REISUL ULEMA MORI PJESË NË KOFERENCËN SHKENCORE ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KMSH

SHQIP- MKD- TR
REISUL ULEMA MORI PJESË NË KOFERENCËN SHKENCORE ME RASTIN E 100 VJETORIT TË KMSH
Më 16.12.2023 Reisul Ulema i BFI e RMV H. Shaqir ef Ferait, i shoqëruar nga Myftiu i Strugës Z. Adi ef. Murtishi mori pjësë në Konferencën shkencore të organizuar nga Komuniteti Mysliman i Shqipërisë.
Në një pjesmarje të përfsqësuesëve të institucioneve të ndryshme së pari tubimin e uroi dhe përshëndsti Kryetaru i Konunitetit mysliman të Shqipërisë Z. Bujar Spahiu duke falënderuar mysafirët, të pranishmit dhe studiuesit shkencor dhe njiherit foli mbi historikun e KMSH duke treguar rolin dhe rëndësinë e këtij institucioni.
Më pastaj konferencën e përshëndeti Reisul Ulema i BFI i cili ngrit lartë rolin e KMSH në ngritjen e vetëdijes fetare dhe kombëtare të shqiptarëve dhe myslimanëve në përgjithësi.
Kryetari i Kuvendit të BIK Dr Ajni Sinani përshëndeti tubimin në emër të Myftiut Z Naim ef Tërnavës, duke uruar këte Konferencë.
Në seancën e parë mori pjesë Myftiu i Srrugës Z. Adi Murtishi, i cili me temën e tij mbi Konunitetin mysliman shqiptar në themelimin e të cilit morën pjesë gjithë shqiptarë luajti një rol të veçantë në forcimin e identitetit fetar e kombëtar. Me paraqitjen e tij vërtetë la një përshtypje të veçantë tek të pranishmit.
Në vazhdim sjellim Fjalimin e Reisul Ulema mbajtur në Kobferencë.
KMSH 100 vite shtyllë e fuqishme e vetëdijes fetare e kombëtare.
Të nderuar të pranishëm
Sot është një kënaqësi e veçantë, e mbi të gjitha, krenari, të marr pjesë në ditëlindjen e 100-të të njërit nga institucionet me jetëgjatësi më të vjetër në Republikën e Shqipërisë, atë të Komunitetit Musliman Shqiptar, i cili 100 vite ka qenë shtyllë e fuqishme e harmonisë ndërfetare dhe gjithmonë ka rrezatuar inspirim për të gjithë shqiptarët brenda dhe jashtë shtetit amë. Mençuria, zgjuarsia, toleranca, paqja dhe respekti për besimet e tjera, janë sinonim i pashoq që ky institucion ka kultivuar si vlera të larta dhe të rralla në Botë.
Edhe përkundër gjitha stuhive dhe furtunave ideologjike, mes zinxhirëve, kazamateve e persekutimeve, ky institucion u ka bërë ballë gjitha sfidave të kohës dhe akoma qëndron më i fuqishëm se kurrë më parë, sepse pas tij qëndruan patriotët klerikë, që dhanë kontribut të madh edhe në çështjet kombëtare dhe iu vunë punës që kjo frymë të pasqyrohej edhe në jetën e komunitetit mysliman. Klerikët mysliman e sensibilizuan opinionin shqiptar në forma të ndryshme dhe mbështetën fuqishëm autoritetet shtetërore për pavarësinë e Shqipërisë, e më pas edhe pavarësimin e komunitetit në fjalë.
Sa më e fortë Shqipëria, aq më të fortë shqiptarët, kudo që ndodhen. Sa më të forta institucionet tona, aq më e fortë demokracia brenda nesh dhe aq më e vogël mundësia për të gabuar, e lejuar fryma e ideologji të huaja për ne, për ta përçarë trungun tonë fetar e kombëtar.
Shumë nga themeluesit e pavarësisë së Shqipërisë, ishin edhe themelues të komunitetit Mysliman Shqiptar. Haxhi Vehbi Dibra me shokët e tij, e filluan shekullin e 20-të në një luftë për demokraci dhe përparim shoqëror. Në një kohë kur nuk kishte as internet, as telefona, madje as rrymë elektrike e mjete komunikimi, atdhedashësit me një ndjenjë të theksuar kombëtare dhe edukim fetar të pa luhatur, pasqyruan në shumë drejtime, duke organizuar komunitetin mysliman drejt pavarësisë së tyre. Fillimisht organizuan kongresin e parë të myslimanëve në Tiranë që u mbajt nga data 24 shkurt deri më 12 mars të vitit 1923, e ku u vendos shkëputja nga Shejhul Islamit të Perandorisë Osmane dhe duke shpallur pavarësinë e Komunitetit Mysliman Shqiptar.
Kongresi Mysliman Shqiptar përfaqëson një ngjarje të rëndësishme jo vetëm për jetën fetare e shoqërore të Shqipërisë, por edhe për jetën politike kombëtare të mbarë popullit tonë. Ai shënon një stad të rëndësishëm në rrugën për reformimin e organizimit islam, në përputhje me kërkesat e kohës dhe sidomos me faktin që u theksua shumë aso kohe, vend-ndodhjen e Shqipërisë në mesin e Evropës.
Amaneti i baballarëve themelues të Komunitetit Mysliman Shqiptar çdo ditë duhet të na inspirojë që të reflektojmë vlera të larta evropiane duke forcuar edhe më tepër identitetin tonë si kombi më tolerant në besimet fetare në Botë dhe si kombi më mikpritës. Andaj, pavarësisht ku jetojmë apo veprojmë, ne duhet të jemi ambasadorë të denjë të besimit tonë dhe krenarë për origjinën tonë, ashtu siç kanë qenë paraardhësit tanë që nga brezat e lashtësisë.
Këtë fjalim do ta përmbylli me fhalët jur’anore si porisi drejtuar të pranushmive:
“Ndihmohuni në mes vsti në të mirë dhe devotshmëri, dhe assesi në mëkat dhe armiqësi”.
Gëzuar 100 vjetorin KMSH dhe Zoti e bekoftë Komunitetin mysliman shqiptar drejt një ardhmërie të shëndishë dhe të suksesshme.
РЕИСУЛ УЛЕМА УЧЕСТВУВАШЕ НА НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ ИЗА
На 16.12.2023 година Реисул Улема на ИВЗ на РСМ Х. Шаќир еф. Фетаи, придружуван од муфтијата на Струга г. Ади еф. Муртиши учествуваше на Научната конференција во организација на Исламската Заедница на Албанија.
Претставниците од различни институции, присутните најпрво ги поздрави Претседателот на Муслиманската заедница на Албанија г. Бујар Спахиу кој им се заблагодари на присутните и научните истражувачи и зборуваше за историјата на Исламската Заедница на Албанија, посочувајќи ја улогата и важноста на оваа институција.
Потоа, конференцијата беше поздравена од Реисул Улема Х.Хфз Шаќир Еф. Фетаи кој ја истакна улогата на ИЗА во подигнувањето на верската и националната свест на Албанците и муслиманите воопшто.
Претседателот на Собранието на ИЗК д-р Ајни Синани го поздрави собирот во име на муфтијата Наим еф Трнава.
На првата сесија дел од дебатата беше струшкиот муфтија Ади Еф. Муртиши, кој со својата тема за Албанската муслиманска заедница во чие основање учествуваа сите Албанци и имаше посебна улога во јакнењето на верскиот и националниот идентитет. Со неговото излагање тој остави посебен впечаток кај присутните.
Потоа на конференцијата следуваше обраќето на Реисул Улема, Х. Хфз. Шаќир Еф. Фетаи.
100 години ИЗА силен столб на верската и националната свест.
Почитувани присутни,
Денес е посебно задоволство, а пред се, гордост, да се учествува на 100-тиот роденден на една од најстарите институции во Република Албанија, Исламската Заедница на Албанија, која веќе 100 години е силен столб на меѓуверската хармонија и секогаш зрачела инспирација за сите Албанци во и надвор од матичната земја. Мудроста, толеранцијата, мирот и почитувањето на другите вери се синоним за високите и ретки вредности што оваа институција ги негува во светот.
И покрај сите идеолошки бури и прогони, оваа институција ги издржа сите предизвици на времето и сè уште стои посилна од кога било досега, бидејќи зад неа стоеја имами патриоти, кои дадоа голем придонес во националните работи и работеа за овој дух да се рефлектира и во животот на муслиманската заедница. Муслиманските свештеници ја сензибилизираа албанската јавност во различни форми и силно ги поддржаа државните органи за независност на Албанија, а потоа и независноста на ИЗА.
Колку посилна Албанија, толку посилни Албанците, каде и да се. Колку се посилни нашите институции, толку е посилна демократијата во нас и толку е помала можноста за грешка и дозволување на странски идеологии за да го поделат нашето религиозно и национално стебло.
Многу од основачите на албанската независност биле и основачи на албанската муслиманска заедница. Хаџи Вехби Дибра и неговите пријатели го започнаа 20 век во борба за демократија и социјален напредок. Во време кога немаше интернет, немаше телефони, немаше струја и немаше средства за комуникација, патриотите, со силно национално чувство и непоколебливо верско образование, се одразуваа на многу начини, организирајќи ја муслиманската заедница кон својата независност. Првично, тие го организираа првиот конгрес на муслиманите во Тирана што се одржал од 24 февруари до 12 март 1923 година, на кој било одлучено за отцепување од шејхул ислам од Османската империја и прогласување независност на Албанската муслиманска заедница.
Албанскиот муслимански конгрес претставува значаен настан не само за верскиот и општествениот живот на Албанија, туку и за националниот политички живот на целиот наш народ. Тоа означува важна етапа на патот кон реформирање на исламската организација, во согласност со барањата на времето и особено со фактот дека тоа беше многу нагласено во тоа време, позицијата на Албанија во средината на Европа.
Аманетот на татковците-основачи на Албанската муслиманска заедница секој ден треба да нè инспирира да ги одразуваме високите европски вредности со понатамошно зајакнување на нашиот идентитет како најтолерантна нација во светот и како најгостопримлива нација. Затоа, без оглед на тоа каде живееме или дејствуваме, треба да бидеме достојни амбасадори на нашата вера и горди на нашето потекло, исто како што нашите предци биле уште од стари нвремиња.
Овој говор ќе го завршам со куранските зборови, како порака упатена до присутните:
„Помагајте си еден на друг во праведност и побожност и не помагајте си еден на друг во грев и непријателство.“
Нека е со среќа 100-годишнината и Бог да ја благослови албанската муслиманска заедница кон здрава и успешна иднина.
REİS UL ULEMA FETAİ, ARNAVUTLUK İSLAM BİRLİĞİ’NİN 100. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BİLİMSEL KONFERANSINA KATILDI
16.12.2023 tarihinde Makedonya İslam Birliği Başkanı Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai ve Struga Müftüsü Adi ef. Murtişi, Arnavutluk İslam Birliği’nin düzenlediği Bilimsel Konferansa katıldı.
Çeşitli kurumların temsilcileri, katılımcıları ilk olarak Arnavutluk İslam Birliği Başkanı Buyar ef. Spahiu katılımcılara ve bilimsel araştırmacılara teşekkür ederek, Arnavutluk İslam Birliği’nin tarihi hakkında bilgi verdi be bu kurumun rolüne ve önemine dikkat çekti.
Daha sonra Makedonya İslam Birliği Başkanı Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir Ef. Fetai yaptığı selamlama konuşmasında memnuniyetini dile getirerek Arnavutluk İslam Birliği’nin, Arnavutların ve genel olarak müslümanların dini ve milli bilincini yükseltmedeki rolünü vurguladı.
Toplantıyı Müftü Naim ef. Tırnava adına Kosova İslam Birliği Meclis Başkanı Dr. Ayni Sinani selamladı.
İlk oturumda konuşmaya katılan Struga Müftüsü Adi Ef. Murtişi, Arnavutluk İslam Birliği’nin kuruluşunda bütün Arnavutların yer aldığını ve Arnavutların dini ve milli kimliğin güçlenmesinde özel bir rol oynadığını belirtti. Murtişi, yaptığı sunumuyla, orada bulunanlar üzerinde özel bir izlenim bıraktı.
Daha sonra Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir Ef. Fetai’nin konuşmasıyla devam konferans etti:
“100 Yıllık Arnavutluk İslam Birliği, Dini ve Milli Bilincin Güçlü Bir Dayanağı.
Değerli katılımcılar,
Bugün, Arnavutluk Cumhuriyeti’nin en eski kurumlarından biri olan ve 100 yıldır dinler arası uyumun güçlü bir dayanağı olan Arnavutluk İslam Birliği’nin 100. Kuruluş Yıldönümü’ne katılmak özel bir mutluluk kaynağı ve her şeyden önce gurur verici bir hadisedir. Bu kuruluş, Anavatanımızdaki ve dışındaki bütün Arnavutlara her zaman ilham kaynağı olmuştur. Bilgelik, hoşgörü, barış ve diğer inançlara saygı, bu kurumun dünyada beslediği yüksek ve ender değerlerle eş anlamlıdır.
Geçmişte yaşanan bütün ideolojik fırtınalara ve zulümlere rağmen bu kurum, dönemin bütün zorluklarına göğüs germiş ve her zamankinden daha güçlü bir şekilde ayakta kalabilmiştir. Çünkü bu İslami kurumun arkasında, milli meselelere büyük katkı sağlayan ve bu ruhun millete yansıması için çalışan vatansever imamlar bulunmaktadır. Müslüman din adamları çeşitli şekillerde Arnavut kamuoyunu duyarlı hale getirerek, Arnavutluk’un bağımsızlığı ve ardından Arnavutluk İslam Birliği’nin bağımsızlığı konusunda devlet yetkililerine güçlü bir şekilde destek vermiştir.
Arnavutluk ne kadar güçlü olursa, dünyanın her yerindeki Arnavutlar da o kadar güçlü olur. Kurumlarımız ne kadar güçlüyse, içimizdeki demokrasi de o kadar güçlü olur ve hata yapma ve yabancı ideolojilerin dini ve milli değerlerimizi bölmesine izin verme olasılığı da o kadar az olur.
Arnavutların bağımsızlığının kurucularının çoğu, aynı zamanda Arnavutluk İslam Birliği’nin de kurucularıydı. Hacı Vehbi Dibra ve arkadaşları 20. yüzyıla demokrasi ve toplumsal ilerleme mücadelesiyle başladı. İnternetin, telefonun, elektriğin ve iletişim araçlarının olmadığı bir dönemde vatanseverler, güçlü bir milli duyguya ve sarsılmaz bir din eğitimine sahip olarak Müslüman toplumunu bağımsızlığına doğru örgütlemeyi başarmıştır. Onlar ilk önce 24 Şubat – 12 Mart 1923 tarihleri arasında Tiran’da ilk Müslüman Kongresi’ni düzenlediler ve burada Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılıp Arnavutluk İslam Birliği’nin bağımsızlığını ilan etme kararı aldılar.
Arnavutluk Müslüman Kongresi, yalnızca Arnavutluk’un dini ve sosyal hayatı açısından değil, aynı zamanda tüm halkımızın ulusal ve siyasi hayatı açısından da önemli bir olayı temsil etmektedir. Arnavutluk’un Avrupa’nın ortasındaki konumunun o dönemde çok vurgulandığı gerçeğiyle birlikte, dönemin gereklerine uygun olarak İslam teşkilatını yeniden yapılandırma yolunda önemli bir aşamayı işaret etmektedir.
Arnavutluk İslam Birliği’nin kurucularının mirası, dünyanın en hoşgörülü milleti ve en misafirperver milleti olarak kimliğimizi daha da güçlendirmeli, yüksek Avrupa değerlerini yansıtmak için bize her gün ilham vermelidir. Bu nedenle, nerede yaşarsak yaşayalım, nerede çalışırsak çalışalım, tıpkı atalarımızın kadim çağlardan beri olduğu gibi, inancımızın değerli elçileri olmalı ve atalarımızla gurur duymalıyız.
Burada hazır bulunanlara bir mesaj olarak Kur’an’ın şu ifadeleriyle bu konuşmamı bitirmek istiyorum:
“İyilik ve takva konusunda birbirinize yardım edin, günah ve düşmanlık konusunda birbirinize yardım etmeyin.”
100. Kuruluş Yıl Dönümü kutlu olsun ve Yüce Allah, Arnavutluk İslam Birliği’ne sağlıklı ve başarılı bir gelecek nasip etsin.”

Comments are closed.