Reisul Ulema viziton Ambasadën e Maqedonisë në Kairo

(SHQ. МКД)

Të premten më 06.08.2021 Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai në shoqërim të H. Ismet ef Ademit – Drejrorin e Sektorit për marrëdhënie me botën islame arabe vizituan Ambasadën e RMV në Kajro tē Egjyptit, ku u pritën nga Ushtruesi i detyrës së Ambasadorit Z. Xhevahir Xhemaili me stafin e tij. Ishte një pritje e ngrohtë, jo vetëm zyrtare, por edhe vëllazërore.
U.D. Ambasadori e informoi Kryetarin e BFI hollësisht për punët që bënë, ndikimin e tij në ecurinë e punëve, pasi që Ambasada e Maqedonisë së Veriut në Kajro, mbulon gati tërë Afrikën, që do thotë se është me një angazhim shumë të madh. Ne të njëjtën kohë shprehu gatishmërinë e parezervë për të qenë në shërbim edhe për nevojat të BFI të RMV.
Njëherit u falënderua për gatishmërinë e Reisul Ulemasë për ta vizituar. Nga ana e tij Kryetari i BFI H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i shprehu falënderimet e tija për pritjen që u bëri duke e uruar për detyrën e re që para dy muajsh ka filluar ta ushtrojë në këtë vend dhe duke i dëshiruar shumë sukses në punë.
Gjithashtu gjatë takimit u bisedua edhe për punë tjera që kanë të bëjnë me marrëdhëniet e ndërsjella, në veçanti me kujdesin e tij dhe Ambasadës për nevojat eventuale të studentëve nga Maqedonia e Veriut, që me kënaqësi pranoi të jetë në shërbim të tyre.
Реисул Улема ја посети македонската амбасада во Каиро
Во петокот 06.08.2021 година Претседателот на Исламската Верска Заедница Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи во придружба на Х. Исмет еф Адеми – Директор на секторот за односи со арапскиот исламски свет ја посетија Амбасадата на РСМ во Каиро, Египет, каде беа примени од в.д. амбасадорот г -дин Џевахир Џемаили и персоналот на амбасадата. Тоа беше топло добредојде, не само формално, туку и братско.
У.Д. Амбасадорот детално го информираше Претседателот на ИВЗ за извршената работа, нејзиното влијание врз напредокот на работата, бидејќи Амбасадата на Северна Македонија во Каиро ја покрива речиси цела Африка, што значи дека е со многу голема посветеност. Во исто време, тој ја изрази својата безрезервна подготвеност да биде во функција на потребите на ИВЗ на РСМ.
Тој, исто така, му се заблагодари на Реисул Улема за неговата подготвеност да го посети. Од своја страна Претседателот на ИВЗ Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи ја изрази својата благодарност за приемот, честитајќи му за новата задача што ја започна пред два месеци во оваа земја и посакувајќи му многу успех на работа.
Исто така, за време на состанокот беа дискутирани и други работи поврзани со меѓусебните односи, особено со неговата грижа и на Амбасадата за евентуалните потреби на студентите од Северна Македонија, кои со задоволство се согласија да бидат на нивна услуга.

Comments are closed.