SEKRETARI GJENERAL I “RABITA” VIZITOI REISUL ULEMANË

(Shq. Мкд. Eng. Tur)

Të enjten më 12.08.2021, me nderimet më të larta, me prezencë të gjithë anëtarëve të Rijasetit, Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai priti në Sekretarin Gjeneral të Ligës së Botës Islame, shkëlqesinë e tij, dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa në Selinë e Rijasetit të Bashkësisë Fetare Islame.
Fillimisht Kryetari i BFI e njoftoi me Myftinjtë e Myftinive të BFI, Dekanin e FSHI dhe Drejtorin e Medresesë Isa Beu, udhëheqësit e sektorëve të ndryshëm në BFI dhe funksionarët e e institucionit fetar në vend.
Në kabinetin e Reisul Ulemasë, Kryetari i BFI H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i dëshiroi mirëseardhje mysafirit të lartë: Ekselenca Juaj Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa, mirë se vini në Bashkësinë Fetare Islame. Në emër të gjithë besimtarëve myslimanë, në emrin e gjithë të punësuarve në BFI dhe në emrin tim personal ju dëshiroj qëndrim të këndshëm në vendin tonë, në mesin e vëllezërve tuaj. Vizita juaj na nderon shumë dhe na gëzon pa masë”, tha mes tjerash Kreu i BFI, me ç’rast e njoftoi mysafirin me historikun e BFI dhe funksionimin e saj si dhe organizimin e jetës fetare islame në vend e më gjerë, nëpërmjet qendrave tona islame në Perëndim.
Sekretarit Gjeneral të Ligës së Botës Islame Ekselenca e Tij Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa, shprehu kënaqsësinë e tij për këtë mikpritje impozante dhe e falënderoi Kryetarin e BFI për ftesën dhe respektin. Ai më tej vlerësoi lartë punën e Bashkësisë Fetare Islame dhe Reisul Ulemasë bashkë me bashkëpunëtorët e tij në udhëheqjen e BFI dhe organizimin e jetës fetare.
Më pas të dyja palët biseduan për zgjerimin e bashkëpunimit mes dy institucioneve: Bashkësisë Fetare Islame dhe Ligës Botërore Islame.
Në shenjë respekti dhe kujtimi, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i dhuroi Ekselencës së Tij një pikturë me logon e Bashkësisë Fetare Islame me mbishkrimin Ikre, ndërsa Ekselenca e Tij Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa i dhuroi Reisul Ulemasë disa dhurata simbolike: tespihe dhe simbolin e Mekës “Derën e Qabesë”.
Më pas të gjithë mysafirët zbritën në sallën e mbledhjeve të Rijasetit të BFI ku Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai mbajti një fjalim për mysafirin e lartë dhe të pranishmit e tjerë:
I nderuari Sekretari Gjeneral i Ligës Botërore Islame Eminenca e Juaj Prof Dr Muhamed Abdulkerim El Isa. Të nderuar bashkëpunëtorë të Sekretarit Gjeneral
Më lejoni që në emër të BFI e RMV dhe në emrin tim personal t’ju shprehi mirëseardhje në mesin tonë.
Vizita e Juaj është një nder i madh dhe i veçantë për të gjithë besimtarët e vendit, për te gjithë qytetarët e këtij shteti, e në veçanti për BFI e RMV.
Këtë vizitë e kuptojmë si respekt i madh i Juaji si dhe si një përkrahje në përpjekjet tona për të prezantuar Islamin në kohë dhe vend konform burimeve kryesore: Kuranit Famëlartê dhe sunnetit të Muhamedit a.s.. andaj e gjithë kjo na jep inspirim te gjalle dhe forcë shpirtërore për një prezantim të shëndoshë të Islamit për të definuar pastër Teuhidin – besimin ne një Zot, për të evituar politeizmin – Shirkun dhe për të qenë subjekt kreativ në kultivimin e dijes, kulturës, shkencës, paqes dhe tolerancës në shoqërinë tonë multikonfesionale dhe multinacionale.
Në këtë rast madhështor më lejoni që t’ju shprehi mirënjohje dhe respektin tonë të veçantë Ekselencës së tij Mbretit te Arabisë Saudite dhe Shërbëtorit të dy haremeve Mbretit Selman bin Abdulaziz El Suud dhe Princit të Kurorës mbretërore Eminenca e tij Muhammed bin Selman për ndihmën e madhe që i është dhënë dhe vazhdon ti jepet edhe sot e kësaj dite në:
1. Përgatitje e kuadrove fetaro islame në Universitet e Arabisë Saudite;
2. Në organizimin e kryerjes së haxhit për besimtarët tanë;
3. Në kontributin e madh në sferën e vlerave fetare, kulturore dhe humanitare, etj.
I nderuar Ekselencë Muhaned Avdulkerim Elbisa, ju njoftojmë se BFI e RMV është Organizatë që i ka këto vlera:
1. Kategori Kushtetuare e Shtetit;
2. Rreth mbi 1 milion myslimanë;
3. Trembëdhjetë Myftini në tërë territorin e saj;
4. Mbi 700 xhami e po aq mektebe për fëmijë;
5. Mbi 1200 imamë, vaidh, muallim dhe muezzinë, të shkolluar ne Arabinë Saudite, Egjipt, Turqi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Jordani; Pakistan, Jemen, Siri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë dhe Maqedoninë e veriut, etj;
6. Medreseja e Mesme Islame “Isa Beg” e shtrirë në katër qytete: Shkup, Tetovë, Gostivar vajza, Shkup dhe Shtip djem, me gjithsej 750 nxënës e nxënëse; me gjithsej 100 mësimdhënës dhe personel edukativo arsimor
7. Fakulteti i Shkencave Islamè në Shkup me 350 studentë, dhe 10 mësimdhënës”
8. Biblioteka “Isa beu” ne Shkup
9. Katër Institute te hivzit të Kuranit Famëlartë;
10. Organizata Humanitare Hilal;
11. Agjencia e Sistemit “Hallall””;
12. Shoqata e Ulemave Islam:
13. Revista “Hëna e Re”
14. Instituti i Arkivit të BFI
15. Shoqata mortore “Er Rahatu” – Shkup
16. Instituti për Hulumtime Shkencore Islame
Financimi i BFI e RMV dhe institucioneve të saja bëhet nga këto burime:
1. Anëtarësia e besimtarëve;
2. Zekat dhe Sadekatulfitri;
3. Qiratë nga vakëfi;
4. Donatorë të ndryshëm;
5. Ndihmat vullnetare;
6. Organizimi i Haxhit
7. Grumbullimi i kurbaneve – mishi;
8. Kontributet dhe donacionet nga vendet islame; etj..
Duhet të theksohet se Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa iu përgjigj ftesës së Bashkësisë Fetare Islame në koordinim me Presidencën e Shtetit për ta vizituar vendin tonë.
Pas vizitësn në BFI, ai bashkë me Reisul Ulemanë do të vizitojnë Presidentin e Shtetit z. Stevo Pendarovski, Kryetarin e Parlamentit z. Talat Xhaferi, Kreun e Kishës Ortodokse Maqedonase, Komisionin e Qeverisë për Marrëdhënie me Bashkësitë Fetare, si dhe do zhvillojë takime edhe me krerët e disa institucioneve të larta në vend.
Liga e Botës Islame, e mirënjohur si Rabita, është organizatë prestigjioze botërore me seli në Meken e Shenjtë, anëtarë të Këshillit të së cilës janë shumë vende dhe organizata botërore dhe ka për qëllim parësor të saj promovimin e Islamit të drejtë mesatar.
Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa është një figurë e mirënjohur për luftën kundër ideologjive ekstremiste dhe fundamentaliste.
Maqedonia e Veriut dhe Bashkësia Fetare Islame është e nderuar me vizitën e tij disaditore.
Ekselenca e Tij, Dr. Muhammed Abdulkerim El-Isa erdhi të mërkurën në vendin tonë ku u prit nga Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, përfaqësues të Kabinetit të Presidentit të Shtetit, Drejtori i Komisionit për Marrëdhënie me Bashkësitë Fetare dhe Grupet Religjioze dhe përfaqësues nga Ministria e Punëve të Jashtme të RMV, në Aeroportin e Shkupit, me ç’rast kishin një takim paraprak ku iu dëshirua mirëseardhje dhe qëndrim të këndshëm në vendin tonë Atij dhe stafit që e shoqëron.
ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА РАБИТА ГО ПОСЕТИ РЕИСУЛ УЛЕМА
Во четвртокот, 12.08.2021 година, со највисоки почести, во присуство на сите членови на Ријасетот, Претседателот на Исламската Верска Ааедница, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи го прими Генералниот Секретар на Исламската Светска Лига, неговата екселенција, др. Мухамед Абдулкерим Ал-Иса во седиштето на Ријасетот на Исламската Верска Заедница.
Првично, Претседателот на ИВЗ го запозна со муфтиите на муфтиствата на ИВЗ, Деканот на Факултетот за Исламски Науки, Директорот на Медреса „Иса Бег“, водачите на различни сектори во ИВЗ и сите службеници на верската институција во земјата.
Во кабинетот на Реисул Улема, Претседателот на ИВЗ Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи го поздрави високиот гостин со зборовите: Ваша екселенцијо д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса, добредојдовте во Исламската Верска Заедница. Во име на сите муслимански верници, во име на сите вработени во ИВЗ и во мое лично име ви посакувам пријатен престој во нашата земја, меѓу вашите браќа. Вашата посета многу не израдува и не почести“, рече меѓу другото Поглаварот на ИВЗ, по што тој го информираше гостинот за историјата на ИВЗ и нејзиното функционирање, како и организацијата на исламскиот верски живот во земјата и надвор, преку нашите исламски центри на Запад.
Генералниот Секретар на Исламската Светска Лига, Неговата екселенција д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса, го изрази своето задоволство за оваа импозантна гостопримливост и му се заблагодари на Претседателот на ИВЗ за поканата и почитта. Тој понатаму ја пофали работата на Исламската Верска Заедница и Реисул Улема заедно со неговите соработници во водењето на ИВЗ и организирањето на верскиот живот.
Двете страни потоа разговараа за проширување на соработката помеѓу двете институции: Исламската Верска Заедница и Исламската Светска Лига.
Во знак на почит и сеќавање, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи и подари на Неговата Екселенција слика со лого на Исламската Верска Заедница со натпис Икре, додека Неговата екселенција д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса му подари на Реисул Улема некои симболични подароци: теспих (бројаница) и симболот на Мека „Вратата на Каба“.
Сите гости потоа слегоа во салата за состаноци на Ријасетот на ИВЗ каде што Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи одржа говор за високиот гостин и другите присутни:
„Почитуван генерален секретар на Исламската Светска Лига, Ваша екселенцијо Проф.д -р Мухамед Абдулкерим Ал Иса;
Почитувани соработници на Генералниот Секретар,
Дозволете ми во име на Исламската Верска Заедница на Република Северна Македонија и во мое лично име да ве поздравам и посакам добредојде во нашата – ваша куќа.
Вашата посета е голема и посебна чест за сите верници во земјата, за сите граѓани на оваа земја, а особено за ИВЗ на РСМ.
Оваа посета ја разбираме како голема почит кон нас и како поддршка во нашите напори да го воведеме исламот на време и место според главните извори: Светиот Куран и Сунетот на Мухамед, така што сето ова ни дава жива инспирација и духовна сила за здраво претставување на исламот за да се дефинира чистиот Теххид – верување во еден Бог, да се избегне политеизам – Ширк и да се биде креативен предмет во култивирањето на знаењето, културата, науката, мирот и толеранцијата во нашето мултиконфесионално и мултинационално општество.
Во оваа величествена прилика, дозволете ми да изразам посебна благодарност и почит кон Неговата екселенција, кралот на Саудиска Арабија и слугата на двата харема, кралот Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и принцот на круната, Неговото Високопреосвештенство Мухамед бин Салман за големата помош што е дадена и продолжува да се дава до денес во:
1. Подготовка на исламски верски кадри на Универзитетот во Саудиска Арабија;
2. Во организирањето на настапот на Хаџ за нашите верници;
3. Во големиот придонес во областа на верските, културните и хуманитарните вредности, итн.
Почитувана екселенција д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса, сакаме да ве информираме дека ИВЗ на РСМ е Организација која ги има следните вредности:
1. Уставна категорија на државата;
2. Околу 1 милион муслимани;
3. Тринаесет муфтиства на целата нејзина територија;
4. Над 700 џамии и исто толку училишта за деца (мектеби);
5. Над 1200 имами, ваиди, муалими и муезини, образовани во Саудиска Арабија, Египет, Турција, Обединетите Арапски Емирати, Јордан; Пакистан, Јемен, Сирија, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македонија, итн.;
6. Исламското Медресе „Иса Бег“ лоцирана во четири града: Скопје, Тетово и Гостивар за девојчиња, Скопје и Штип за момчиња, со вкупно 750 ученици; со вкупно 100 наставници и образовен кадар
7. Факултет за Исламски Науки во Скопје со 350 студенти и 10 професори “
8. Библиотека „Иса Бег“ во Скопје
9. Четири институти за хифз за Светиот Куран;
10. Хуманитарна организација „Хилал“;
11. Агенција за „Халал“ Цертификат;
12. Здружение на исламски улеми:
13. Месечно објавено списание „Хена е Ре“ (Нова Месечина)
14. Архивски институт на ИВЗ
15. Асоцијација за погребални услуги „Ер Рахату“ – Скопје
16. Институт за исламски научни истражувања
Финансирањето на ИВЗ на РСМ и нејзините институции се врши од следниве извори:
1. Членство на верници;
2. Закат и Садакатул Фитр;
3. Изнајмување (кирија) од вакаф;
4. Разни донатори;
5. Доброволна помош;
6. Организација на Хаџ
7. Собирање курбани (животни и месо);
8. Придонеси и донации од исламските земји; итн … “
Треба да се напомене дека д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса одговори на поканата на Исламската Верска Заедница во координација со Претседателот на Државата да ја посети нашата земја.
По посетата на ИВЗ, тој заедно со Реисул Улема ќе ги посетат Претседателот на Државата, г -дин Стево Пендаровски, Претседателот на Собранието г -дин Талат Џфери, поглаварот на Македонската Православна Црква и Владината Комисија за односи со верските заедници, како и некои други средби со раководителите на неколку високи институции во земјата.
Светската Исламска Лига, позната како Рабита, е престижна светска организација со седиште во Света Мека, чиј Совет, вклучува многу земји и светски организации, а нејзината примарна цел е да промовира праведен просечен ислам.
Д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса е позната фигура во борбата против екстремистичките и фундаменталистичките идеологии.
Северна Македонија и Исламската Верска Заедница се почестени со неговата неколкудневна посета.
Неговата екселенција, д-р Мухамед Абдулкерим Ал-Иса дојде во нашата земја во Среда на 11.08.2021, каде беше примен од Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи, заедно со претставници на Кабинетот на Претседателот, Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи и претставници од Министерството за Надворешни Работи на РСМ, на Скопскиот Аеродром, по кој повод имаа прелиминарна средба каде што му посакаа добредојде и пријатен престој во нашата земја.
GENERAL SECRETARY OF RABITA VISITS REISUL ULEMA
On Thursday 12.08.2021, with the highest honors, in the presence of all members of the Riyaset, the President of the Islamic Religious Community, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai received the Secretary General of the Islamic World League, His Excellency, dr. Muhammed Abdulkerim Al-Isa at the Riyaset Headquarters of the Islamic Religious Community.
Initially, the President of IRC introduced him to the Muftis of the Muftinies of IRC, the Dean of Faculty of Islamic Sciences and the Director of the Madrasah “Isa Bey”, the leaders of various sectors in IRC and all the officials of the religious institution in the country.
In the Cabinet of Reisul Ulema, IRC Chairman H. Hfz. Shaqir ef. Fetai welcomed the high guest: Your Excellency Dr. Muhammad Abdulkerim Al-Isa, welcome to the Islamic Religious Community. On behalf of all Muslim believers, on behalf of all IRC employees and on my own behalf I wish you a pleasant stay in our country, among your brothers. Your visit honors us a lot and we enjoy it immensely”, said among other things the Head of IRC, on which occasion he informed the guest about the history of IRC and its functioning as well as the organization of Islamic religious life in the country and beyond, through our Islamic centers in the West.
General Secretary of the Islamic World League His Excellency Dr. Muhammed Abdulkerim Al-Isa, expressed his satisfaction for this imposing hospitality and thanked the President of IRC for the invitation and respect. He further praised the work of the Islamic Religious Community and Reisul Ulema together with his collaborators in leading the IRC and organizing religious life.
The two sides then discussed for expanding co-operation between the two institutions: the Islamic Religious Community and the Islamic World League.
As a sign of respect and remembrance, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai gave a present to His Excellency a painting with the logo of the Islamic Religious Community with the inscription Ikre, while His Excellency Dr. Muhammad Abdulkerim Al-Isa presented to Reisul Ulema some symbolic gifts: the rosary and the Mecca symbol “The Door of the Ka’bah”.
All the guests then went down to the meeting hall of the IRC Riyaset where Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai delivered a speech for the high guest and other attendees:
“Honorable General Secretary of the Islamic World League, Your Eminence Prof. Dr. Muhammad Abdulkerim Al Isa;
Distinguished collaborators of the Secretary General
Allow me on behalf of the Islamic Religious Community of Republic of North Macedonia and on my own behalf to welcome you among us.
Your visit is a great and special honor for all the believers of the country, for all the citizens of this country, and in particular for the IRC of RNM.
We understand this visit as a great respect for You and as a support in our efforts to introduce Islam in time and place according to the main sources: the Holy Qur’an and the Sunnah of Muhammad, so all this gives us living inspiration and spiritual strength for a sound presentation of Islam to define pure Tawheed – belief in one God, to avoid polytheism – Shirk and to be a creative subject in cultivating knowledge, culture, science, peace and tolerance in our multi-confessional and multinational society.
On this magnificent occasion let me express our special gratitude and respect to His Excellency the King of Saudi Arabia and the Servant of the two harems King Salman bin Abdulaziz Al Saud and the Prince of the Crown, His Eminence Muhammad bin Salman for the great help which has been given and continues to be given to this day in:
1. Preparation of Islamic religious cadres at the University of Saudi Arabia;
2. In organizing the performance of Hajj for our believers;
3. In the great contribution in the field of religious, cultural and humanitarian values, etc.
Dear Excellency Muhaned Avdulkerim Elbisa, we would like to inform you that the IRC of RNM is an Organization that has the following values:
1. Constitutional Category of the State;
2. About over 1 million Muslims;
3. Thirteen Muftinies in all its territory;
4. Over 700 mosques and as many schools for children (mektebs);
5. Over 1200 imams, vaidhs, muallims and muezzins, educated in Saudi Arabia, Egypt, Turkey, United Arab Emirates, Jordan; Pakistan, Yemen, Syria, Bosnia and Herzegovina, Kosovo and Northern Macedonia, etc .;
6. Islamic High School “Isa Beg” located in four cities: Skopje, Tetovo and Gostivar for girls, Skopje and Shtip for boys, with a total of 750 students; with a total of 100 teachers and educational staff
7. Faculty of Islamic Sciences in Skopje with 350 students and 10 Professors”
8. Library “Isa Bey” in Skopje
9. Four Institutes of hifz for the Holy Qur’an;
10. Humanitarian Organization “Hilal”;
11. “Hallall” System Agency “;
12. Association of Islamic Ulemas:
13. Monthly published Magazine “Hëna e Re” (New Moon)
14. Archive Institute of IRC
15. Mortgage Service Association “Er Rahatu” – Skopje
16. Institute for Islamic Scientific Research
The financing of IRC of RNM and its institutions is done from the following sources:
1. Membership of believers;
2. Zakat and Sadaqat al-Fitr;
3. Rents from the waqf;
4. Various donors;
5. Voluntary assistance;
6. Organization of Hajj
7. Collection of sacrifices (animals and meat);
8. Contributions and donations from Islamic countries; etc…”
It should be noted that Dr. Muhammad Abdulkerim Al-Isa responded to the invitation of the Islamic Religious Community in coordination with the State Presidency to visit our country.
After the visit to IRC, he together with Reisul Ulema will visit the President of the State, Mr. Stevo Pendarovski, Speaker of Parliament Mr. Talat Xhaferi, the Head of the Macedonian Orthodox Church, and Government Commission for Relations with Religious Communities, as well as some other meetings with the heads of several high institutions in the country.
The League of the Islamic World, well known as Rabita, is a prestigious world organization based in the Holy Mecca, who’s Council, includes many countries and world organizations, and its primary purpose is to promote a just average Islam.
Dr. Muhammad Abdulkerim Al-Isa is a well-known figure in the fight against extremist and fundamentalist ideologies.
Northern Macedonia and the Islamic Religious Community are honored with his several-day visit.
His Excellency, Dr. Muhammad Abdulkerim Al-Isa came to our country on Wednesday where he was received by Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, representatives of the Cabinet of the President, the Director of the Commission for Relations with Religious Communities and Religious Groups and representatives from the Ministry of Foreign Affairs of the RNM, at Skopje Airport, on which occasion they had a preliminary meeting where they were welcomed and wished a pleasant stay in our country to Him and the staff that accompanies him.
—-
RABITA GENEL SEKRETERİ, REİS UL ULEMA’YI MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
12 Ağustos 2021 Perşembe günü, İslam Dini Birliği Başkanı Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, Riyaset’in tüm üyelerinin refakatinde, Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri Ekselansları Dr. Muhammed Abduükerim Al-İsa’yı, İslam Dini Birliği’ndeki makamında en yüksek seviyede karşıladı.
Ev sahibi olarak Başkan Fetai, ilk olarak misafiri, İDB müftüleri, İslami Bilimler Fakültesi Dekanı, “İsa Bey” Medresesi Müdürü, İDB daire başkanlarını ve tüm görevlileriyle tanıştırdı.
İDB Başkanı H. Hfz. Şakir ef. Fetai, seçkin konuğu şu sözlerle karşıladı: “Saygıdeğer Ekselansları Dr. Muhammed Abdulkerim Al-İsa, İslam Dini Birliği’ne hoş geldiniz. Ülkemizin bütün müslümanları, İDB çalışanları ve kendi adıma, ülkemizde kardeşleriniz arasında keyifli bir konaklama geçirmenizi dilerim. Ziyaretiniz bizi çok mutlu etti ve onurlandırdı” Bunun ardından Başkan Fetai, konuğu, İDB’nin tarihçesi, günümüzde işleyiş şekli ve ülke dahilinde ve haricinde Batı ülkelerindeki İslam merkezlerimizde İslami dini yaşayışın organizasyonu hakkında bilgilendirdi.
Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri Ekselansları Dr. Muhammed Abdülkerim Al-İsa, bu samimi misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve İDB Başkanı’na daveti ve saygılarından dolayı teşekkür etti. Ayrıca İslam Dini Birliği çalışanları ve Reis ul Ulema’nın İDB’yi yönetme ve dini yaşamı düzenleme konusundaki çaba ve çalışmalarından dolayı övgülerini belirtti.
İki taraf, daha sonra, İslam Dini Birliği ile RABITA arasındaki işbirliğinin genişletilmesi konusunda fikir birliğine vardı.
Reisul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, saygı nişanesi olarak, Ekselansları Abdülkerim Al-İsa’ya, İslam Birliği logolu “İkre” yazılı bir resim sunarken, Ekselansları Dr. Muhammed Abdulkerim Al-İsa, Reis ul Ulema’ya bir tespih ve Mekke’nin sembolü olan “Kabe Kapısı” işlemeli bir hediye verdi.
Başkan Fetai’nin makam odasında yapılan bu görüşmeden sonra misafirlerle beraber İDB Riyaseti toplantı salonuna geçildi. Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, yüksek misafire ve hazır bulunanlara şu konuşmayı yaptı:
“Dünya İslam Birliği” Genel Sekreteri Ekselansları Prof. Dr. Muhammed Abdülkerim Al İsa;
Genel Sekreterin değerli çalışma arkadaşları,
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği çalışanları ve şahsım adıma, Size hoş geldiniz dememe izin verin.
Ziyaretiniz, ülkedeki tüm müslümanlar, bu ülkenin vatandaşları ve özellikle KMC İslam Dini Birliği için büyük ve bir onurdur.
Bu ziyaretinizi, bize karşı büyük bir saygı olarak kabul eder ve İslam’ı, ana kaynaklar olan Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Sünnetine göre tanıtma çabalarımıza bir destek olarak görüyoruz. Sizin teşrifiniz, İslam’ın sağlıklı bir şekilde anlatılması ve temsil edilmesi için bize büyük bir ilham ve manevi güç vermektedir. Saf Tehid inacımızı tanımlamak – tek Allah inancımıza sahip çıkmak, şirkten kaçınmak ve çok uluslu ve çok dinli dünyamızda bilgi, kültür, bilim, barış ve hoşgörünün geliştirilmesinde yapıcı bir unsur olmak istiyoruz.
Bu görkemli ziyaretiniz vesileyle, Suudi Arabistan Kralı ve iki haremin hizmetkarı Kral Salman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Ekselansları Muhammed bin Salman’a özel şükran ve saygılarımı sunarım. Bu saygıdeğer zatlar, aşağıda belirtilen konularda bugüne kadar yardımlarını hiç esirgememiştir:
1. Suudi Arabistan üniversitelerinde İslami dini kadrolarımızın eğitimi;
2. Müminlerimiz için Hac ibadetinin düzenlenmesi;
3. Dini, kültürel ve insani değerler alanında büyük katkılar;
Sayın Ekselansları Dr. Muhammed Abülkerim Al-İsa, KMC İDB’nin aşağıdaki değerlere sahip çıkan bir Kuruluş olduğunu size bildirmek isterim:
1. Devletin anayasal hükümleri;
2. Yaklaşık bir milyon Müslüman;
3. Kendi topraklarında on üç müftülük;
4. 700’den fazla cami ve aynı sayıda Kur’an kursu;
5. Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Pakistan, Yemen, Suriye, Bosna Hersek, Kosova ve Kuzey Makedonya’da eğitim görmüş 1200’den fazla imam, vaiz, müallim ve müezzin;
6. Üsküp, Kalkandelen, Gostivar ve İştip olmak üzere bu şehirlerde toplam 750 kız ve erkek öğrenci ve toplam 100 öğretmen eğitim kadrosuyla faaliyet gösteren “İsa Bey” Medresesi;
7. Üsküp’te 350 öğrenci ve 10 hoca kadrosu ile Üsküp İslami Bilimler Fakültesi;
8. Üsküp’teki “İsa Bey” Kütüphanesi;
9. Kur’an-ı Kerim için Dört Hıfz Enstitüsü;
10. “Hilal” insani yardım kuruluşu ;
11. Helal Sertifika Ajansı;
12. İslam Alimleri Derneği:
13. Aylık yayınlanan “Hena e Re” dergisi (Hilal)
14. İDB Arşiv Enstitüsü
15. “Er-Rahatu” Cenaze Hizmetleri Derneği;
16. İslam Bilimsel Araştırma Enstitüsü
KMC İDB’nin ve kurumlarının finansmanı aşağıdaki kaynaklardan temin edilir:
1. Müslümanların yıllık üyelik aidatı;
2. Zekat ve Sadakat ul Fitr;
3. Vakıfların kira gelirleri;
4. Çeşitli bağışçılar;
5. Gönüllü yardımlar;
6. Hac Organizasyonu
7. Vekalaten kurban kesme faaliyeti;
8. İslam ülkelerinden katkılar ve bağışlar; vb … “
Unutulmamalıdır ki, Ekselansları Dr. Muhammed Abdülkerim Al-İsa, İslam Dini Birliği’nin Devlet Başkanı ile koordineli olarak ülkemizi ziyaret davetine olumlu cevap vererek ülkemizin ziyaretinde iş bulunmaktadır.
İDB ziyaretinin ardından Abdülkerim Al-İsa, Reis ul Ulema refakatinde, Devlet Başkanı Sayın Stevo Pendarovski, Meclis Başkanı Sayın Talat Caferi, Makedon Ortodoks Kilisesi Lideri Stefan, Hükümetin Din Birlikleri ve Dini Topluluklarla İlişkiler Komisyonu Başkanı ve ülkedeki diğer üst düzey kurumların yöneticileriyle görüşmeler gerçekleştirecektir.
Merkezi kutsal şehir Mekke’de bulunan ve RABITA olarak da bilinen Dünya İslam Birliği, birçok ülke ve dünya örgütünün üyesi olduğu prestijli bir dünya örgütüdür ve öncelikli amacı, adil ve gerçek bir İslam anlayışını teşvik etmektir.
Dr. Muhammed Abdülkerim Al-İsa, aşırılıkçı ve kökten dinci ideolojilere karşı mücadelede tanınmış bir şahsiyettir. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve İslam Dini Birliği, onun birkaç günlük ziyaretiyle onurlandırılmıştır.
Dr. Muhammed Abdülkerim Al-İsa, 11.08.2021 Çarşamba günü ülkemize geldi ve burada Reisul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, Cumhurbaşkanlığı Ofisi temsilcileri, Din Birlikleri ve Dini Gruplarla İlişkiler Komisyonu Müdürü ve Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı temsilcileri tarafından Üsküp Havalimanı’nda karşılandı.

Comments are closed.