Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai pritet nga Kryetari i Dijanetit të Turqisë, D-r. Ali Erbash (Shq / Мкд / Tr / Eng)


Kryetari i BFI të RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, u prit sot, më 23 shkurt 2021, në vizitë zyrtare nga Kryetari i Drejtorisë për Çështje Fetare të Republikës së Turqisë, D-r. Ali ef. Erbash, në selinë e të njëjtës, në kryeqytetin turk Ankara.

Në takim, Reis Ulemaja fillimisht falënderoi Kryetarin Erbash për ftesën dhe pritjen e nivelit të lartë. Nga ana tjetër, Kryetari D-r. Ali Erbash falënderoi Reis Ulemanë për vizitën dhe i uroi zgjedhjen në krye të Bashkësisë Fetare Islame të RMV dhe i uroi suksese në detyrë. “Lutem që kjo detyrë e re do sjell mbarësi për muslimanët e Maqedonisë së Veriut dhe për të gjithë ne” – tha ndër të tjera D-r Erbash.

Në vazhdim u bisedua për çështje të ndryshme të përbashkëta dhe projektet e shumta që Dijaneti i kryen në Maqedoninë e Veriut në bashkëpunim me Bashkësinë Fetare Islame, projekte këto që vijnë si rezultat i bashkëpunimit vëllazëror mes dy popujve dhe mes dy institucioneve në veçanti.

Kryetari i BFI të RMV, H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, shprehu mirënjohjen e tij për projektet e realizuara deri tani në Maqedoninë e Veriut dhe theksoi se, në frymën e miqësisë dhe unitetit mes dy institucioneve bashkëpunimi duhet të vazhdojë në të mirë të muslimanëve dhe shoqërive të dy vendeve.

Në takim, Reis Ulemaja u shoqërua nga Sekretari Gjeneral i BFI të RMV, H. Irsal ef. Jakupi dhe Muftiu i Muftinisë së BFI – Shkup, Dr. Qenan ef. Ismaili. D-r. Ali ef. Erbash-in e shoqëruan dy nënkryetarët e Dijanetit Erdal Atalay dhe Selim Argun.

Në shenjë respekti, Kryetarit Erbash iu dhurua një mirënjohje nga Bashkësia Fetare Islame.

Pas këtij takimi, Reis Ulemaja me shoqëruesit vizituan edhe hapësirat e Dijanetit dhe zyrtarët e lartë, të gjithë drejtorët e përgjithshëm të Drejtorive të Dijanetit si dhe TV Diyanet-in për të cilin Reisi dha një intervistë speciale.

Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи во посета на Претседателот на Дијанетот на Турција Др. Али Ербаш

Претседателот на IВЗ на RСM, Reisul Ulema H. Hfz. Шаќир еф. Фетаи, во вторникот на 23 февруари 2021 година, беше во официјална посета на Претседателот на Дирекцијата за Верски Работи на Република Турција, др. Али еф. Ербаш, во седиштето на Дијанетот, во турската престолнина Анкара.

На средбата, Реисул Улема првично му се заблагодари на Претседателот Ербаш за поканата и приемот на високо ниво. Од друга страна, Претседателот Др. Али Ербаш му се заблагодари на Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи за посетата и му го честиташе изборот за Поглавар на Исламската Верска Заедница на РСМ и му посака успех на функцијата. „Се молам оваа нова задача да им донесе просперитет на муслиманите во Северна Македонија и на сите нас, рече меѓу другото д-р Ербаш.

Беа разгледани разни заеднички прашања и бројни проекти што Дијанетот ги спроведува во Северна Македонија во соработка со Исламската Верска Заедница, проекти кои доаѓаат како резултат на братска соработка меѓу двата народа и особено меѓу двете институции.

Претседателот на ИВЗ на РСМ, Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи изрази благодарност за досегашните реализирани проекти во Северна Македонија и истакна дека, во духот на пријателството и единството меѓу двете институции, треба да се продолжи соработката за доброто на муслиманите и општествата на двете земји.

На ова средба, Реисул Улема беше придружуван од Генералниот Секретар на ИВЗ на РСМ, Х. Ирсал еф. Јакупи и Муфтијата на Муфтиството на ИВЗ – Скопје, д-р. Ќенан еф. Исмаили.
Од негова страна, Д-р Али еф. Ербаш беше придружуван од потпретседателот на Дијанет д-р. Селим Аргун и Генералниот Директор на Дирекцијата за Надворешни Работи, г. Ердал Аталај.

Во знак на почит, од Исламската Верска Заедница беше доделена плакета на благодарност за Претседателот Ербаш.
По оваа средба, Реисул Улема и неговите придружници ги посетија и просториите на Дијанетот и сретнаа високи претставници, сите генерални директори на Директориите на Дијанетот и ТВ Дијанет за кои Реисот даде специјално интервју.

_______

REİSUL ULEMA H. HFZ. ŞAKİR EF. FETAİ VE BERABERİNDEKİ HEYET, DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DR. ALİ ERBAŞ TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

KMC İDB Başkanı Reisul Ulema H. ​​Hfz. Şakir ef. Fetai ve beraberindeki heyet, 23 Şubat 2021 tarihinde Salı günü Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Dr. Ali Erbaş tarafından, Türkiye’nin başkenti Ankara’daki makamında kabul edildi.

Görüşmenin başında Reisul Ulema Fetai, Başkan Erbaş’ın kendilerini Ankara’ya davet etmesi ve üst düzey kabulleri için teşekkür etti. Başkan Dr. Ali Erbaş da, ziyaretinden dolayı Reisul Ulema’ya teşekkür ederek, KMC İslam Dini Birliği Başkanı olarak seçilmesini tebrik etti ve kendisine yeni görevinde başarılar diledi. Dr. Erbaş, “Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği Başkanlığınıza seçilmiş olmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum. Bu yeni görevinizin hem Kuzey Makedonya Müslümanları için hem hepimiz için hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Diyanet’in Kuzey Makedonya’da İslam Dini Birliği ile işbirliği içinde yürüttüğü çeşitli ortak faaliyetler ve gerçekleştirdiği çok değişik projeler, iki halk arasında ve özellikle iki kurum arasında kardeşçe işbirliğinin bir göstergesi olduğu dile getirildi.

KMC İDB Başkanı H. Hfz. Shakir ef. Fetai, Diyanet’in Kuzey Makedonya’da bugüne kadar hayata geçirdiği projelerden dolayı minnettarlığını dile getirerek, kardeşlik ve birlik ruhu içinde gerçekleştirilen bu işbirliğinin iki ülke Müslümanlarının ve özellikle bu iki kurumun yararına olduğunu ve artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu görüşmede Başkan Fetai yanı sıra, İDB Genel Sekreteri H. İrsal ef. Yakupi ve Üsküp Müftüsü Dr. Kenan ef. İsmaili, ev sahibi olarak da Dr. Ali Erbaş yanı sıra, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun ile Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay da hazır bulundu.

İslam Dini Birliği Başkanı Fetai, saygısının bir göstergesi olarak DR. Ali Erbaş’a bir hediye takdim etti.

Görüşmenin ardından İslam Dini Birliği heyeti, Diyanet İşleri Başknalığı müdürlüklerini ve üst düzey yetkilileri ile genel müdürlerini ziyaret ederek Başkan Fetai ,Diyanet Tv’ye de özel bir röportaj verdi.

________

THE PRESIDENT OF IRC MEETS THE DIRECTOR OF RELIGIOUS AFFAIRS’ DIRECTORATE OF TURKEY, D-R. ALI ERBASH

The President of Islamic Religious Community, Reis Ulama H. Hfz. Shakir Fetai was welcomed today by the Head of Religious Affairs’ Directorate in Turkey, D-r. Ali Erbash. The meeting took place in the headquarters of the Directorate in the Turkish capital.

The President of IRC thanked the Director Erbash for the invitation and the high level reception. On his side, Director Erbash thanked the President Fetai for the visit and congratulated him on the election as head of the IRC of RNM, wishing him prosperity in his new duty, saying that “we pray that this new duty of yours will bring prossperity for all the believers of North Macedonia and all of us.”

The two leaders discussed on various and different common matters and the numerous projects that the Diyanet is accomplishing in North Macedonia, in cooperation with the Islamic Religious Community, projects that come naturally as a result of the brotherly cooperation in-between the two nations and the two institutions in particular.

Reisul Ulama Hfz. Shakir Fetai expressed his gratitude for the already realized projects and those in-process, emphasizing that, in the spirit of good friendship and unity between the institutions, cooperation should continue for the good of Muslims and societies of the two countries.

The President of IRC was accompanied by General Secretary of IRC H. Irsal ef. Jakupi and the Mufti of the Skopje Muftiny, D-r. Kenan ef. Ismaili. Director Erbash was accompanied by the deputy director of the Diyanet Selim Argun and the Director for Foreign Affairs Erdal Atalay.

After the meeting, the President and hic companions visited the headquarters of the Diyanet and the high officials, i .e. the General Directors and the offices of TV Diyanet where the President gave a special interview.

 

Comments are closed.