MESAZHI REISUL ULEMASE ME RASTIN E KURBAN BAJRAMIT BAJRAMIT 2022

(SHQ. MKD. TUR. BOS. ROM.)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
“Ne, vërtet, të dhamë ty shumë mira. Andaj, ti falu dhe prej kurban për hirë të Zotit tënd! E s’ka dyshim se urrejtësi yt është farësosur”.
Besimtarë të nderuar, Vëllezër e motra,
Po e përjetojmë Festë e madhe të Kurban Bajramit, Festë të cilën ne muslimanët e përjetojmë me shpirtë e zemër, sepse Kurban Bajrami na ripërkujton shumë ngjarje të historisë islame, e një ndër ta është edhe përfundimi i Shpalljes së Kur’anit Famëlartë, me të cilin njëherë e përgjithmonë u vendosën themelet e individit, familjes dhe shoqërisë së shëndoshë. Kësaj radhe gëzimi ynë në këtë festë është edhe më i madhë sepse në këto ditë, në vendet e shenjta në Qa’ben e bekuar, në Arefat, Mine e Muzdelife, pas dy vitesh, me vetëdije të lartë e me iman të paluhatshëm rreth mbi njëmilion haxhilerë e kryejnë kushtin e pestë islam, Haxhin, duke iu përgjigjur thirrjës së Zotit, me fjalët:
Lebejk Allahume Lebbejke… “Të përgjigjem i Madhi Zot. Unë të përgjigjem”.
Në këto ditë feste të Kurban Bajramit besimtari në praktikë deshmon besimin e tij, duke ndarë nga pasuria tij për të prerë kurbanin e tij, si një përkushtim ndaj Krijuesit, si një simbolikë e gatishmërisë së Ibrahimit a.s. për të sakrifikuar birin e tij Ismailin, për çuar në vend premtimin e dhënë Allahut Fuqiplotë, veprim ky i cili pëerfundoi me ndihmën e Zotit duke dërguar një kafshë për ta flijuar, në vend të Ismailit. Kjo ia bëri me dije njerëzimit se ndihma e Zotit vjenë atëherë kur njeriu mobilizon të gjitha potencialet e tij fiziko – shpirtërore për të flijuar më të dashurën dhe më të shtrenjtën e jetës për Krijuesin.
Ti përkushtohesh Zotit me gjithçka që ke do të thotë të keshë vetëdije të lartë mbi ndryshimin e botës drejt ngritjes së njeriut, vlerës më të madhe që krijoi Zoti.
Njeriu është krijesa më e shtrenjtë, ndërsa angazhimi për te është vlera më e madhe e njeriut dhe jetës së tij. Andaj, kjo festë është rezultat i gëzimit për formimn e një ambienti të flijimit të më të shtrenjtës nga e cila buron dashuria ndaj Zotit, përkushtimi ndaj njerëzores, humanes, morales, paqes, e dinjtetit. Ndërkaq, varfëria, skamja, diskriminimi, mbytja, lufta janë veset më të shëmtuara që mund t’i ndodhin njerëzimit. Të gjitha këto vijnë nga ramja e vetëdijes për të flijuar më të shtrenjtën për Zotin e për të mirën e njeriut.
Të kryesh urdhërin e Zotit duke prerë kurbanin tënd, do të thotë përgatitje e lartë për t’u vënë në shërbim për tjetrin për një jetë pa keqpërdorime, vjedhje, korrupcion, amoralitet, destruktivitet dhe për të qenë personalitet dinjitoz për të bartë emanetin e shenjtë në familje dhe shoqëri me përgjegjësi dhe sakrificë të mundit, dijes, dhe nderit, m’u ashtu si gatishmëria e Ibrahimit a.s. për të flijuar më të dhimshmen dhe më të dashurën, birin e tij Ismailin, e Ismaili për të flijuar jetën e tij, vetëm për një qëllim, realizimi i idealit hyjnorë që lëviz rrjedhat e të së mirës gjatë jetës së njeriut.
Ja si na e perkujton i Madhi Zot këtë koncept:
“… يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَىٰ ۚ قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِي إِن شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ ‎. ‏
“… (Ibrahimi tha ), O biri im, unë kam parë (jam urdhëruar) në ëndërr të pres ty. Shiko pra, çka mendon ti?” Ai tha: “O babai im, punoje atë që urdhërohesh, e ti do të më gjesh mua, nëse do All-llahu, prej të durueshmëve!” (Kaptina Assafaat, 102)
Vëllezër e motra!
Në këtë ditë të madhe të Festës së Kurban Bajramit nga thellsia zemrës dhe shpirtit, në emër të BFI e RMV dhe në emrin tim personal të gjithë besimtarëve në vend dhe jashtë vendit kudo që jetojnë dhe veprojnë, u shpreh urimet tona duke iu lutur Allahut Fuqiplotë t’i pranojë lutjet tona, kurbanët tonë, haxhin nga haxhilerët që janë duke e kryer si dhe të gjitha ibadetet tona të bëra gjatë këtyre ditëve të bekuara.
Le të jetë kjo festë e gëzimit tonë, respektit ndaj njëri tjetrit, afrimit me të tjerët, shtim i gëzimit dhe kënaqësisë te skamnorët, te ata që kanë vështirësitë e jetës, faljes, paqes e solidaritetit, dhe i afrimit të kënaqësia e Allahut Fuqiplotë.
GËZUAR FESËN E MADHE TË KURBAN BAJRAMIT.
***
Пораката на Реисул-Улема по повод Курбан Бајрам 2022
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен
1.На вистина, ние ти дадовме добро изобилно, 2. Па клањај Му се на Господарот твој и заколи Курбан! 3. Оној што те мрази навистина ќе остане без помен! (ЕЛ-КЕВСЕР)
Почитувани верници, браќа и сестри!
Денеска е големиот празник Курбан Бајрам, празник кој ние муслиманите го доживуваме со срце и душа, бидејќи Курбан Бајрам не потсетува на многу настани од исламската историја. A еден од нив е завршување на објавата на Светиот Куран, со кој еднаш засекогаш беа поставени основите на усовршувањето на индивидот, семејството и здравото општество. Овој пат нашата радост во оваа прослава е уште поголема затоа што во овие денови, на светите места во благословената Каба, во Арефат, Музделифе, Мина, по две години, со висока свест и убедливо верување, околу еден милион аџии го обавуваат петтиот Исламски столб, Хаџ, одговарајќи на Аллаховиот повик, со зборовите:
Леб-бејк Ал-лахум-ме Леб-бејке… „Ти одговорам Господе, ти одговорам“.
Во овие денови на празнувањето на Курбан Бајрам, верникот на дело ја докажува својата вера, одделувајќи се од своето богатство за да го коли својот курбан, како посветување кон Создателот, и не потсетува на подготвеноста на Ибрахим а.с. за да го жртвува својот син Исмаил, поради исполнување на ветувањето дадено на Семоќниот Аллах. Ова му дал на дознаење човештвото дека Божјата помош пристигнува тогаш кога човекот е спремен сите свои физички и духовни потенцијали за жртвување на најмилото и најскапоценото нешто во неговиот живот во служба на Создателот.
Врвно посветување кон Бога со се што имаш, претставува висока свест за менување на светот кон воздигнувањето на човекот, кој е најголемата вредност што Бог го создал во земјата.
Затоа, овој празник е резултат на радоста за формирање на средина за жртвување на најскапоценото, од која произлегува љубовта кон Аллах, посветеноста на човештвото, хуманоста, моралот, мирот и достоинството. А исто време Курбан Бајрам не учи како да се бориме против сиромаштијата, скудноста, дискриминацијата, убивањето, војната, аморалот и други, кои се најлошите особини што можат да му се случат на човештвото. Сето тоа доаѓа од падот на свеста за жртвување на најскапоценото нешто за Бога и за доброто на човекот.
Да се изврши Божји заповед, – колењето на курбан, значи висока духовна и морална подготовка за да им служиш на другите за едно живеење без злоупотреба, кражба, корупција, неморал, деструктивноста и да бидеш достоинствена личност за да ја носиш светата доверба во семејството и општеството со одговорност и жртвување на труд, знаење и чест, само за една цел, остварување на Аллаховиот идеал кој го движи протокот на доброто во текот на човечкиот живот.
Браќа и сестри!
На овој голем празник, Курбан Бајрам, од се срце и душа, во име на ИВЗ на РСМ и во мое лично име на сите верници во земјата и странство, им упатувам искрени честитки, молејќи се на Семоќниот Алах да ги прифати нашите молитви, нашите курбани, хаџ-џот од аџиите кои го обавуваат во овие свети денови, како и сите наши ибадети извршени во овие благословени денови.
Нека биде овој празник наша радост, почит еден кон друг, зближување со другите, зголемување на радоста и задоволството на сиромашните, на оние кои имаат тешкотии во животот, простувањето, мирот и солидарноста и приближувањето до задоволството. на Семоќниот Аллах.
Бајрам Мубарек Олсун!
Скопје, 09.07.2022
***
Reis ul Ulema Şakir ef. Fetai’nin 2022 Yılı Kurban Bayramı Mesajı
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
(Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,
1. Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. 2. O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. 3. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir. KEVSER SURESİ)
Saygıdeğer müminler, sevgili kardeşlerim!
Bugün biz Müslümanların kalbiyle ve ruhuyla derinden hissettiği ve mutluluğunu yaşadığı büyük bir bayram olan Kurban Bayramına ulaşmış bulunuyoruz. Kurban Bayramı bize İslam tarihindeki birçok olayı hatırlatmaktadır. Bu önemli olaylardan biri de, Kur’an-ı Kerim’in vahyinin sona ermiş olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in vahyi ise fertlerin, ailelerin ve sağlıklı bir toplumun temellerini sonsuza kadar atmış olduğu çok kutsal bir ‘an’dır. Bu yılki Kurban Bayramını kutlamadaki sevincimiz daha da büyüktür. Çünkü bu günlerde, mubarek Kabe’de ve Arafat, Müzdelife, Mina gibi diğer mukaddes mekanlarda, yüksek bir şuur ve büyük bir inançla bir milyona yakın hacı adayının iki yıl aradan sonra Hac ibadetini eda etmek için bir arada toplanmış bulunmaktadır. İslam’ın Hac ibadeti eda edilirken, Allah’ın çağrısına şu sözlerle karşılık verilir:
Lebbeyk, Allahume Lebbeyk… “Rabbim, Senin davetine icabet ediyorum, Senin davetine icabet ediyorum…”
Kurban Bayramı’nın kutlandığı bu günlerde, İbrahim a.s.’ın oğlu Hz. İsmail’i kurban etmeye hazır olduğunun bir sembolü olarak, müminler Yaradan’a bir adanma olarak kurbanlarını kesmek için servetinden bir miktar ayırmakta, bu dini vecibeyi yerine getirmekle, Yüce Allah’a verdikleri sözü tuttuklarını ispat etmektedirler. Kurban kesme vecibesi, insanın tüm fiziksel ve ruhsal potansiyellerini Yaradan için hayattaki en sevdiği ve en değerli şeyi feda etme yolunda seferber olduğunu ve Allah’ın yardımının bu en kritik anda yetiştiğini semolize etmektedir.
Kurban kesmek, Allah’ın en şerefli yarattığı olarak dünyayı değiştirme bilincine sahip olan insanı yüceltmek ve her şeyiyle kendini Yüce Allah’a ulaştırması için büyük bir vesiledir.
İnsan en değerli bir varlıktır. Allah’a olan samimi bağlılığı ise, insanın ve hayatının en büyük değeridir. Dolayısıyla Kurban Bayramı, Allah sevgisinin, insanlığa, ahlaka, barışa ve haysiyete bağlılığın en bariz bir şekilde ortaya çıktığı, en kıymetli olanın kurban edilmesi için uygun bir ortam oluşturmanın sonucudur. Bu arada Kurban Bayramı bizlere yoksulluk, kıtlık, ayrımcılık, öldürme ve savaş gibi insanlığın başına gelebilecek en kötü olaylara karşı nasıl mücadele etmek gerektiğini öğretmektedir. Bu kötü olaylar, en değerli hedef olan Allah’ın rızasını kazanma duygusunun ve insanın iyiliği için feda etme bilincinin azalmasından kaynaklanmaktadır.
Kurban kesme ibadeti; suistimal, hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık, yıkıcılık, bozgunculuk vb gibi olumsuz eylemlerin karşısında Allah’ın emrini yerine getirmek, kötülük ihtiva etmeyen bir hayat için başkalarına hizmet etmeye yüksek bir şuurla hazırlanmak, toplum ve aile müessesine karşı kutsal bir sorumluluk ve fedakarlık bilincini taşıyacak onurlu ve bilgili bir insan olmak, emeğe karşı saygı ve en önemlisi insanın hayatı boyunca iyilik duygusunun devamlılığını sağlayan ve her müslümanın nihai gayesi olan Allah’ın rızasını kazanmak için çok uygun bir ortamı sağlamaktadır.
Saygıdeğer kardeşler ve bacılar!
Makedonya İslam Dini Birliği ve şahsım adına, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm müslümanların Kurban Bayramını tebrik eder, en kalbi selam ve saygılarımı gönderiyorum. Bu mubarek günlerin hürmetine dualarımızı, kesilen kurbanlarımızı, hacılarımızın Hac ibadetini ve bu günlerde yapılan tüm ibadetlerimizi Yüce Allah’ın kabul etmesini niyaz ediyorum,
Bu Kurban Bayramının; sevincimizin, birbirimize karşı saygılı olmamızın, birbirimize yakınlaşmamızın, alçak gönüllülüğümüzün, ihtiyaç sahiplerine karşı bağışlayıcılık ve dayanışma hissimizin artttığı bir bayram olmasını Yüce Allah’tan dilerim.
Bayramınız Mubarek Olsun!
***
Poruka Reisul-Uleme povodom Kurban Bajrama 2022
U ime Allaha Milostivog Samilosnog
1.da nismo ti dali dobra u izobiljstvu 2.pa Klanjaj se gospodaru svom i zakoli Kurban
3.onaj što te mrzi uistini če ostati bez pominjanja
Poštovani vernici bračo i sestre
Danas je veliki praznik Kurban Bajram, praznik kojeg muslimani doživljavaju srcem i dušom, jer nas Kurban Bajram potseča na mnogo dogadjaja iz islamske istorije sa kojim jednom zauvek su postavljene osnove usavršavanja individue porodice i zdravog društva. Ovaj put naša radost u ovoj proslavi je još veči jer u ovim danima, na svetim mjestima u blagoslovenoj Kabi, Arafatu, Muzdelifi, Mini, posle dve godine, sa visokom svesču i ubedljivim verovanjem, jedan milijon hadžija obavljaju peti Islamski stub, Hadž, odgovarajuči Allahovom pozivu, sa rečima
Leb-bejk Al-lahum-me Leb-bejk, odgovaram ti Gospodaru, odgovaram ti.
U ovim danima praznovanja Kurban Bajrama, vjernik na djelu doživljava svoju vjeru, odvajajuci se od svog bogastva da bi zaklao svoj kurban posvečen Stvoritelju, i potseča na saglasnost Ibrahima a.s. da žrtvuje svog sina Ismaila radi ispunjavanja obečanja datog Svemocčom Allahu. Ovo je dato na znanje cčvečanstvu da Božja pomoč dolazi onda kada je čovjek spreman sve svoje fizicče i duhovne potencijale da za žrtvovanje najdražeg i najskupocenije nešto u njegovom životu u službi Stvoritelja.
Vrhunska posveta Bogu sa svim sto imaš, prestavlja visoku svijest ka uzdizanju čovjeka, a koji je največa vrijednost koje je Bog stvorijo na zemlji.
Zato ovaj praznik je rezultat radosti formiranju sredine za žrtvovanje najdragocenijeg, od čega proizlazi ljubav prema Allahu, posvečenost čovecanstvu, humanosti, moralu, miru i dostojanstvu. Istovremeno Kurban Bajram nas uči kako da se borimo protiv siromaštva, oskudice, diskriminacije, ubivanja, rata, amorala i drugog koje su najgore osobine koje mogu da se dese čovečanstvu. Sve ovo dolazi od pada svjesta za žrtvovanje najskupocenijeg za Boga i dobrobit za čovjeka.
Da se izvrši Bošja odredba-klanje kurbana, znači visoka duhovna i moralna pripremljenost da služi drugima za život bez zloupotrebe, kradje, korupcije, nemorala, destruktivnosti i da budeš dostojanstvena ličnost da nosiš sveto poverenje u porodici i društvu sa odgovornosču i žrtvovanju svog truda, znanja i časti, samo sa jednim ciljem, ostvarivanju Allahovog ideala koji pokreče protok dobroga u toku čovjekovog života.
Bračo i sestre!
Na ovom velikom prazniku Kurban Bajrama od sveg srca i duže, u ime IVZ RSM I U MOJE LIČNO IME SVIM VJERNICIMA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU upučujem iskrene čestitke, moleči se Svemogučem Allahu da prihvati naše molitve, naše kurbane, hadž hadžijama koji obavljaju u ovim svetim danima, kao i sve naše ibadete koje smo napravili u ovim blagoslovenim danima.
Neka ovaj praznik bude naša radost, poštovanje jedni prema drugima, zbližavanje sa drugima, povečanje radosti i zadovoljstva siromašnima, onima koji imaju teškoče u životu, praštanje, mir I solidarnost i približavanju zadovoljstvu Svemogučeg Allaha.
Bajram Mubarek Olsun!
***
Пораката на Реисул-Улема по повод Курбан Бајрам 2022
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
Ko Allaheskoro alav Manglo Majmanglo
1. Va, amen dengjam tut pherdo shukaripe, 2. Kldin E Devleske thaj čhin kurbani! 3. Adava so na mangela tut ka ačol bizo te ovel lipardo! (EL – KEVSER)
Sajdime pakjavutne, phraljalen thaj phenjalen!
Avdive si baro bidžuko Kurban Bajram, Bidžuko so amen o muslimanja hošinaja le vilesa thaj atmasa, soske o Kurban Bajram dela amen godi ko but čhipote tari islamikani historija. A jek olendar si o agor katar Baro Kuraneskoro vakjeripe kolesa so jek drom sakanaske sine kerde o funde e individuako lačharipe, familija thaj sasto sasuitnipe. Akava drom amari loš ko akava utsavalipe si panda pobari soske ko akala divesa, ko utsavale thana ki bari Kjaba, ko Arefat, Muzdelife, Mina, po duj berš, uče minsasa thaj baro pakjaibe, trujal jek milijoni hadžie kerena o pančto Islameskoro stolbi, Hadž, dendoj džovapi e Allaheskere akharipaske, e lafencar:
Leb-bejk Al-lahum-me Leb-bejke…“Dava Tut džovapi Devla, Dava Tut džovapi“.
Ko akala divesa taro nišankeribe Kurban Bajram, o pakjavutno sikavela pi pakjiv, ulavindoj katar poro barvalipe te čhinel pe kurbane, sar keripe e Kerutneske, thaj dela amen godi ko hazrkeribe e Ibrahimeskoro a.s. te del kurbani pe čhave Ismaile, sebepi pe pakjaipaskoro pheribe so dengja le e e Bare Allaheske. Akava dengja džidžanibe e samanušenge kaj e Devleskiri arka avela tgani kana o manuš ka ovel hazri pe fizikane thaj ruheskete potencijalesa te del kurbani pe majmangle thaj o majkuč šej ko leskoro dživdipe ko sebapi e Kerutneske
O učo ikeripe kori o Devel adalea so sa so isi tut, si uči minsa baši sumnaleskoro prekeribe kori manušeskoro vazdipe, so si majbari mol so o Devel kergja la ki phuv.
Adaleske, akava bidžuko si evidenti tari loš te kerel pe than kurbaneske adaleske so si amnege majkuč, kotar so avela e Allahesko o kamipe, kori manušipe, humaniteti, morali, sansari thaj digniteti. Ko jek o Kurban Bajrami sikavela amen sar te kera mareba mujal o čorolipe, nanipe, diskriminacija, mudaribe, mareba, namorali thaj aver, so si majbilače karakteristike so šaj ovena ko manušipe. Sa adava avela katar minsakoro pheribe te lel pe kurbani adava so si majmanglo e Devleske thaj bašo manušeskoro šukaripe.
Te kerel pe e allaheskoro vakeripe, -čhinibe kurbani, so vakjerela učo ruhesko thja moralesko hazrkeribe te šaj te ove arka e averenge bašo dživdipe bizo čhelalipe, čoribe, korupcija, namorali, destrukcija thaj te ovel pe barikani persona te šaj te phirave o utsavalo pakjaibe ki familija thaj ko sasuitnipe bare dovapjalipaja, bukjaja, džanlipaja thaj sajdipaja, salde jekhe resarinaja, te kerel pe e Allaheskoro ideali so kerela e šukaripaskoro thavdipe ko manušekoro dživdipe.
Phraljalen thaj phenjalen!
Ko akava baro bidžuko, Kurban Bajram, taro vilo thaj atma, ko alav taro IVZ ki RUM thaj ko moro alav sa e pakjavutnenge ki phuv thaj ko jabandžiluko, bičalava lenge bahtarina, thindalindoj e Bare Allaheske te astarel sa amare thindala, amare kurbanija, o hadži to kergje le o hadžie so kerena le ko akala utsavale divesa, sar thaj amare ibadetija kerde ko akala utsavale divesa.
Neka ovel akava bidžuko amari loš, sajdipe jek avereske, pašarkeribe e averencar, bajrarkeribe o lošalipe thaj o čhalipe ko čorole, ko adala so isi len pharipa ko dživdipe, o afikeribe, sansari thaj solidariteti thaj čhalipasko pašarkeribe dži ko Baro Allah.
Kurban Bajram Mubarek Olsun!

Comments are closed.