Njoftim mbi Haxhin

(SHQ. МКД.)

Bashkësia Fetare Islame e RMV njofton opinionin publik dhe familjarët e haxhijve të BFI se sot, e mërkurë 20.07.2022, të gjithë hanxhijtë ndodhen në Medinën e ndritur dhe që të gjithë janë shëndoshë e mirë.
Nesër, e enjte 21.07.2022, pritet që të kthehet grupi i parë i haxhijve, me ç’rast aeroplani i parë pritet të aterojë në Aeroportin e Shkupit në ora 23:00.
Në pritje të haxhijve tanë do të jetë prezent vetë Kryetari i BFI, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai së bashku me muftinjtë dhe anëtarë të tjerë të Rijasetit.
Haxhijtë e BFI të RMV, fillimisht kanë vizituar Mekën, ku edhe kanë kryer haxhin, ndërsa më pas kanë vazhduar qëndrimin dhe vizitat në qytetin e Medinës.
BFI e RMV uron të gjithë haxhijtë me lutje tek Allahu Fuqiplotë për haxh e ibadetete të pranuara.
***
Известување
Исламската Верска Заедница на РСМ го известува јавноста и семејствата на аџиите на ИВЗ дека денес, среда 20.07.2022 година, сите аџии се во светлата Медина и дека сите се здрави и добро.
Утре, четврток, 21.07.2022 година, се очекува враќањето на првата група аџии, така што првиот авион се очекува да слета на Скопскиот аеродром во 23:00 часот.
Во пресрет на нашите аџии, ќе присуствува и самиот Претседател на ИВЗ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи заедно со муфтии и други членови на Ријасетот.
Аџиите на ИВЗ на РСМ најпрвин ја посетија Мека, каде го извршија хаџот, а потоа престојот и посетите го продолжија во светлата Медина.
ИВЗ на РСМ им посакува добредојде на сите аџии со молитви до Семоќниот Алах за прифатен Хаџ и молитви.

Comments are closed.