MUFTINIA E MANASTIRIT – VAZHDON ME HAPA TË SHËNDOSHË

(SHQ. МКД. TUR)

Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame të RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai i shoqëruar nga Sekretari i BFI e RMV Z Irsal ef Jakupi, Prof. Jusuf Zimeri – Drejtor i Sektorit për arsim fetar dhe Dr Abdulkerim Iseini – Shef i kabinetit, të enjten më 03.03. 2022 morën pjesë në mbledhjen konstituive të Muftinisë së Manastirit, e cila u mbajt nën udhëheqjen e Myftiut të Manastirit H. Hamit ef. Rasimi.
Fillimisht, Reisul Ulemaja u shprehu urime të përzemërta anëtarëve të rinj, duke ju dëshiruar sukses në detyrën e re. Njiherit Reisul Ulemaja i informoi të pranishmit për procedurën e ndërtimit të një xhamie në fshatin Llazhec, vend ku muslimanët përbëjnë 50 përqind të fshatit, akoma nuk kanë xhami ku ti kryejnë ritet e tyre fetare, sepse grupe të ndryshme me qëllime të caktuara nuk lejojnë të ketë xhami në këtë fshat. Edhe përkundër gjithë pengesave dhe rrethanave, BFI dhe Reisul Ulemaja po vazhdojnë angazhimin e madh që në këtë fshat të ndërtohet një xhami për nevojat e banorëve.
Më pas, Myftiu i Manastirit H. Hamit ef. Rasimi dha raportin mbi aktivitetet e ndërmarrë nga Myftinia e Manastirit gjatë vitit 2021, ku vërtetë u vërejt një angazhim i madh i operativës së bashku më Myftiun.
Në të njëjtën mbledhje, Reisu. Ulemaja bëri edhe ndarjen solemne të Vendimeve anëtareve të rinj të Myftinisë.
Në fund të mbledhjes, Myftiu në shenjë respekti u ndau anëtarëve të delegacionit të BFI nga një dhuratë simbolike, gravurë e punuar në bronz e Xhamive historike të periudhës Osmane në qytetin e Manastirit.
Delegacioni i BFI i udhëhequr nga Reisul Ulemaja patën fatin që namazin e drekës ta falin në Xhaminë më të bukur të Manastirit, Xhaminë Isaikije, ku faljes i priu imami Z. Orhan ef. Demiri. Pas faljes të namazit të drekës, Reisul Ulemaja shfrytëzoi rastin për tu takuar me xhematlinjtë e këtij qyteti, me të cilët bisedoi për hallet dhe për nevojat e tyre. Përshtypjet e delegacionit të BFI pas vizitës në këtë Myftini, ishin se organizimi i jetës fetare në Myftininë e Manastirit po vazhdon zhvillimin e saj me hapa të sigurt dhe të shëndoshë duke i tejkaluar të gjitha pengesat dhe peripecitë e kohës. Reisul Ulemaja në fund i falënderoi nikoqirët për mikpritjen dhe zemërgjerësinë si dhe u dëshiroi shumë suksese në punë. Zoti i bekoftë.
БИТОЛСКОТО МУФТИСТВО – ПРОДОЛЖУВА СО ЗДРАВИ ЧЕКОРИ
Претседателот на Исламската Верска Заедница на РСМ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи придружувана од Генералниот Секретар на ИВЗ на РСМ Х. Ирсал еф. Јакупи, проф. Јусуф Зимери – Директор на Секторот за веронаука и д-р Абдулкерим Исеини – Шеф на Кабинетот, во четвртокот на 03.03. 2022 година учествуваа на конститутивната седница на Битолското Муфтиств, која се одржа под раководство на Битолскиот Муфтија Х. Хамит еф. Расими.
Првично, Реисул Улема упати срдечни честитки до новите членови на Мифтиството, посакувајќи им успех во новата задача. Реисул Улема ги информираше присутните за постапката за изградба на џамија во село Лажец, место каде муслиманите сочинуваат 50 отсто од селото, а се уште немаат џамија каде што можат да ги извршуваат своите верски обреди, бидејќи различни групи со одредени намените не дозволуваат да има џамија во ова село. И покрај сите пречки и околности, ИВЗ и Реисул Улема ја продолжуваат големата заложба за изградба на џамија во ова село за потребите на жителите.
Потоа Битолскиот Муфтија Х. Хамит еф. Расими го даде извештајот за активностите што ги презело Муфтиството во текот на 2021 година, каде што навистина беше забележана голема оперативна посветеност заедно со Муфтијата.
На истата средба Реисул Улема изврши и свечено делење на решенија на новите членови на Муфтиството.
На крајот од средбата, Муфтијата еф. Расими во знак на почит на членовите на делегацијата на ИВЗ им врачи симболичен подарок, бронзена гравура на историските џамии од османлискиот период во градот Битола.
Делегацијата на ИВЗ предводена од Реисул Улема имаше среќа да ја изврши пладневната молитва во најубавата џамија во Битола – Исаикије џамија, каде молитвата ја водеше имамот г.Орхан еф. Демири.
По пладневната молитва, Реисул Улема ја искористи можноста да се сретне со џемаатот од овој град, со кои разговараше за нивните грижи и потреби. Впечатоците на делегацијата на ИВЗ по посетата на ова муфтиство беа дека организацијата на верскиот живот во Битолското Муфтиство го продолжува својот развој со сигурни и здрави чекори надминувајќи ги сите пречки и временски перипетии. Реисул Улема на крајот им се заблагодари на домаќините за гостопримството и великодушноста и им посака многу успех во работата. Господ да ги благослови.
***
MANASTIR MÜFTÜLÜĞÜ – SAĞLAM ADIMLARLA YOLUNA DEVAM EDİYOR
KMC İslam Dini Birliği Başkanı Reis ul Ulema Şakir ef. Fetai, Genel Sekreter İrsal ef. Yakupi, Din Eğitimi Dairesi Müdürü Yusuf Zimeri ve Özel Kalem Müdürü Abdülkerim İseini, 03.03. 2022 tarihinde, Manastır Müftüsü Hamit ef. Rasimi’nin başkanlığında düzenlenen müfütlük toplantısına katıldı.
Başkan Fetai, yaptığı konuşmasında Müftülüğün yeni üyelerini yürekten tebrik ederek, yeni görevlerinde başarılar diledi. Fetai, ahalisinin yüzde 50’sini Müslümanların oluşturduğu Lajets köyünde cami inşa etme prosedürü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bir sürü engellemeler yüzünden bu köyün müslümanları maalesef yıllardan beri camiden mahrum bırakılmıştır. Tüm engellere ve olumsuz şartlara rağmen, Başkan Fetai, köydeki müslümanların dini ihtiyaçları için bu köyde bir cami inşa etme konusundaki büyük kararlılık sürdürdüğünü ifade etti.
Başkan Fetai’den sonra söz alan Manastır Müftüsü Hamit ef. Rasimi, Müftülük çalışanları ile birlikte 2021 yılında büyük bir özveriyle çalıştıklarını dile getirerek, Müftülük tarafından planlanan faaliyetler hakkında rapor verdi.
Toplantının devamında Başkan Fetai, müftülüğe seçilen yeni üyelerine kararnamelerini takdim etti ve kendilerine başarılar diledi.
Toplantının sonunda Müftü Hamit ef. Rasimi, bir saygı ifadesi olarak, İDB yüksek heyetine, Manastır kentindeki Osmanlı döneminden kalma tarihi camileri ihtiva eden sembolik bir bronz gravür hediye etti.
Reisul Ulema başkanlığındaki İDB heyeti, Manastır’ın en güzel camisi İshakiye Camii’ninde, Orhan ef. Demiri’nin imamlığında öğle namazını eda etti.
Öğle namazının ardından Reisul Ulema, bu şehrin müslüman cemaati ile bir araya gelerek onların dertlerini ve ihtiyaçlarını dinledi. Ziyareti sonrasında İDB heyetinin izlenimlerine göre, tüm engellemelere ve zorluklara rağmen Manastır Müftülüğü bünyesinde dini hayatın örgütlenmesinin, sağlıklı adımlarla gelişimini sürdürdüğü yönünde olduğu kanaatine varıldı. Reisul Ulema son olarak ev sahiplerine misafirperverlikleri ve ikramlarından dolayı teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi. Cenabı Allah kendilerinden razı olsun.

Comments are closed.