VIZITA E KRYETARIT TË BFI DHE DIJANETIT NË OHËR

(SHQ. МКД. TUR)

Të enjten, më 17.06.2021, Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame të Republikës së Maqedonisë së Veriut Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i priu vizitës së Kryetarit të Dijanetit të Turqisë, Prof. Dr. Ali Erbash, në Myftininë e Ohrit, gjegjësisht në Xhaminë e Ali Pashës në Ohër, së bashku me delegacionin e përbërë nga Nënkryetari i Departamentit për Çështje Fetare në Dijanet z. Osman Tërashçë, Kryetari i Këshillit për Recitimin e Mus’hafit z. Osman Shahin, Anëtari i Këshillit të Lartë për Çështje Fetare z. Mustafa Irmakli, Drejtori i Departamentit për vendet e Evro-Azisë z. Salih Gjur, Atasheu për çështje fetare në Ambasadën Turke në Shkup, z. Mustafa Mesten, dhe shumë anëtarë të Rijasetit të BFI.
Mysafirët e lartë u pritën nga Myftiu i Ohrit, H. Samet ef. Hajdari me bashkëpunëtorët e tij. Në pritjen e musafirëve nga Republika e Turqisë ishte myftiu i Strugës, Mr. Salim ef. Sulejmani dhe Myftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli së bashku me bashkëpunëtorët e tyre nga myftinitë përkatëse.
Në një atmosferë të ngrohtë e vëllazërore, në ambientet e xhamisë më të bukur të Ohrit, mysafirët e lartë nga Turqia u njoftuan me historikun e kësaj xhamie, e sidomos me peripecitë e ndërtimit të minares së Xhamisë së Ali Pashës, e cila më në fund ka marrë pamjen e merituar.
Myftiu i Ohrit H. Samet ef. Hajdari shprehu falënderimet e tij të sinqerta për ndihmën e madhe që ka dhënë Dijaneti i Turqisë dhe Republika e Turqisë në realizimin e kësaj ëndre të kamotshme të banorëve muslimanë të Ohrit.
Pas faljes të namazit të Akshamit, të cilës i priu Kryetari i Dijanetit Prof. Dr. Ali Erbash, të pranishmëve iu drejtua me një fjalim përshëndetës Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, i cili në emrin e tij personal dhe në emër të BFI falënderoi Kreun e Dijanetit për ndihmën e parezerve në mirëmbajtjen e shumë objekteve fetare me vlera të larta fetare e kulturore, në tërë vendin, e sidomos të Xhamisë së Ali Pashës, e cila sot ka tërë shkëlqimin dhe lavdinë e shekujve të kaluar.
“Xhamia e Ali Pashës është dëshmi për të kaluarën e lavdishme dhe të ardhmen e ndritur të islamit në këto troje” – tha mes tjerash Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai.
Edhe Kryetari i Dijanetit mbajti një fjalim përshëndetës për xhematin e Ohrit, ku dha mesazhe mjaft shpresëdhënëse për të ardhmen e objekteve fetare e kulturore në vendin tonë. “Rrugës duke ardhur nga Shkupi, nëpër Tetove, Gostivar, Kërçovë e deri në Ohër, nga të dyja anët e rrugës pashë shumë xhami, të reja e të vjetra, që nga koha e perandorisë Osmane. Kjo me jep të kuptoj se besimi që e kanë lënë paraardhësit tanë në këto troje, është ruajtur me një iman të palëkundur nga besimtarët. Andaj kjo na obligon që çdo xhami ta ndjejmë si tonën, për të cilën duhet përkujdesur, meremetuar dhe mirëmbajtur, në të ardhmen. Ju jap fjalën se mbështetjen e Dijanetit në këtë drejtim do ta keni gjithmonë”, tha mes tjerash Kryetari i Dijanetit Prof. Dr. Ali Erbash, në fjalimin e tij drejtuar besimtarëve të Ohrit.
Në shenjë kujtimi për këtë vizitë, Myftiu i Ohrit H. Samet ef. Hajdari i dhuroi një pllakatë me logon e Myftinisë së Ohrit Kryetarit të Dijanetit Pro. Dr. Ali Erbash.
Më pas të dy Kryetarët, i Bashkësisë Fetare Islame dhe i Dijanetit vizituan xhaminë e Abedin Pashës në kompleksin e së cilës ndodhet Teqja Halvetie.
 
_____________
 
ПОСЕТАTA НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ИВЗ И ДИЈАНЕТОТ ВО ОХРИД
 
Во четвртокот, 17.06.2021 година, Претседателот на Исламската Верска Заедница на Република Северна Македонија Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи ја предводеше посетата на Претседателот на Дијанетот на Република Турција, проф. Д-р Али Ербаш, во Охридското Муфтиство, соодветно во џамијата Али Паша во Охрид, заедно со делегацијата составена Потпретседателот за Верски Прашања на Дијанетот г. Осман Тирашчи, Претседателoт на Одборот за преглед и рецитирање на Мусхаф, г. Осман Шахин, Член на Високиот Совет за Верски Прашања, г. Мустафа Ирмакли и раководителот на одделот за евроазиски земји, г. Салих Ѓур, и Аташе за верски прашања при Амбасадата на Турција во Скопје, г. Мустафа Местен и други.
Високите гости ги прими Охридскиот Муфтија, Х. Самет еф. Хајдари со неговите соработници. На приемот на гостите од Република Турција беше и Струшкиот Муфтија Мр. Салим еф. Сулејмани и Гостиварскиот Муфтија Х. Сабахудин еф. Зендели, заедно со нивните соработници од соодветните муфтиства.
Во топла и братска атмосфера, во просториите на најубавата џамија во Охрид, високите гости од Турција се запознаа со историјата на оваа џамија, особено перипетиите на изградбата на минарето од џамијата Али Паша, која конечно го доби изгледот каков што го заслужува.
Охридскиот Муфтија Х. Самет еф. Хајдари изрази искрена благодарност за големата помош дадена од Дијанетот на Република Турција и на владата на Република Турција во остварувањето на овој долгогодишен сон на муслиманските жители на Охрид.
По вечерната молитва, која ја водеше Претседателот на Дијанетот проф. Д-р Али Ербаш, на учесниците со поздравен говор им се обрати Претседателот на Исламската Верска Заедница Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи, кој во свое лично име, и во име на ИВЗ му се заблагодари на Претседателот на Дијанетот за непрестанатата помош во рестврација и одржување на многу верски објекти кои имаат голема верска и културна вредност, низ целата земја, особено за џамијата Али Паша, која денес го има целиот сјај и слава на минатите векови.
„Џамијата Али Паша е сведоштво за славното минато и светлата иднина на исламот во овие простории“, рече меѓу другото Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи.
Претседателот на Дијанетот, исто така, одржа поздравен говор за џематот во Охрид, каде што даде многу надежни пораки за иднината на верските и културните објекти во нашата земја.
„На патот од Скопје, преку Тетово, Гостивар, Кичево па се до Охрид, од двете страни на патот видов многу џамии, нови и стари од времето на Отоманската империја. Ова ми дава да разберам дека вербата оставена од нашите предци во овие простори е одржана со непоколеблива вера од верниците. Затоа, ова нè обврзува да ја чувствуваме секоја џамија како наша, за која мора да се грижиме, и да се одржува и во иднина. Ви ветувам дека секогаш ќе ја имате поддршката од Дијанетот на овој план“, рече меѓу другото Претседателот на Дијанетот проф. Д-р Али Ербаш, во својот говор пред верниците на Охрид.
Во спомен на оваа посета, Охридскиот Муфтија Х. Самет еф. Хајдари му врачи плакета со логото на Охридското Муфтиство на Претседателот на Дијанетот проф. Д-р Али Ербаш.
Потоа, двајцата претседатели на Исламската Верска Заедница и Дијанетот ја посетија џамијата Абедин Паша, во чиј комплекс се наоѓа Халвети Теќето.
 
___________
 
İDB BAŞKANI VE DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ OHRİ ZİYARETİ
 
17 Haziran 2021 Perşembe günü Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanı Reisul Ulema H.Hfz. Şakir ef. Fetai önderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı ve Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Salih Gür, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Mustafa Mesten ve Diyanetten çok sayıda misafirler Ohri kasabası çarşısında bulunan tarihi Ali Paşa Camii’ni ziyaret etti.
Misafirleri Ohri Müftüsü H. Samet ef. Haydari ve yakın çalışma arkadaşları karşıladı. Bu karşılamada ayrıca Struga Müftüsü Salim ef. Süleymani ve Gostivar Müftüsü H. Sabahudin ef. Zendeli de yakın çalışma arkadaşlarıyla birlikte eşlik etti.
Konumu ve letafeti itibariyle Ohri’nin en güzel camilerinden biri olan Ali Paşa Camii’nde sıcak ve kardeşçe bir atmosferde karşılanan Türkiyeli misafirlere, caminin tarihiyle ve özellikle minaresinin inşaatı sırasında yaşanan zorluklarla ilgili bilgi verildi.
Ohri Müftüsü H. Samet ef. Haydari, Ohri’nin Müslüman sakinlerinin uzun zamandır devam eden bu rüyasını gerçekleştirmede Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Vakıflar Müdürlüğü tarafından yapılan büyük yardım için en içten şükranlarını dile getirdi.
Akşam namazının ardından İDB Başkanı Fetai yaptığı selamlama konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a ve Türkiyeli misafirlere bu ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Hfz. Şakir ef. Fetai, başta Ali Paşa Camii olmak üzere ülke genelinde büyük dini ve kültürel değere sahip geçmiş yüzyılların ihtişamına sahip birçok dini yapının restorasyonu ve bakımında sürekli yardımda bulunan Diyanet İşleri Başkanına ve Türkiye Cumhuriyeti makamlarına teşekkür etti.
Reisul Ulema H.Hfz Şakir ef. Fetai, diğerleri yanı sıra şunları dile getirdi: “Ali Paşa Camii, bu bölgelerde İslam’ın görkemli geçmişine ve parlak geleceğine şahittir”.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da, Ali Paşa Camii’nde bulunan haziruna selamlama konuşması yaparak ülkemizdeki dini ve kültürel yapıların geleceğine dair umit verici mesajlar verdi.
Erbaş “Üsküp’ten Kalkandelen, Gostivar, Kırçova üzerinden Ohri’ye giden yolda, yolun her iki tarafında Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma eski ve birçok yeni cami gördüm. Bu bana, atalarımızın bu alanda bıraktığı inancın, inananların sarsılmaz imanıyla devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu, her camiyi kendi camimiz gibi hissetmemizi ve bundan sonra da sahip çıkmamızı ve bakımını yapmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu konuda Diyanet’in desteğini her zaman göreceğinize söz veriyorum” şeklinde konuştu.
Bu ziyaretin anısına Ohri Müftüsü H. Samet ef. Haydari, Ohri Müftülüğü logolu bir plaketini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a hediye etti.
Daha sonra her iki başkan, Ohri Halveti Tekesi’nin bulunduğu Abedin Paşa Camii’ni de ziyaret etti.

Comments are closed.