REISUL ULEMA NË PROMOVIMIM E LIBRAVE TË MUFTIUT TË KOSOVËS MR. NAIM EF. TËRNAVA

SHQIP- MKD-TR
REISUL ULEMA NË PROMOVIMIM E LIBRAVE TË MUFTIUT TË KOSOVËS MR. NAIM EF. TËRNAVA
Më datë 21.12.2023 Reisul Ulema, H. Hfz. Shaqir Ef. Fetai i shoqëruar nga ushtruesi i detyrës Mufti i Muftinisë së Tetovës, Dr. Selver Ef. Xhemaili në Prishtinë ishin pjesë e promovimit të tre titujve të autorit, Muftiut të Kosovës, Mr. Naim Ef. Tërnava. Pjesë e këtij manifestimi ishin edhe shumë personalitete të shquar si veprimtari shqiptaro-amerikan Burhan Fili, zëvendës Reisi i Bashkësisë Islame të Malit të Zi, Omer Ef. Kajoshaj, ish ministri i shëndetësisë dhe profesor në Universitetin e Prishtinës, Dr. Ferid Agani, profesorë të FSI-së, familjarë të Muftiut Tërnava dhe shumë miq e dashamirë të librit.
Reisul Ulema, H. Hfz. Shaqir Ef. Fetai ishte i nderuar që me fjalë përshëndetëse t’u drejtohet të pranishmëve. Pasi përshëndeti këtë manifestim, Reisul Ulema theksoi se është i nderuar që sot gjendet në mesin e gjithë këtij auditori të mrekullueshëm për t’i dhënë respektin e merituar, mikut dhe vëllait tonë, kryetarit të Bashkësisë Islame të Kosovës, muftiut, Mr. Naim Ef. Tërnava, në promovimin e këtyre katër veprave të tij, katër margaritarëve që sot i shtohen thesarit tonë fetarë dhe kombëtarë. Me këto vepra, dëshmohet edhe më thellë se muftiu i Kosovës vazhdon të jetë burim frymëzimi, burim i ideve dhe prijës i palodhshëm i BIK-ut në shërbim të Zotit dhe atdheut. Naim Ef. Tërnava, vazhdoi më tej Reisi, është pjesë e gjallë e identitetit kombëtar shqiptar që kultivon vetëdije mbi Zotin, dijen, familjen, moralin, paqen, humanitetin, tolerancën dhe bashkëjetesën. Në fund Reisul Ulema uroi muftiun dhe i dëshiroi shëndet dhe shumë vepra tjera madhore për fe e atdhe.
Recensentë të veprave ishin prof. Sabri Ef. Bajgora, drejtor i Institutit për hulumtime dhe studime islame në Prishtinë, prof. dr. Faredin Ebibi, profesor në Fakultetin e shkencave islame në Shkup dhe prof. dr. Bahri Hoxha, profesor në FSI në Prishtinë.
Fundin e këtij manifestimi e shënoi një befasi e bukur, jashtë protokollit, e përgatitur nga Refiqe Tërnava, e bija e muftiut dhe autorit, e cila e mbërthyer nga emocionet, mes lotëve të gëzimit, tha se bashkë me kompozitorin dhe regjisorin e njohur Fatmir Muja kishin bërë një videopërshkrim të shkurtër prej shtatë minutave për jetën dhe veprimtarinë e autorit të librave, muftiun mr. Naim Ef. Tërnava.
Urime dhe përgëzime nga sektori për informim i Bashkësisë Islame të Maqedonisë së Veriut.
РЕИСУЛ УЛЕМА НА ПРОМОЦИЈА НА КНИГИТЕ НА МУФТИЈАТА НА КОСОВО МР. НАИМ ЕФ. ТЕРНАВА .
На ден, 21.12.2023 година, Реисул Улема, Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи во придружба на вршителот на должноста муфтија на муфтиството Тетово, д-р. Селвер еф. Џемаили во Приштина беа дел од промоцијата на три наслови на авторот, муфтијата на Косово, мр. Наим Еф. Тернава. Дел од оваа манифестација беа и многу истакнати личности како што се албанско-американскиот активист Бурхан Фили, заменик-реисот на Исламската заедница на Црна Гора, Омер Еф. Кајошај, поранешниот министер за здравство и професор на Универзитетот во Приштина, д-р. Ферид Агани, професори од ФИН, членови на семејството на муфтијата Тернава и многу пријатели и љубители на книгата.
Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи имаше чест да им се обрати на присутните. Откако ги поздрави присутните на овој настан, Реисул Улема истакна дека: “Е чест да се биде дел од оваа прекрасна публика денес за даму дадам заслужена почит на нашиот пријател и брат, претседателот на Исламската заедница на Косово, муфтијата, мр. Наим Еф. Трнава, во промоцијата на овие негови четири дела, четири бисери кои денес се додаваат во нашето верско и национално богатство. Со овие дела уште подлабоко се докажува дека муфтијата на Косово и понатаму е извор на инспирација, извор на идеи и неуморен водач на ИЗК во служба на Бога и татковината. Наим Еф. Tернава, додаде понатаму Реисот, е жив дел од албанскиот национален идентитет кој ја негува свеста за Бога, знаењео, семејството, моралот, мирот, хуманоста, толеранцијата и соживотот. На крајот, Рејсул Улема му честиташе на муфтијата и му посака здравје и многу други големи дела за верата и татковината.
Рецензенти на делата беа проф. Сабри Еф. Бајгора, директор на Институтот за исламски истражувања и студии во Приштина, проф. д-р. Фаредин Ебиби, професор на Факултетот за исламски науки во Скопје и проф. д-р. Бахри Хоџа, професор на ФИН во Приштина.
Крајот на оваа манифестација беше одбележан со прекрасно изненадување, надвор од протоколот, приредена од Рефике Тернава, ќерка на муфтијата и авторот, која совладана од емоциите, среде солзи радосници, рече дека заедно со познатиот композитор и режисер Фатмир Муја направиле краток видео опис од седум минути за животот и дејноста на авторот на книгите, муфтијата мр. Наим Еф. Тернава. Честитки и многу успех од секторот за информирање на Исламската заедница на Северна Македонија.
REİS UL ULEMA FETAİ, KOSOVA MÜFTÜSÜ NAİM EF. TERNAVA’NIN KİTAPLARIN TANITIMINA KATILDI
21.12.2023 tarihinde Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, Kalkandelen Müftü Vekili Dr. Selver ef. Cemaili ile birlikte, Kosova Müftüsü Naim Ef. Tırnava’nın müellifi olduğu ve Priştine’de düzenlenen üç kitabın tanıtımına. Bu kitap tanıtımına, ayrıca Arnavut asıllı Amerikalı aktivist Burhan Fili, Karadağ İslam Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Ef. Kayosay eski Sağlık Bakanı ve Priştine Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Ferid Aghani, İslami Birlimler Fakültesi hocaları, Müftü Tırnava’nın yakın aile fertleri ve çok sayıda dost ve kitap sever ve seçkin isim de katıldı.
Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, haziruna yaptığı selamlama konuşmasında, etkinliğe katılanları selamladıktan sonra şunları ifade etti: “Bugün bu muhteşem dinleyici kitlesinin bir parçası olmak benim için büyük bir onurdur. İslam Birliği Başkanı olan dostumuz ve kardeşimize hak ettiği saygıyı sunuyorum. Kosova Müftüsü Naim Ef. Tırnava, bu üç eserinin tanıtımında, bugün dini ve milli zenginliğimize eklenen dört inciyi tanıtmaktadır. Bu çalışmalarla Kosova Müftüsü’nün Allah’ın ve vatanın hizmetinde ilham kaynağı, fikir kaynağı ve Kosova İslam Birliği’nin yorulmak bilmeyen lideri olmaya devam ettiğini bir daha kanıtlanmıştır. Reis Naim Ef. Tırnava; Allah, bilgi, aile, ahlak, barış, insanlık, hoşgörü ve bir arada yaşama bilincini besleyen Arnavut ulusal kimliğinin yaşayan bir neferidir.” Konuşmasının sonunda Reis ul Ulema Fetai, Müftü Türnava’yı tebrik ederek kendisine sağlık ve iman ve vatan adına daha nice büyük işler başarmasını diledi.
Priştine İslami Araştırma ve Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabri Ef. Baygora, Üsküp İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Faredin Ebibi ve Priştine’deki İslami Bilimler Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Bahri Hoca, Tırnava’nın eserlerinin değerlendirmesini yapmıştır.
Tırnava’nın kızı Refike Tırnava, tanıtımın sonunda protokol haricinde muhteşem bir sürpriz düzenleyerek, sevinç gözyaşları arasında ve son derece duygulu bir atmosferde, ünlü besteci ve yönetmen Fatmir Muya ile birlikte hazırladıkları ve kitapların müellifi Müftü Naim Ef. Tırnava’nın hayatı ve faaliyetlerini anlatan yedi dakikalık kısa bir video sunumu yaptı. Kuzey Makedonya İslam Birliği Enformasyon Dairesi olarak kendilerine tebriklerimizi sunar, daha nice başarılar elde etmesini dileriz.

Comments are closed.