“RIMENDIMI STRATEGJIK: KONCEPTI I RI STRATEGJIK I NATO-s DHE BUSULA STRATEGJIKE E BE-së. PERSPEKTIVAT NGA SHTETET ANËTARE TE EVROPËS QENDRORE DHE LINDORE

KONFERENCA NDËRKOMBËTARE

Me datë 17.11.2022 Forumi i Sigurisë së Sofjes, Divizioni i Diplomacisë Publike të NATO-s, COE CMDR e NATO-s dhe Fondacioni për Liri Friedrich Naumann organizoi konferencë ndërkombëtare “Rimendimi strategjik: Koncepti i ri Strategjik i NATO-s dhe Busulla Strategjike e BE-së”.
Në këtë konferencë u diskutua per rreziqet dhe sfidat, për sigurinë rajonale dhe globale dhe përgjigjet e NATO-s dhe BE-së.
Në diskutime moren pjesë personalisht rreth 100 përfaqësues nga NATO, BE, institucione shtetërore, akademi, trupi diplomatik, media etj.
Në këtë Konferencë mori pjesë Mr. Mustafa Dauti – Drejtor per pune te jashtme – BFI.
Personalitetet dhe Temat qe u didkutuan ishin:
– Si e ndryshon Botën lufta në Ukrainë? Cilat janë implikimet për sigurinë globale dhe rajonale, rendin dhe ekonomit ndërkombëtare?
– Velina Tchakarova, Drejtoreshë, Instituti Austriak për Politikat Evropiane dhe të Sigurisë (AIES), Austri
– Phillip Petersen, President, New Generation Warfare Centre, SHBA
– Prof. Zdravko Popov, Drejtor i Institutit për Politika Publike
– Ambasadori Batu Kutelia, Këshilli Atlantik i Gjeorgjisë
– E ardhmja e marrëdhënieve transatlantike
– Ambasadorja Julianne Smith Përfaqësuese e Përhershme e SHBA-së në NATO
– Si po përgatitet NATO për të përballuar rreziqet dhe sfidat e reja? – Koncepti i ri strategjik i NATO-s.
– z. Nicola de Santis, Shef i Seksionit të Angazhimeve të Divizionit të Diplomacisë Publike, NATO.
– Ku po shkon BE-ja?
Liderët e ardhshëm që i duhen Evropës. Kompasi Strategjik, Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm,
– z. Jean-Pierre van Aubel, Politika dhe Strategjia e Mbrojtjes
– z. Holger OSTERRIEDER, Shef i Kolegjit të Sigurisë dhe Mbrojtjes së BE-së
– z. Kol. Plamen Iliev, Shef i Degës “Arsimi dhe Trajnimi”, NATO CMDR CO
– Adresimi i sfidave në rajonin e Detit të Zi dhe më gjerë.
– z. Martin Sokolov, Ekspert i Sigurisë.
– z. Tacan Ildem, Kryetar i Qendrës EDAM për Studime Ekonomike dhe Politike të Jashtme. (Turqi)
– Ambasadori z. Gheorghe Magheru, Anëtar i Këshillit Shkencor të Qendrës së Strategjisë së Re (Rumani)
– z. Wojciech Lorenz, Shef i Programit të Sigurisë Ndërkombëtare, PISM, Poloni
– E ardhmja e sistemit ndërkombëtar.
– z. Plamen Ralçev, shef i Departamentit të Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin e Ekonomisë Kombëtare dhe Botërore
– z. Jarosław Książek, PhD, Ministër – Këshilltar, Departamenti i Strategjisë së Politikës së Jashtme, AKU, Poloni
– z. Daniel Smilov, Profesor i Asociuar, Universiteti i Sofjes dhe Drejtor Programi i Qendrës për Strategjitë Liberale, Sofje
– z. Greg Melcher, Shefi i Operacioneve, Qendra e Luftës së Gjeneratës së Re, SHBA

Comments are closed.