REISUL ULEMA I BFI NË HAPJEN SOLEMNE TË XHAMISË DHE QENDRËS ISLAME NË SISAK TË KROACISË

(SHQ. МКД.)

Më 08.09.2022 u bë hapja solemne e Qendrës Islame – Xhamisë në Sisak të Kroacisë. Ishte një ambijent impozant.
Me qindra besimtarë e përjetonin këtë solemnitet. Manifestimin e nderoi pa masë prezenca e dy presidentëve ai i Turqisë Z. Rexhep Tajib Erdogan dhe i Kroacisë Z. Zoran Milanoviq si dhe përfaqësues tê qeverisë të cilët mbajtën fjalimet e tyre ku përshëndetën hapjen solemne të këtij kompleksi të madhë.
Qendrës islame – Xhamisë duke i dëshiruar suksese në të ardhmen. Të pranishmit i përshëndeti Reisul Ulema i Bashkësisë Islame e BH Prof.Dr. Husein Kavazoviq, Muftiu i Meshihatit të Kroacisë Prof.Dr. Aziz Hasanoviq dhe Kryetari i Dijaneti Prof. dr. Ali Erbash dhe tê tjerë.
Delegacioni i BFI e RMV në krye me Reisul Ulemanë H.Hfz. Shaqir ef Fetain në shoqërim të H. Sabahudin ef Zendelin, Myfti i Gostivarit dhe H. Salim ef Sulejmani, Myfti i Strugës, pati një pritje vëllazërore me çka respektuan ftesën, tubimin dhe të pranishmit, në veçanti bashkatdhetarët tanë me punë në Kroaci. Prezentë ishin edhe kryetarët e mëparshëm të Kroacisë si Z. Stipe Mesiq, Znj. Kolinda Grabar-Kitaroviq, ish kryeministrja znj. Jadranka Kosor, etj.
Qendrës islame – Xhamisë duke i dëshiruar suksese Reisul Ulema e shfrytëzoi rastin për takime me shumë miq, në veçanti me bashkatdhetarët tanë, si me Prof dr. Milaim Fetain, Ambasador i RMV në Kroaci, Z. Martin Berisha, Ambasador i Kosovës dhe deputeten e pakicave në Kroaci znj. Ermina Lekaj dhe shumë afaristë tjerë si familjen Idrizi nga Forina, respektivisht Z.Talib Idrizin , Dr. Gëzim Rexhepin nga Piroku, h. Zufer dhe Nexhbi Zendelin dhe shumë miq nga Kuvajti dhe Katari.
Në të kthyer për në vendlindje gjatë rrugës iu bë një vizitë familjes Zendeli, afaristë të njohur në qytetin Pag të Kroacisë, parardhësit e të cilëve kanë qenë iniciatorët kryesor të xhamisë së parë në Sisak.
Pritja e delegacionit të BFI e RMV nga ana e Meshihatit ishte protokolare, andaj sinqerisht ju falënderit kreatorëve kryesor të Meshihatit të Kroacisë Prof Dr. Aziz Hasanoviq, Mr Mevludin Arsllanit, Zv. Muftiut të Meshihatit dhe të tjerëve.
Ishte kënaqësi të marrësh pjesë në këtë tubim madhështor.
Zoti i bekoftë!
***
РЕИСУЛ УЛЕМА НА ИВЗ НА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ НА ЏАМИЈАТА И ИСЛАМСКИОТ ЦЕНТАР ВО СИСАК, ХРВАТСКА
На 08.09.2022 година се одржа свеченото отворање на Исламскиот Центар – Џамија во Сисак, Хрватска. Стотици верници ја доживеаја оваа свеченост и импозантен амбиент, а манифестацијата беше многу почестена со присуството на двајцата претседатели на Турција, г-дин Реџеп Тајиб Ердоган и на Хрватска, г-дин Зоран Милановиќ, како и претставници на Владата кои одржаа свои говори поздравувајќи го свеченото отворање на овој голем комплекс.
На Исламскиот Центар – Џамија му посакуваме успех во иднина. Присутните ги поздрави Реисул Улема од Исламската Заедница на Босна и Херцеговина проф.д-р. Хусеин Кавазовиќ, Муфтијата на Мешихатот на Хрватска проф.д-р. Азиз Хасановиќ и Претседателот на Дијанет проф. д-р. Али Ербаш и други.
Делегацијата на ИВЗ на РСМ предводена од Реисул Улема Х. Хфз, Шаќир еф. Фетаи придружуван од Х.Сабахудин еф Зенделин, Гостиварски Муфтија и Х.Салим еф Сулејмани, Струшки Муфтија, имаа братски прием со кој ја почитуваа поканата, собирот и присутните, особено нашите сонародници кои работат во Хрватска. . Присутни беа и претходните Претседатели на Хрватска, како г-дин Стипе Месиќ, г. Колинда Грабар-Китаровиќ, поранешна Премиерка г. Јадранка Косор итн.
Посакувајќи му успех на Исламскиот Центар – Џамија, Реисул Улема на ИВЗ ја искористи можноста да се сретне со многу пријатели, особено со нашите сонародници, како што е проф. Милаим Фетаи, Амбасадор на РСМ во Хрватска, г-дин Мартин Бериша, Амбасадор на Косово и заменикот на малцинствата во Хрватска, г. Ермина Лекај и многу други бизнисмени. како семејството Идризи од Форина, односно г-дин Талиб Идризи, Др. Гезим Реџепи од Пирок, х. Зуфер и Наџби Зенделин и многу пријатели од Кувајт и Катар.
На враќање во татковината, беше остварена посета на семејството Зендели, познати бизнисмени во градот Паг, Хрватска, чии предци биле главните иницијатори на првата џамија во Сисак.
Приемот на делегацијата на ИВЗ на РСМ од страна на Мешихат беше протоколарен, па затоа искрена благодарност на главните креатори на Мешихатот на Хрватска, проф. Азиз Хасановиќ, г-дин Мевлудин Арсланит, заменик на муфтијата на Мешихат и други.
Беше задоволство да се учествува на овој голем собир.
Господ нека ги благослови!
***
İDB REİS-UL ULEMASI HIRVATİSTAN’IN SİSAK KASABASINDAKİ CAMİ VE İSLAM MERKEZİ’NİN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI 8 Eylül 2022 tarihinde Hırvatistan’ın Sisak kasabasındaki İslam Merkezi – Camii’nin resmi açılışı gerçekleşti. Çok sayıda dini lider, Hükümet temsilcileri ve yüzlerce kişinin katıldığı bu külliyenin açılış töreninde, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović de hazır bulundu. Hırvatistan’ın eski Cumhurbaşkanlarından Stipe Mesiç, Kolinda Grabar-Kitarović ve eski Başbakan Yadranka Kosor da bu açılış törenine katıldı. Cami-İslam Merkezi’nin açılışında ayrıca Bosna Hersek İslam Dini Birliği Başkanı Reis ul Ulema Prof. Dr. Husein Kavazović, Hırvatistan Meşihati Müftüsü Prof. Dr. Aziz Hasanović ve T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve diğer dini liderler de katıldı. Reis ul Ulema H. Hfz. Şakir ef. Fetai başkanlığındaki İDB heyetinde Gostivar Müftüsü Sabahudin ef Zendeli ve Struga Müftüsü Salim ef. Süleymani hazır bulunarak bu tören davetine icabet ettiler. Katılımıyla İslam Merkezi’nin açılışı dolayısıyla ev sahiplerine başarılar dileyen Reiul Ulema Fetai ve refakatindeki arkadaşları, Hırvatistan’da yaşayan yurttaşlarımız olmak üzere birçok arkadaşımızla görüşme fırsatı buldu. KMC Hırvatistan Büyükelçisi Milaim Fetai, Kosova Büyükelçisi ve Hırvatistan’daki Azınlıklar Derneği Yardımcısı Martin Berişha, Ermina Lekay ve diğer birçok iş adamı ile de samimi görüşmeler yapıldı. Bunlara ek olarak Forina köyünden Talib İdrizi, Pirok’tan Gızim Recepi, Zufer ve Naybi Zendeli ve Kuveyt ve Katar’dan birçok tanıdıkla görüşülerek hasbihal edildi. Makedonya’ya dönüş yolunda, ataları Sisak’taki ilk caminin ana mimarları olan Hırvatistan’ın Pag kentinde tanınmış işadamları Zendeli ailesi ziyaret edildi. İslam Birliği heyeti, Hırvatistan Meşihat üyeleri tarafından protokolle kabul edildi. Bu yakın ilgilerinden dolayı, Hırvatistan Meşihat yöneticileri Başkan Prof. Aziz Hasanoviç, Müftü Yardımcısı Mevludin Arslani, ve Meşhihatin diğer üyelerine teşekkürler sunulmaktadır.. Bu büyük merasime katılmak büyük bir memenuniyet vesilesiydi. Yüce Allah emeği geçen herkesten razı olsun!

Comments are closed.