Porosia e Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai në vigjilje të muajit Ramazan 1444 H / 2023

(SHQ. MKD. TUR. BOS. ROM. ENG.)

(SHQ. MKD. TUR. BOS. ROM. ENG.)

Shqip

 

Porosia e Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai në vigjilje të muajit Ramazan 1444 H / 2023

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ .
“O ju që besuat, agjërimi u është bërë obligim sikurse që ishte obligim edhe i atyre që ishin para jush, kështu që të bëheni të devotshëm”. [El-Bekare, 183]

Të nderuar besimtarë, vëllezër e motra dhe bashkëqytetarë të vendit,
Kam kënaqësinë e veçantë që me rastin e ardhjes të muajit të bekuar Ramazan t’iu drejtohem të gjithë besimtarëve dhe të gjithë njerëzve të vullnetit të mirë me përgëzimet më të mira të uroj fillimin e këtij muaji, i cili ka rëndësi të veçantë për besimtarët muslimanë kudo që ata gjenden nëpër botë.
Fillimisht i falenderohemi të Madhit Zot, me lejen e të cilit sonte po e fillojmë agjërimin që është një ibadet specifik i muajit Ramazan dhe i cili ibadet, këtë muaji e bënë të jetë një manifestim madhështor me tërë përmbajtjen dhe gjallërinë e tij që në vete përmban koncepte madhështore dhe përcjell mesazhe të shumta, jo vetëm për muslimanët por edhe për tërë njerëzimin.
Mesazh tejet i nevojshëm për kohën ku jetojmë, që Ramazani e përçon në shoqërinë tonë është mesazhi i paqës, mirësisë dhe humanitetit. Ky mesazh, reflektohet përmes solidaritetit dhe bamirësisë ndaj njerëzve në nevojë, sepse duke mos ngrënë e mos pirë, më së miri e kuptojmë se ç’do të thotë të jeshë i urritur dhe të jeshë skamnor. Përmes këtij mesazhi krijohen ura lidhëse mes të pasurve dhe të varfërve, dhe ngjall dashuri dhe simpati në zemrat e njerëzve.
Mesazhi i afrimit me njëri-tjetrin po ashtu është një mesazh që po na përcjellet nga ky muaj i bekuar. Dinamizmi i kohës moderne si dhe nevojat e ndryshme njerëzore kanë bërë që njerëzit të largohen mes veti, të largohen mes veti edhe anëtarët më të afërtë të familjes. Përmes shtruarjes së iftarit dhe syfirit, Ramazani e rikthen bashkimin e familjes, në vijen vertikale dhe ate horiozntale. Ai e afron prindërin me fëmijët, dhe i bën ta ndjejnë afërsinë e njëri tjetrit dhe ta shijojnë kënaqësinë e të qenurit bashk.
Mesazh tjetër shumë i rëndsishëm që po na e përcjell ky muaji i bekuar është ngritja e moralit në shoqëri sepse Ramazani, respektivisht agjërimi i ditëve të tij, agjëruesit ia përmison sjelljet e tij duke e larguar atë nga punët e liga, sepse agjërimi nuk është dijetë apo thjesht vetëm largim nga haja, pija dhe epshi, edhe pse këto elemente e përbëjnë aspektin juridik të vlefshmërisë së agjërimit, por qëllimi esencial i agjërimit është ngritja e moralit dhe devotshmeria e njeriut.
Po ashtu, Ramazani në shoqëri përçon mesazhin e nxënies së diturisë, shkollimit, arsimimit etj. sepse në këtë muaj u shpall Kur’ani famëlartë. Në këtë aspekt, Ramazani me të drejtë mund të konsiderohet muaj i shkencës, arsimit, librit, lapsit, shkronjave dhe shkrimit. Kuptimi i drejtë dhe esencial i këtij karakteri të Ramazanit, sjell dobi jo vetëm për ne, por edhe për të gjithë njerëzimin, ngase të arriturat shkencore nuk janë monopol i popujve të caktuar, por janë vlera të përgjithshme nga të cilat përfitojnë të gjithë njerëzit.
Vëllezër e motra, besimtarë të dashur,
Në fund, më lejoni që në emër të Bashkësisë Fetare Islame të Republikës së Maqedonisë së Veriut, organeve dhe institucioneve edukativo-arsimore të saj, si dhe në emrin tim personal, juve dhe bashkatdhetarve tanë që jetojnë dhe veprojnë në shtetet perëndimore, t`ju uroj Ramazan të lehtë dhe të këndshëm. Dëshiroj që në këtë muaj më fuqishëm t’u kthehemi vlerave të vërteta njerëzore. Të mbisundojë paqa gjithkund nëpër botë, të rritet dashuria për njëri-tjetrin, për familjet tona, për miqtë e shokët, për fqinjtë, por edhe respekti dhe toleranca ndaj bashkëqytetarëve tanë, pa marrë parasysh përkatësinë etnike e fetare.
Zoti ju bekoftë!

Shkup, 22 Mars 2023 Reisul-Ulema i BFI-së
H. Hfz. Shaqir ef. Fetai

 

***

Македонски

Порака на Рисул-Улема на ИВЗ на РСМ, по повод доаѓање на Рамазани Шериф.

أعوذ بالله …. بسم الله…….
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ .
„О верници, пропишан ви е постот како што им беше пропишан и на оние пред вас за да бидете богобојазливи. (Ел Бекаре, 183).

Почитувани верници, браќа и сестри и наши сограѓани,
Имам особено задоволство што по повод доаѓањето на мубарек месец Рамазан, на сите верници и на сите луѓе со добра волја им се обраќам со срдачни честитки да им честитам почетокот на овој месец, кој е од особено значење за муслиманските верници насекаде во светот.
Најпрвин му благодариме на Возвишениот Бог, со чија дозвола вечерва го започнуваме постот, кој е специфичен ибадет на месецот Рамазан и кој ибадет, го прави овој месец да биде величествена манифестација со сета своја содржина и виталност, којшто сам по себе пренесува многу пораки, не само за муслиманите туку и за целото човештво.
Најнеопходна порака за времето во кое живееме, што Рамазан му ја пренесува на нашето општество е пораката за мир, добрина и хуманост. Оваа порака се рефлектира преку солидарност и милосрдие кон луѓето на кои им е потребна, бидејќи со тоа што не јадеме или пиеме, најдобро разбираме што значи да се биде мразен и да се биде сиромашен. Преку оваа порака се создаваат мостови меѓу богатите и сиромашните, а во срцата на луѓето буди љубов и сочувство.
Пораката за зближување исто така е порака којашто ни ја пренесува овој благословен месец. Динамиката на модерното време, како и различните човечки потреби предизвикаа луѓето да се оддалечат едни од други, се оддалечат дури и најблиските членови на семејството. Преку семејните ифтари и суфири, Рамазан го обновува семејното единство, вертикално и хоризонтално.

Друга многу важна порака што ни ја пренесува овој благословен месец е подигнувањето на моралот во општеството бидејќи Рамазан, го подобрува однесувањето на тој што пости со тоа што го отстранува од лошите дела, бидејќи постот не е дијета, или едноставно воздржување од храна, пијалок и страст, иако овие елементи го сочинуваат правниот аспект на валидноста на постот, но суштинската цел на постот е да го подигне моралот и побожноста на човекот.
Исто така, Рамазан во општеството ја пренесува пораката за учење, школување и образование, бидејќи во овој месец се објави величествениот Куран. Во овој аспект, Рамазан со право може да се смета за месец на науката, образованието, книгата, моливот, писмата и пишувањето. Правилното и суштинско разбирање на овој карактер на Рамазан носи придобивки не само за нас, туку и за целото човештво, бидејќи научните достигнувања не се монопол на одредени народи, туку се општи вредности од кои имаат корист сите луѓе.
Браќа и сестри, драги верници,
Дозволете ми, на крајот во име на Исламската верска заедница на Република Северна Македонија, нејзините органи и образовни и едукативни институции, како и од мое лично име, вам и на нашите сонародници кои живеат и дејствуваат во западните земји, Ви посакувам лесен пост. Нека преовладува мир насекаде во светот, љубов еден кон друг, кон нашите семејства, кон пријателите, кон соседите, но и почит и толеранција кон нашите сограѓани без разлика на етничка и верска припадност.

Скопје, 22.03.2023 година Реисул-Улема на ИВЗ на РСМ
Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи

 

***

Türkçe

 

 

İDB Reis ul Uleması H. Hfz. Şakir Ef. Fetai’nin Mubarek Ramazan ayı mesajı

 

Ey iman edenler! Sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi, Oruç size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz” (Bakar suresi, 183).

 

Kıymetli müminler, kardeşler ve bacılar,

Mübarek Ramazan ayının gelişi münasebetiyle, dünyanın her yerindeki Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olan bu ayın başlangıcını tebrik etmek bütün müminlere ve dünyada iyi niyetli tüm insanlara en güzel selamlarımla hitap etmek istiyorum.

Öncelikle, Allah’ın izniyle bu gece Ramazan ayına has bir ibadet olan Oruca başlamamızı sağlayan ve muhtevası ve İslam alemine verdiği canlılık ile bu ayı muhteşem bir şekilde tecelli kılan Yüce Allah’a hamd ediyorum. Bu mubarek ay, kendi içinde olduğu gibi, sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa birçok mesaj ihtiva etmektedir:

– Ramazan ayının toplumumuza ilettiği barış, iyilik ve insani yardım severlik mesajı, yaşadığımız zaman için çok gerekli bir mesajdır. Bu mesaj, genel olarak insanlara dayanışma ve hayırseverlik yoluyla yansır. Çünkü bu ay boyunca aç ve fakir olmanın ne demek olduğunu, yememek ve içmemek suretiyle çok daha iyi anlarız. Bu mesajla oruç, zengin ile fakir arasında köprüler kurar, insanların kalplerinde sevgi ve şefkat duygularını uyandırır ve daha yüksek seviyelere çıkarır.

– Yakınlaşma mesajı, aynı zamanda bu mubarek ayın insanlara ilettiği önemli bir mesajdır. Modern zamanların dinamikleri ve farklı ihtiyaçları, insanların en yakın aile bireylerinin bile birbirlerinden uzaklaşmasına neden olmuştur. Ramazan ayı, iftar ve sahur düzeniyle, dikey ve yatay olarak aile birliğini ve bütünlüğünü yeniden tesis eder. Anne-babaları ve çocukları yakınlaştırır, birbirlerine yakınlığı hissettirir ve birlikte olmanın hazzını yaşamalarını sağlar.

– Bu mübarek ayın bize ilettiği çok önemli bir mesaj da, toplumda ahlaki değerlerin yükselmesidir. Ramazan ayında oruç tutmak, oruç tutanı kötülüklerden uzaklaştırarak, ahlâkını düzeltir. Çünkü oruç, sadece yemeden içmeden ayrı kalmak, ya da sadece perhiz yapmak değildir. Yeme, içme ve şehvet gibi bedensel ihtiyaçlardan uzak durma mefhumları oruç ibadetinin şartlarını teşkil etse de, orucun esas gayesi insanın ahlakını ve takvasını yükseltmektir.

– Ayrıca Ramazan ayı, toplumda ilim öğrenme, okuma, eğitim vb. gibi mesajları da iletir. Çünkü bu ayda Allah’ın son kitabı olan muhteşem Kur’an-ı Kerim nazil olmaya başlamıştır. Bu yönüyle Ramazan ayı haklı olarak bilginin, eğitimin, kitabın, kalemin, harflerin ve yazının sembolü de sayılabilir. Ramazan’ın bu niteliğinin doğru ve esaslı anlaşılması sadece bizler için, değil tüm insanlık için büyük faydalar getirir. Çünkü bilimsel başarılar, belli milletlerin tekelinde olmayıp tüm insanlara fayda sağlayan genel değerlerdir.

Bu mübarek ayın bize ilettiği bu mesajlar ve daha birçok mesajlarla, Ramazan’ın, insanın her zaman tedrisat yapabileceği harika bir okul olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Kardeşlerim, bacılarım, sevgili müminler,

Son olarak, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği, eğitim kurumları, kuruluşları ve şahsım adıma, sizlere ve Batı ülkelerinde yaşayan ve çalışan vatandaşlarımıza bu Ramazan ayının hayırlı olmasını diliyorum. Birbirimize, ailemize, arkadaşlarımıza, komşularımıza karşı sevginin, aynı zamanda etnik köken ve din ayrımı gözetmeksizin bütün vatandaşlarımıza karşı saygının ve hoşgörünün hakim olmasını temenni ediyorum.

Güzel bir başlangıçla Ramazan ayını keyifli bir atmosfer içinde ve kolay bir oruçla geçirmenizi dilerim.

Cenabı Allah cümlemizden razı olsun, Ramazanınız mubarek olsun!

 

Üsküp, 22.03.2023                                                 İDB Reis ul Uleması

  1. Hfz. Şakir ef. FETAİ

 

 

 

***

Bosanski

Poruka Reisu-l-Uleme IVZ u RSM, povodom nastupanja Ramazani Šerifa

„O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da
biste se grijeha klonili.“ (El Bekare, 183)
Dragi vjernici, braćo i sestre i naši sugrađani,
Imam posebnu čast što se povodom dolaska mubarek mjeseca Ramazana svim
vjernicima i svim ljudima dobre volje obraćam srdačnim čestitkama da im čestitam
početak ovog mjeseca, koji je od posebnog značaja za muslimane u cijelom svijetu.
Prije svega, zahvaljujemo se Svemogućem Bogu, uz čiju dozvolu večeras počinjemo
post, koji je poseban ibadet mjeseca Ramazana i ibadet koji čini ovaj mjesec
veličanstvenom manifestacijom svim svojim sadržajem i vitalnošću, koja sama po sebi
prenosi mnoge poruke, ne samo muslimanima već čitavom čovječanstvu.
Najneophodnija poruka za vrijeme u kojem živimo, a koju Ramazan prenosi našem
društvu, jeste poruka mira, dobročinjstva i humanosti. Ova poruka se ogleda u
solidarnosti i milosrđu prema ljudima kojima je potrebna, stim što ne jedemo i ne pijemo
najbolje razumijemo šta znači biti tužan i siromašan. Kroz ovu poruku grade se mostovi
među bogatima i siromasima i budi se ljubav i saosećanje u srcima ljudi.
Poruka zbližavanja je i poruka koja nam je prenesena u ovom blagoslovljenom
mjesecu. Dinamika modernog vremena, kao i različite ljudske potrebe, doveli su do toga
da se ljudi udaljavaju jedni od drugih, čak i od najbližih članova porodice. Kroz
porodične iftare i sehure, Ramazan vraća porodično jedinstvo, vertikalno i horizontalno.
Još jedna veoma bitna poruka koju nam ovaj blagoslovljeni mjesec prenosi jeste
podizanje morala u društvu jer Ramazan poboljšava ponašanje onoga ko posti tako što
ga udaljuje od loših djela, jer post nije dijeta, ili jednostavno uzdržavanje od hrane, pića i
strasti, iako ovi elementi čine pravni aspekt valjanosti posta, suštinska svrha posta je
podizanje čovjekovog morala i pobožnosti.
Također, Ramazan prenosi poruku učenja, školovanja i obrazovanja u društvu, jer
je u ovom mjesecu objavljen veličanstveni Kur’an. Sa tog aspekta Ramazan se s pravom
može smatrati mjesecom nauke, obrazovanja, knjige, pera, slova i pismenosti. Ispravno i
suštinsko razumijevanje ovog karaktera Ramazana donosi dobrobit ne samo nama, već i
cijelom čovječanstvu, jer naučna dostignuća nisu monopol pojedinih naroda, već su opće
vrijednosti koje su u korist svih ljudi

Braćo i sestre, dragi vjernici,
Dozvolite mi, na kraju, u ime Islamske vjerske zajednice Republike Sjeverne
Makedonije, njenih organa, obrazovnih i edukativnih institucija, kao i u svoje lično ime,
vama i našim sunarodnicima koji žive i djeluju u zapadnim zemljama, želim vam lahak
post. Neka svuda u svijetu vlada mir, ljubav jedni spram drugih, prema našim
porodicama, prema prijateljima, prema komšijama, ali i poštovanje i tolerancija prema
našim sugrađanima bez obzira na narodnost i vjersku pripadnost.
Ramazan Šerif Mubarekolsun!
Skoplje, 22.03.2023 godina
Reisul-Ulema IVZ RSM
H. Hfz. Šaćir ef. Fetai

 

***

 

Roma

Sajdime pakavutne pralalen pejnalen thaj dizutnalen,

Isiman baro hošalipe so avela o mubarek ćon Ramazan sa e pakavutnege thaj sa e manušege šukare merakoja angli tumende te vakerav bahtalo tumege o posti thaj o Ramazani o baro muslimasko ćon ko sasto sumnal.

Maj aglal kerava baro baripe e Devleske so avdive ka mukel te šurakerelpes o posti sar ibadeti akale ćoneske ka ovel barikani manifestacija ple inkeribaja thaj šukaripaja,
so korkori pestar legarela bare porake na salde e muslimanege numa ko sasto manušipe.

I ćaćikani poraka ko vakti koleste żivinaja o ramazani bićavela ko amaro djivdipe i poraka baši sansari šukaripe thaj sadaka.
Akava aberi reflektirinela solidarnst, sadaka, šukarin e manušege so olege valani,so amen na haja na haminaja numa odoleske amen najšukar halovaja so znacinela te ove bokhalo thaj cororo.Prekalo akaja poraka kerelapes purt maškar o barvale thaj o ćorore thaj ko vile e manušege te ovel khamipe thaj te halovamen maškar amende.
Akava masek sikavela deka o ulavipe hem durakeribe taro amare manusa ka nakhava thaj sarine ka ova jekh ko amare sofre, sifirja thaj iftarja.
Dujto buti tari akaja ćaćikani poraka so vakerela.Akava manglo ćon anela te vazdelpe o morali ko sasutnipe sebepi o ramazani anela šukaripe okoleske so ilo djivdo vi so cidelape taro bilaće buka. O posti nane dijeta so cidejatut taro hajbe hamipe than strast, thaj ako akala elementija ikerela o ćaćikano aspekti e posteske numa o darhi thaj i funda e posteske te vazdelpe o morali thaj i magin ko devel.
Isto agar akava con si con basi nauka, siklovipe thaj edukacija, numa ko akava son objavinelape o Kurani sar fundavno lil ki amari religija.

Pralalen pejnalen mangle pakivalen,

Mangava ko agor ko anav e islamsko pakavutne kedinake tari Republika Utarali Makedonija thaj olakere organja, taro edukativna istitucije thaj taro mlo anav tumenge thaj amare manušege so djivdinena ko pašćimale puvja mangava tumege loke ramazaneskere divesa thaj posti.
Te ovel sansari ko sasto sumnal,te ovelamen kamipe, sajdipe hem mangipe kko amare khera hem familije, thaj te ovelamen mangipe hem tolerancija amare dizutnecar so nane muslimajna thaj
e manusencar taro javera etnikumja.
O Devel neka blagoslovinel tumen!

Reisul Ulema,
H.Hfz.Shakir ef.Fetai

 

***

English

The speech of Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai on the eve of blessed month of Ramadan 1444 H / 2023

Believers! Fasting is enjoined upon you, as it was enjoined upon those before you, that you become God-fearing. [El-Bekare, 183]

Dear believers, brothers and sisters and fellow citizens of the country,
I have the special pleasure that on the occasion of the arrival of the blessed month of Ramadan, to address to all believers and all people of good will, with the best congratulations to wish the beginning of this month, which is of special importance for Muslim believers, wherever they are in the world.
First of all, we thank the Allah Almighty, with whose permission tonight we are starting the fast, which is a specific worship of the month of Ramadan and which worship, made this month a magnificent manifestation with all its content and vitality that it contains great concepts and conveys many messages, not only for Muslims but also for all humanity.
A very necessary message for the time we live in, that Ramadan conveys to our society is the message of peace, kindness and humanity. This message is reflected through solidarity and charity towards people in need, because by not eating or drinking, we best understand what it means to be hated and to be poor. Through this message, bridges are created between the rich and the poor, and it evokes love and sympathy in people’s hearts.
The message of getting closer to each other is also a message that is being conveyed to us by this blessed month. The dynamism of modern times as well as different human needs have caused people to move away from each other, even the closest family members. Through the setting of iftar and sufir, Ramadan restores family unity, vertically and horizontally. It brings the parents closer to the children, and makes them feel the closeness of each other and enjoy the pleasure of being together.
Another very important message that this blessed month is conveying to us is the raising of morale in society because Ramadan, namely the fasting of its days, improves the fasting person’s behavior by removing him from evil deeds, because fasting is not knowledge, or simply abstaining from food, drink and lust, even though these elements constitute the legal aspect of the validity of fasting, but the essential purpose of fasting is to raise the moral and piety of man.
Likewise, Ramadan in society conveys the message of learning knowledge, schooling, education, etc. because in this month the glorious Qur’an was revealed. In this aspect, Ramadan can rightly be considered the month of science, education, book, pencil, letters and writing. The correct and essential understanding of this character of Ramadan brings benefits not only for us, but also for all humanity, because scientific achievements are not the monopoly of certain peoples, but are general values from which all people benefit.

Dear brothers and sisters, believers,
In the end, allow me, on behalf of the Islamic Religious Community of the Republic of North Macedonia, its educational bodies and institutions, as well as on my own behalf, to you and our compatriots who live and work in the western countries, I wish you an easy and pleasant Ramadan.
I wish that in this month we return more strongly to true human values. May peace prevail everywhere in the world, love for each other, for our families, for our friends, for our neighbors, but also respect and tolerance for our fellow citizens, regardless of ethnicity and religion.
God bless you!

Skopje, March 22, 2023 Reisul-Ulema of IRC
H. Hfz. Shaqir ef. Fetai

 

Comments are closed.