REISUL ULEMA I PRIN VIZITËS TË KRYETARIT TË DIJANETIT NË MYFTININË E GOSTIVARIT

(SHQ. MKD. TUR)

Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame të Republikës së Maqedonisë së Veriut Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i priu vizitës së Kryetarit të Dijanetit të Turqisë, Prof. Dr. Ali Erbash, në Myftininë e Gostivarit, së bashku me delegacionin e përbërë nga Nënkryetari i Departamentit për Çështje Fetare në Dijanet z. Osman Tërashçë, Kryetari i Këshillit për Recitimin e Mus’hafit z. Osman Shahin, Anëtari i Këshillit të Lartë për Çështje Fetare z. Mustafa Irmakli, Drejtori i Departamentit për vendet e Evro-Azisë z. Salih Gjur, Atasheu për çështje fetare në Ambasadën Turke në Shkup, z. Mustafa Mesten, dhe shumë anëtarë të Rijasetit të BFI.
Mysafirët e lartë u pritën nga Myftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli së bashku me bashkëpunëtorët e tij në Myftininë e Gostivarit, besimtarë të shumtë, nxënëse të mektebit të Xhamisë së Sahat Kullës dhe mysafirë të ndryshëm të cilët sapo kishin dëgjuar lajmin për vizitën e Kreut të Dijanetit në Myftininë e Gostivarit kishin vërshuar rrugët për rreth kësaj Myftinie.
Në një atmosferë të ngrohtë e vëllazërore, Myftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli fillimisht e falënderoi Kreun e Dijanetit për këtë nder të madh, që ka vendosur së bashku me delegacionin, ta viziton Myftininë e Gostivarit. Më pas Myftiu Zendeli e njoftoi ekselencën e tij Prof. Dr. Ali Erbash me organizimin e jetës fetare në qytetin e Gostivarit dhe funksionimin e Myftinisë së Gostivarit.
Më pas mysafirët nga Turqia e falën namazin e drekës në Xhaminë e Sahatit në Gostivar. Namazit i priu Kryetari i BFI Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai.
Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame Reisul Ulema H. Hfz Shaqir ef. Fetai shprehu kënaqësinë e tij për vizitën e Kryetarit të Dijanetit dhe delegacionit të lartë nga Republika e Turqisë në Myftininë e Gostivarit. Ai në emrin e tij personal, në emër të BFI dhe besimtarëve të saj e falënderoi përzemërsisht Kryetarin e Dijanetit dhe delegacionin nga Republika e Turqisë, për vetë faktin që kanë shprehur dëshirën për ta vizituar BFI-në, Myftininë e Gostivarit dhe këtë xhemat të mrekullueshëm.
Kryetari i Dijanetit shprehu kënaqësinë e tij, sidomos për pritjen madhështore në këtë Myftini, dhe përcolli mesazhe mjaft domethënëse dhe frymëzuese. Në fjalimin e tij drejtuar xhematit, pas faljes së Namazit të Drekës, Prof. Dr. Ali Erbash mes tjerash tha se “Në këtë rajon islami ka ardhur rreth 100 vite përpara së të çlirohej Stambolli. Kjo është shenjë se paraardhësit tanë nuk kanë kursyer asgjë për ta përhapur islamin në këto troje. Si udhërrëfyes i kanë marrë as’habët, posaçërisht Ejubel Ensaari i cili e ka dhënë jetën e tij për ta përçuar islamin në Stamboll dhe këtu ka rënë shehid. Këtë iman që e shoh këtu, në mesin tuaj, është një dëshmi se islami këtu do të jetojë deri në ditën e kiametit.“
Në fjalimin e tij përshëndetës, ligjëruesi (vaizi) i Xhamisë së Sahat Kullës Prof. Musa Musai bëri një rezyme të shkurtër të fjalimit të Kryetarit të Dijanetit dhe falënderoi për selamet e përcjella.
Ndërsa Myftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli e falënderoi Prof. Dr. Ali Erbash për këtë nder të madh që i bën ai dhe delegacioni që udhëhiqet nga ai, për këtë vizitë dhe në shenjë kujtimi për këtë ditë, i dhuroi një vepër arti me motive islame, pikturë të Kullës së Sahatit, simbol i Gostivarit.
Kryetari i Dijanetit Prof. Dr. Ali Erbash vizitoi edhe Institutin e Hifzit dhe Bukur Leximit të Kuranit Hfz. Hasan ef. Zendeli dhe Mektebin e Xhamisë së Sahatit si dhe u vizitua edhe xhami e fshatit Banjicë e Poshtme.
___________________
РЕИСУЛ УЛЕМА ЈА ПРЕДВОДЕШЕ ПОСЕТАТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ДИЈАНЕТОТ ВО ГОСТИВАР
Претседателот на Исламската Верска Заедница на Република Северна Македонија Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи ја предводеше посетата на претседателот на Дијанетот на Република Турција, проф. Д-р Али Ербаш, во Гостиварското Муфтиство, заедно со делегацијата составена од Потпретседателот за Верски Прашања на Дијанетот г. Осман Тирашчи, Претседателoт на Одборот за преглед и рецитирање на Мусхаф, г. Осман Шахин, Член на Високиот Совет за Верски Прашања, г. Мустафа Ирмакли и раководителот на одделот за евроазиски земји, г. Салих Ѓур, и Аташе за верски прашања при Амбасадата на Турција во Скопје, г. Мустафа Местен и други, заедно со многу членови на Ријасетот на ИВЗ.
Високите гости беа примени од Гостиварскиот Муфтија Х. Сабахудин еф. Зендели заедно со неговите соработници во Гостиварското Муфтиство, многу верници, ушеници на мектебот на џамијата Саат Кула и разни гости кои штотуку ја слушнаа веста за посетата на Претседателот на Дијанет во Гостиварското Муфтиство, ги преплавија улиците околу ова Муфтиство.
Во топла и братска атмосфера, Гостиварскиот Муфтија Х. Сабахудин еф. Зендели најпрво му се заблагодари на Претседателот на Дијанетот за оваа голема чест, кој одлучи заедно со делегацијата на која и предводи, да го посети Гостиварското Муфтиство, а по тоа Муфтијата Зендели го информираше на Проф. Д-р Али Ербаш со организација на верскиот живот во градот Гостивар и функционирање на Гостиварското Муфтиство.
Потоа, гостите од Турција ја ја извршија пладневната молитва во џамијата Саат Кула во Гостивар. Молитвата ја водеше Претседателот на ИВЗ Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи.
Претседателот на Исламската Верска Заедница Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи го изрази своето задоволство за посетата на Претседателот на Дијанетот и високата делегација од Република Турција во Гостиварското Муфтиство. Во свое лично име, во името на ИВЗ и незините верници, тој срдечно му се заблагодари на Претседателот на Дијанетот и на делегацијата од Република Турција, за самиот факт дека изразија желба да ја посетат ИВЗ, Муфтиството Гостивар и овој прекрасен џемат.
И Претседателот на Дијанетот го изрази неговото задоволство, особено за величествениот прием во ова Муфтиство, и пренесе доста значајни и инспиративни пораки. Во својот говор пред џематот, по пладневната молитва, проф. Д-р Али Ербаш, меѓу другото, рече дека „Исламот дојде во овој регион околу 100 години пред ослободувањето на Истанбул. Ова е знак дека нашите предци не штеделе ништо за да го шират исламот во овие простории. Како патоказ ги земале ас’хабите, примерот на Ејубел Ансаари, кој го даде својот живот за да го шири исламот во Истанбул и стана шехид кажува многу. Затоа, овој Иман што го гледам тука, меѓу вас, е доказ дека исламот ќе живее тука до Судниот ден “.
Во својот поздравен говор, предавачот (ваизот) на џамијата на Саат кулата, проф. Муса Мусаи направи кратко резиме на говорот на Претседателот на Дијанетот и се заблагодари за пренесените поздрави.
Додека Гостиварскиот Муфтија Х. Сабахудин еф. Зендели му се заблагодари на проф. Д-р Али Ербаш за оваа голема чест што ја прави Он и делегацијата предводена од него, за оваа посета, и во знак на сеќавање на овој ден, му поклони едно уметничко дело со исламски мотиви, слика на Саат кулата, симболот на Гостивар.
Претседателот на Дијанетот Проф. Д-р Али Ербаш, исто така, го посети Институтот за хифз и убава рецитација на Куранот Хфз. Хасан еф. Зендели и Мектебот на Џамијата Саат Кула, како и џамијата на селото Долна Бањица.
___________
REİSUL ULEMA ÖNDERLİĞİNDE T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANI’NIN GOSTİVAR ZİYARETİ
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanı Reis-ul Ulema H.Hfz. Şakir ef. Fetai; Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı ve Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Salih Gür, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Mustafa Mesten, Diyanetten çok sayıda misafirler ve İDB Riyaseti’nin birçok üyesi ile birlikte Gostivar ziyaretinde bulundu.
Türkiye’den gelen misafirleri Gostivar Müftüsü H. Sabahudin ef. Zendeli, Gostivar Müftülüğü çalışanları, çok sayıda müslümanlar ve Saat Camii Kur’an Kursu öğrencileri karşıladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ve yakın çalışma arkadaşlarının Gostivar Müftülüğü ziyaret haberini alan müslüman ahali, Müftülüğün çevresindeki sokakları doldurdu.
Sıcak ve kardeşçe bir atmosferde geçen bu ziyaret sırasında, Gostivar Müftüsü H. Sabahudin ef. Zendeli, başkanlığındaki heyet ile birlikte Gostivar Müftülüğü’nü ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve beraberindeki heyete, bu büyük onur için teşekkürlerini sundu. Ardından Müftü Zendeli, Prof. Dr. Ali Erbaş’a, Gostivar kasabasındaki dini hayatın organizasyonu ve Gostivar Müftülüğü’nün işleyişi ile ilgili bilgi verdi.
Daha sonra Türkiye’den gelen misafirler Gostivar’daki Saat Camii’nde öğle namazını kıldı. İDB Başkanı Reisul Ulema H.Hfz. Şakir ef. Fetai öğlen namazını kıldırdı.
İslam Dini Birliği Başkanı Reis-ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai, Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti yüksek heyetinin Gostivar Müftülüğü’nü ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gostivar Müftülüğü’nü ziyaret etmelerinden dolayı Başkan Fetai kendi adına, İDB çalışanları ve müslümanlar adına, Diyanet Başkanı’na ve Türkiye Cumhuriyeti heyetine, samimi teşekkür sundu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, özellikle bu Müftülüğün muhteşem karşılamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çok önemli ve ilham verici mesajlar verdi. Öğlen namazından sonra cemaat karşısında yaptığı konuşmada Prof. Dr. Ali Erbaş, “İslam bu bölgeye İstanbul’un fethinden yaklaşık 100 yıl önce geldi. Bu, atalarımızın bu bölgelerde İslam’ı yaymak için hiçbir şeyden kaçınmadığının bir işaretidir. Atalarımız bu konuda sahabelerden ve özelikle İstanbul’da İslam’ı yaymak için canını vererek şehit olan Eyüb-el Ensari’yi örnek alarak bu yola baş koymuşlardır. Aranızda gördüğüm bu iman ve İslam aşkı, İslam’ın burada kıyamete kadar yaşayacağının bir delildir.” şeklinde ifade buyurdu.
Saat Camii vaizi Prof. Musa Musai, yaptığı selamlama konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konuşmasının kısa bir özetini yaptı ve ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür etti.
Gostivar Müftüsü H. Sabahudin ef. Zendeli, yaptıkları bu ziyaretten dolayı bu günün hatırasına, Prof. Dr. Ali Erbaş’a, Gostivar’ın sembolü İslam motifli bir sanat eseri olarak, Saat Kulesi’nin resmini hediye etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Gostivar Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteren “Hasan ef. Zendeli” Hafızlık ve Güzel Kur’an-ı Kerim Tilaveti Enstitüsü’nü de ziyaret etti. Diyanet İşleri Başkanlığı heyeti, Gostivar Müfütlüğü ve Saat Camii’nin yanı sıra Aşağı Banisa köyünün camisini de ziyaret etti.

Comments are closed.