[:al]SQARIM: Pse ky “eksplodim” i pseudomediave[:mk]Појаснување: Зошто оваа “експлозија“ на псеудомедиумите[:]

[:al]Gjatë një interviste të Reisul Ulemasë së BFI në RM, H. Sulejman ef. Rexhepi, për TV ART-in e Tetovës, veç të tjerash është folur edhe mbi raportet e BFI-së me qeverinë aktuale. Efendi Rexhepi ka folur edhe për gadishmërinë dhe premtimet e liderit të atëhershëm të LSDM-së, sot kryeministër i vendit, z. Zoran Zaev, për kthimin e pronës së nacionalizuar dhe të uzurpuar të BFI-së. Në këtë kontekst, vetë kryeminstri i sotshëm ia ka ofruar Reisul Ulemasë një “bombë” që ka të bëjë me planin e VMRO-DPMNE-së për ta vjedhur pronën e BFI-së në Kalanë e Shkupit e cila do të duhej të shërbente si truall për ngritjen e rezidencës së BFI-së, ashtu siç u kishte ndarë troje rezidenciale edhe bashkësive të tjera fetare në vend. Institucioni ynë punoi dhe investoi plotë katër vite me radhë në këtë pronë në Kala të Shkupit dhe në fund u grabit nga disa personave kyç të partisë VMRO DPMNE!

Ky veprim grabitqar i VMRO-së ishte në vazhdën e shumë veprimeve antiislame të saj, siç ishte pengimi për ta rindërtuar Xhaminë në Prile, në Llazhec etj. ndërkohë që kemi shumë shpresa se këto dukuri vmroiste antiislame do të krrigjohen dhe do të tejkalohen nga qeveria aktuale e z. Zaevit e cila u imponua si qeveri reformatore dhe shpresojmë fort se nuk do të ecë gjurmëve të qeverisë së më parshme vmroiste. Kaloi plotë një vit që kur qveria aktuale ka premtuar zgjidhj të shumë çështjeve në të mirë të BFI-së por deri më sot nuk ka asgjë konkrete. Jemi të bindur se qeveria aktuale do të gjejë forcën që, krahas me problemin e zgjidhshjes së kontekstit për emrin e shtetit që e ka me Greqinë, do të orientohet edhe më fuqishëm në reformat e premtuara, respektivisht, në realizimin e shumë premtimeve, përfshirë këtu edhe premtimet ndaj BFI-së.
Gjithasht, BFI në RM kërkon që opinioni i vendit të mos bie pre e dezinformatave dhe fushatave antinjerëzore të një grupi “puçistësh” të cilët, në maj të vitit 2015 ndërmorën një nga veprimet më të turpshme në historinë islame në këta troje. Këta “puçista” duke qenë në grahmën e fundit të tyre, duke pasur edhe përkrahjen e strukturave të dyshimta në vend dhe jasht, po dezinformojnë opinioin me qëllim të shkaktimit të hutive momentale.
Pra, “bomba” të cilën e ka akoma H. Sulejman ef. Rexhepi, flet për shpërdorimet e ish-pushtetit të kriminalizuar vmroistë dhe, do të ishte shumë etike dhe profesionale që mos të nxirren nga konteksti fjalitë nga biseda televizive e efendi Rexhepit si dhe të mos keqpërkthehen, sepse, megjithatë, bëhet fjalë për nje lider fetar i cili më se tre dekada angazhohet për paqe, bashkëjetesë, mirëqenie dhe lumturi për të gjithë. Luten institucionet përkatëse që ta neutralizojn këtë trend “të ekslpodimit” të pseudomediave të afërta me ish-pushtetin gruevskijan!
Ndryshe, BFI në RM përkrah të gjitha përpjekjet për një reformë të thellë dhe gjithëpërfshirëse të qeverisë aktuale të cilat garantojnë eurointegrimet si dhe integrimin në NATO të Maqedonisë.

Shërbimi për Informim pranë BFI në RM[:mk]Во текот на едно интервју на Реисул Улема на ИВЗ во РМ, х. Сулејман еф. Реџепи за ТВ АРТ од Тетово, меѓу другото, стана збор и за односите на ИВЗ со актуелната власт. Ефенди Реџепи говореше и за подготвеноста и ветувањата на тогашниот лидер на СДСМ, денес премиер на земјата, госп. Зоран Заев, за враќањето на национализираниот и узурпиран имот на ИВЗ. Во тој контекст, самиот денешен Премиер му понуди на Реисул Улема една “бомба“ која што се однесува на планот на ВМРО ДПМНЕ за отуѓување и кражба на имотот на ИВЗ што се наоѓа на скопското Кале, имот кој што требаше да послужи како локација за изградба на резиденцијата на ИВЗ. Такви резиденцијални локации,инаку , веќеим беа поделени на другите верски заедници во земјата. Нашата институција се ангажираше и инвестираше цели четири години во тој имот што се наоѓа на скопското Кале, за да на крајот тој имот да биде ограбен од неколку клучни личности од партијата ВМРО ДПМНЕ !

Тој грабеж на ВМРО ДПМНЕ беше дел од многуте нејзини анти исламски дејанија, како што беше спречувањето на обновувањето на џамиите во Прилеп, во Лажец, и многу други. ИВЗ во РМ искрено се надева дека споменатите анти исламски вмровски дејанија ќе бидат надминати и коригирани од страна на актуелната влада на госп. Заев која што се наметна како реформаторска, како и дека таа нема да ги следи стапките на минатата вмровска власт.
Во меѓувреме, измина една година од ветувањата за решавање на многу проблеми на ИВЗ, но за жал до денешен ден ништо конкретно не е остварено. Веруваме дека актуелната власт ќе изнајде сили, паралелно со напорите за изнаоѓање решение околу спорот за името со Грција кои што високо ги цениме, да се ориентира по сериозно и кон ветените реформи во земјата, вклучително и ветувањата кон ИВЗ во РМ.
Истовремено, ИВЗ во РМ инсистира да не се манипулира јавноста и да се добедува во ситуација да стане жртва на дезинформациите и на нечовечките кампањи на една група “пучисти“ кои што во мај 2015 год. сторија едно од нај срамните дела во историјата на Исламот во овие простори. Токму тие “пучисти“, помогнати од сомнителни структури во земјата и вон неа, ја дезинформираат јавноста со цел да предизвикаат разни нејаснотии.
Значи, “бомбата“ што сеуште ја има х. Сулејман еф. Реџепи, говори за злоупотребите на бившата криминализирана вмровска власт. Ќе беше чесно, етички и професионално, да не се извлекуваат од контекстот одредени реченици од интервјуто на ефенди Реџепи, како и да не се преведуваат погрешно бидејќи, сепак, се работи за еден верски лидер кој што повеќе од три декади се залага за мир, соживот и благосостојба на сите граѓани во РМ.
Се обраќаме на одговорните институции да го неутрализираат овој тренд на “експлозија“ на псеудомедиуми блиски со бившата груевистичка власт!
Инаку, ИВЗ во РМ ги подржува сите напори за длабоки и сеопфатни реформи на актуелната власт кои што ги гарантираат евроинтеграциите и интегрирањето на Македонија во НАТО.

Секторот за информирање при ИВЗ во РМ[:]

Comments are closed.