REISUL ULEMA NË HAPJEN SOLEMNE TË XHAMISË SË RE NË NEREZ

(SHQ. МКД.)

Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame të RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i shoqëruar nga nikoqiri i këtij evenimenti Myftiu i Myftinisë së BFI – Shkup Dr. Qenan ef. Ismaili, së bashku me Myftiun e Myftinisë së BFI – Kërçovë Qamil ef. Rushiti, Myftiun e Gostivarit Sabahudin ef. Zendeli, Myftiun e Manastirit Amit ef. Rasimi, Kabinetin e Reisul Ulemasë dhe drejtorë të sektorëve në Rijasetin e BFI e RMV, të enjten më 15.12.2022 morën pjesë në hapjen solemne të xhamisë së re në lagjen Nerez i Mesëm të Komunës së Karposhit.
Këtë eveniment e ndruan edhe Kryetari i Komunës Karposh z. Stevçe Jakimovski, kryetari i Komunës Saraj z. Blerim Bexheti, deputeti z. Izet Mexhiti, përfaqësuesi i Kishës Ortodokse Maqedonase, shumë hoxhallarë, hafizlerë, afaristë dhe shumë xhematlinjë të kësaj ane.
Solemniteti u hap me një ashere që e këndoi hfz. Adnan Elmazi, e më pas moderatori Mahir Kadriu në hapjen e këtij manifestimi ftoi nikoqirin, Myftiun e Shkupit për fjalë përshëndetëse.
Me këtë rast Myftiu Dr. Qenan ef. Ismaili uroi Nerezasit për hapjen e kësaj xhamie e cila u hap në një ditë të veçantë për këtë lagje dhe këtë xhemat dhe shpresoi që kjo xhami sikur edhe të tjerat të shërbejnë në të mirë të vendit, fesë dhe ardhmërisë sonë të përbashkët
Në emër të këshillit inicues, kryetari i këshillit Qamuran Rushiti iu dëshiroi mirëseardhje të pranishmive dhe falënderoi të gjithë për prezencën në këtë manifestim.
Me fjalë përshëndetëse të pranishmëve iu drejtua edhe Kryetari i Komunës Karposh z. Stevço Jakimovski i cili uroi Nerezasit për hapjen e xhamisë.
Fjalën kryesore e mbajti Kryetari i BFI e RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i cili foli mbi rëndësinë e xhamive në kohën tonë dhe në vendin tonë. Ai uroi xhematin e Nerezit dhe theksoi se kjo xhami po qëndron krenare para nesh dhe është në vargun e shumë xhamive në vendin tonë ku do të vazhdojmë t’i falemi Krijuesit tonë deri në ditën e Kijametit.
“Këto xhami janë vendi ku promovojmë paqen, harmoninë, bashkëjetesën dhe përparimin. Kjo xhami sikur edhe shumë të tjera do të reflektojë vetëm dritë, shpresë, paqe e harmoni për një të ardhme sa më të mirë për të gjithë ne”, tha Reisul Ulemaja në ceremoninë e hapjes
Ky manifestim u përmbyll me duanë e rastit që e bëri Myftiu i Kërçovës Qamil ef. Rushiti.
Më pas për të pranishmit u shtrua darkë.

***

РЕИСУЛ УЛЕМА НА СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА НОВАТА ЏАМИЈА ВО НЕРЕЗ
 
Претседателот на Исламската Верска Заедница на РСМ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи придружуван од домаќинот на оваа манифестација, Скопскиот Муфтија Др. Ќенан еф. Исмаили, заедно со Муфтијата на Муфтиството на ИВЗ – Кичево Ќамил еф. Рушити, Гостиварскиот Муфтија Сабахудин еф. Зендели, Битолскиот Муфтија Амит еф. Расими, членовите на Кабинетот на Реисул Улема и директорите на секторите во Ријасет на ИВЗ на РСМ, во четврток на 15.12.2022 година, учествуваа на свеченото отворање на новата џамија во населбата Среден Нерез во општина Карпош.
На овој настан присуствуваше и Градоначалникот на Карпош, г. Стевче Јакимовски, Градоначалникот на општина Сарај, г. Блерим Беџети, пратеникот г. Изет Меџити, претставникот на Македонската Православна Црква, многу хоџи, хафизлери, професори и бизнисмени и голем број на џемаат од ова населба.
Церемонијата беше отворена со ашера испеана од Хфз. Аднан Елмази, а потоа и модераторот Махир Кадриу на отворањето на овој настан го покани домаќинот, муфтијата на Скопје да одржи поздравен говор.
Во оваа прилика муфтијата Др. Ќенан еф. Исмаили им честиташе на жителите на Нерез за отворањето на оваа џамија, која беше отворена на посебен ден за ова маало и за овој џемаат и дека се надева дека оваа џамија, како и сите други, ќе послужи за доброто на земјата, религијата и нашата заедничка иднина и соживот.
Во име на иницијативниот одбор, добредојде на присутните им посака и Претседателот на Одборот Ќамуран Рушити кој им се заблагодари на сите за присуството на овој настан.Градоначалникот на Карпош, г. Стевчо Јакимовски, истотака упати честитки за отворањето на ова џамија во Нерези.Главниот говор го одржа претседателот на ИВЗ на РСМ, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи кој зборуваше за значењето на џамиите во нашево време и во наше поднебје. Тој упати честитки до џематот на Нерези и истакна дека оваа џамија гордо стои пред нас и е меѓу многуте џамии во нашата земја каде што ќе продолжиме да му се молиме на нашиот Творец до Судниот ден.„Овие џамии се таму каде што промовираме мир, хармонија, соживот и напредок. Оваа џамија, како и многу други, ќе рефлектира само светлина, надеж, мир и хармонија за подобра иднина за сите нас“, рече Реисул Улема на свеченото отворање.Оваа манифестација беше заокружена со дуа –молитва на пригодата, која ја направи Кичевскиот Муфтија Ќамил еф. Рушити.Потоа за присутните беше послужена вечера.
 
 
 
 
 

Comments are closed.