Reisi përshëndet 100 vjetorin e Isamit në Hungari

Reisi përshëndet 100 vjetorin e Isamit në Hungari
Të hënën më 23 Janar, Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame ishte i ftuar si mysafir nderi në Universitetin Amerikan Kolexh në Shkup, me rastin e hapjes së bibliotekës Universitare për nder të profesorit të ndjerë Gashpar Biro.
Hapjen e plakës e bëri zyrtari i Ministrisë për diplomacinë kulturore dhe shkencore, Ministria e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë të Republikës së Hungarisë, z Istvan Igjarto dhe Dekani i “University American College” Shkup, prof. Dr. Marjan Bojaxhiev. Ngjarja u mbajt në praninë e përfaqësuesve të Ambasadës së Hungarisë në Maqedoni, prof. Dr. Balazs Derry, si dhe përfaqësues të stafit akademik dhe administrativ të Universitetit.
Pas hapjes së bibliotekës në nder të prof. Gaspari Bureau, duke filluar nga ora 14:00 në amfiteatrin e Universitetit, Dekani i Fakultetit të Shkencave Politike, prof. Dr. Ivan Dodovski përshëndeti të ftuarit në këtë ngjarje.
Më pas fjalën e rastit e morri Ministri i Shtetit për Diplomacinë Kulturore dhe Shkencore në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë të Republikës së Hungarisë, z Istvan Igjarto, i cili foli për rëndësinë e jetës dhe punës së prof. Gaspari Desk.
Ekselenca e Tij, Kreu i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni Reis ul-Ulema Haxhi Sulejman Efendi Rexhepi i cili ishte i ftuar si mysafir nderi në këtë eveniment, i përshëndeti të pranishmit me një fjalim të shkurtër dhe mirënjohës për Shtetin Hungarez, i cili me plot krenari feston 100 vjetorin e Islamit.
Në vazhdim është fjalimi i plotë i Reisul Ulema H. Sulejman ef. Rexhepi.
“Zonja e zotërinj,
Më përfaqëson kënaqësi të veçantë që ti drejtohem këtij auditoriumi. Me të vërtetë është kënaqësi e veçantë prezenca në hapjen e një biblioteke në këto kohëra të çuditshme kur libri dhe fjala e shkruar, sikur kanë filluar ta humbin vendin e tyre të merituar dhe privilegjuar në shoqëri.
Unë, si kryetar i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, një komunitet që me të vërtetë qëndron për dialog dhe mirëkuptim të ndërsjellë, dhe si anëtar i Islamit si një fe e paqes, dashurisë dhe prosperitetit, dëshirojmë të hapim më shumë bibliotekat dhe të kontribuojmë në zhvillimin shkencor dhe intelektual të Botës.
Jam veçanërisht i kënaqur që Bibliotekës Universitare hapet në nder të Profesor Gashpar Biro, dijetari hungarez i cili gjatë tërë jetës së tij kontribuoi aq shumë për avancimin e të drejtave njerëzore.
Sinqerisht, vëmendja ime është tërhequr nga paralajmërimi për leksionin e Dr. Balash Dery në temën “Një shekull nga njohja e Islamit në Hungari”
Do të jetë kënaqësi e veçantë për të kujtuar faktin se Parlamenti i Hungarisë njëqind vjet më parë kaloi një ligj që njeh Islamin si një fe të veçantë në vend. Në kohën kur ne jemi dëshmitar që krimet më të tmerrshme po mundohen t’ia atribuojnë padrejtësisht Islamit, kur ne duhet ti rezistojmë islamofobisë e cila është në rritje e sipër, unë mendoj se ne të gjithë duhet të mësojnë pak nga gjeneratat e kaluara, duke përfshirë anëtarët e Parlamentit Hungarez që nga viti 1916.
Të nderuar, e ardhmja e kësaj Bote të bukur dhe të përbashkët, mund të jetë vetëm mirëkuptimi reciprok, dialogu dhe toleranca, njohja me kulturat dhe qytetërimet dhe përballja e përbashkët kundër së keqes. Ndryshe Bota jonë do të bëhet ferr.
Perëndia e plotfuqishme, kur krijoi Botën tonë dhe jetën në të, urdhëroi që të jetojmë në harmoni, të mos krijojmë diferenca dhe të njihemi dhe duhemi më mirë mes veti.
Ju dëshirojmë sukses në punën tuaj dhe ju përgëzoj për njëqind vjetorin e ligjit që në Hungari e njohu Islamin zyrtarisht. Zoti i Plotfuqishëm qoftë gjithmonë me të gjithë ne dhe na udhëzoftë në rrugën drejt një Bote më të mirë, drejt rrugës së ndriçuar.”
100vjet

100vjet1

100vjet2
23.01.2016
Shkup

Comments are closed.