MESAZHI I REISUL ULEMASË ME RASTIN E FITËR BAJRAMIT 2022

(SHQ.. MKD. TUR.)

قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّى وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ
Me emrin e Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!
“I shpëtuar është ai që pastrohet, që e përmend emrin e Zotit të vet dhe që falet!” Kaptina “El A’la:14-15
Të nderuar besimtarë e besimtare, vëllezër e motra.
Jemi në kulmin e përjetimit të gëzimit të thellë të festës së Madhe të Fitër Bajramit. Po e përcjellim musafirin tonë të dashur dhe të begatë të bindur se me përkushtimin më të madh е kryem kushtin themelor të Islamit, agjërimin e ditëve të tij që e përshkon gëzimi i madh, me çka dëshmuam vetëdijen e lartë dhe përkushtimin tonë të madh se lidhja jonë me Zotin është bindje e thellë në zemrat, të menduarit dhe në jetën tonë praktike, konform fjalëve të Allahut të Gjithmëshirshëm kur thotë: ”Që të jeni të devotshëm”.
Sot, si asnjëhërë më parë, jemi bindur se muaji i Ramazanit mbolli tek ne bindjen e paluhatshme se dija, meditimi mbi gjithçka që krijoi Zoti janë argumente mbi ekzistencën dhe rrugëtimin e drejtë të njohjes së Tij, sepse në këtë muaj, në Natën e Kadrit zbriti imperativi i Zotit: “Lexo në emër të Zotit tënd, i cili krijoi (çdo gjë)”.
Etja dhe uria gjatë agjërimit forcuan tek ne kujdesin ndaj njeriut, andaj ne sot në këtë ditë të madhe jemi më solidarë dhe më human se asnjëherë më parë dhe ky parim definoi teoretikisht dhe praktikisht ndjenja të paqes, tolerancës, humanizmit dhe solidaritetit.
Të jesh pjesëtar i denjë i Islamit dhe të kryesh me përkushtimin më të madh Muajin e Ramazanit, do të thotë të jesh i pastër në synime dhe qëllime, në shpirt e në zemër, në jetë me njerëzit dhe botën që të rrethon, i qëndrueshëm në provokimet dhe sfidat e jetës për t’i tejkaluar ato, i afërt me njerëzit, i drejtë në jetën e përditshme, falës i lëshimeve, si dhe ndihmës i vërtetë i njerëzve.
Andaj, Festa e Fitër Bajramit është ngadhënjim i së mirës ndaj së keqes, i shpirtërores ndaj epshores dhe emocionales, i moralit ndaj amorales, i të sinqertës ndaj mashtrimit, i ngritjes ndaj rënies, i aksionit ndaj neglizhencës, i optimizmit ndaj dëshpërimit, i kalitjes ndaj zbehjes, i dinjitetit ndaj luhatshmërisë, i durimit ndaj mosdurimit, i hyjnores ndaj satanikes. E gjithë kjo të bën person të aksionit në kultivimin e të mirës dhe në evitimin e të keqes.
Kjo është rruga e vërtetë dhe kjo është ngritja e vetëdijes së besimtarit që në momentin e duhur të jetë i gatshëm t’u japë përgjigje sfidave dhe situatave që i sjell koha në të cilën ai jeton. Sfida më e madhe sot është lufta, ajo që po lëviz në tërë botën – sot në këtë vend, e nesër në një vend tjetër. Ramazani me vlerat e tij, si dhe kjo ditë e Madhe, na mësojnë se lufta është e huaj në Islam, ndërsa paqja është ajo më e shtrenjta e njeriut dhe synimi kryesor i tij, dhe se i gjithë potenciali i besimtarit duhet vënë në kultivimin e paqes dhe të mirëqenies mes njerëzve kudo që jetojnë dhe veprojnë ata, sepse sipas Islamit të shpëtosh një jetë njerëzore, është sikur të shpëtosh tërë njerëzimin dhe: të mbysësh një jetë njerëzore, është sikur të mbysësh tërë njerëzimin.
Besimtarë të nderuar, vëllezër e motra.
Sot, në këtë ditë të gëzimit të Fitër Bajramit, me zemra të pastra i drejtohemi Allahut të Gjithëmëshirshëm që të na japë fuqinë imanit, guximin e faljes dhe të pajtimit, buzqeshjen me të tjerët, për të hapur rrugët e shpresës për të ardhmen, duke qenë të vendosur në rrugëtimin tonë për të kultivuar një të tashme dhe të ardhme edhe më të ndritur; t’u japë gëzim dhe shpresën në zemrat e tyre skamnorëve, njerëzve me telashe fizike-shpirtërore, familjeve që humbën më të dashurit e tyre nga sëmundja e rëndë Covid-19, me qëllim që sot dhe gjithmonë në jetë të jemi të lumtur dhe të gëzuar, e mbi të gjitha – falënderues ndaj të Madhit Zot.
Vëllezër e motra,
Në fund, më lejoni që në emër të Bashkësisë Fetare Islame, të organeve, të enteve dhe të institucioneve fetare-arsimore të saj dhe në emrin tim t’ju shprehim urimet më të përzemërta, duke iu lutur Allahut fuqiplotë që t’i pranojë me mëshirën e Tij të gjitha ibadetet tona, agjërimin tonë, të gjitha veprat tona të bëra gjatë muajit Ramazan.
E gëzofshi Fitër Bajramin.
Shkup, 2 maj 2022 Reisul-Ulema i BFI-së
H. Hfz. Shaqir ef. Fetai
***
MKD
ПОРАКА НА РЕИСУЛ УЛЕМА ПО ПОВОД ФИТР БАЈРАН 2022 ГОДИНА
قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّى وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ
Во името на Алах, Милосниот, Милостивиот!
„Да, спасен е оној кој ќе се очисти, кој го споменува името на Господарот свој и кој се клања„ Ел Ала: 14-15
Почитувани верници, браќа и сестри,
Сме на врвот на доживувањето на длабоката радост на Големиот празник Фитер Бајрам. Се разделуваме од нашиот драг и благословен гостин, убедени дека со најголема посветеност го извршивме основниот услов на Исламот, постот на неговите денови, што провејува голема радост, со кој бевме сведоци на нашата висока свест и посветеност дека нашата поврзаност со Алах е длабока послушност во нашите срца, нашите мисли и во нашиот секојдневен живот, во согласност со зборовите на Семилостивиот Алах кога вели: „За да бидете побожни“.
Денес, како никогаш досега, ние сме убедени дека месецот Рамазан го посеал во нас непоколебливо уверување дека знаењето, учењето за сето она што Алах го создал се докази за Неговото постоење и вистинскиот пат за Неговото запознавање. Бидејќи во овој месец, во Ноќта на Лејлетул Кадр – се објави Алаховиот императив: „Читај во името на Господарот твој, Кој создал (сè).
Жедта и гладот за време на постот ја зајакнаа нашата грижа за човекот, така што ние денес на овој голем ден сме посолидарни и похумани од кога било досега, и овој принцип теоретски и практично го дефинира чувството на мир, толеранција, хуманизам и солидарност.
Да се биде достоен припадник на Исламот и да се пости месецот Рамазан со најголема посветеност, значи да се биде чист во намерите и целите, во душата и срцето, во животот со луѓето и светот околу тебе, непоколебливи во провокациите и предизвиците на животот за да ги надминете, близок со луѓето, праведен во секојдневниот живот, простување на пропустите од другите, како и вистински помошник на луѓето.
Затоа, празникот Рамазан Бајрам е триумф на доброто над злото, на духовноста над страста и емоциите, на моралот над неморалот, на искреноста над измамата, на акцијата над небрежност, на оптимизмот над очајот, на достоинство над нестабилност, на трпение над нетрпеливост, на божествено над сатанско. Сето тоа нас не прави личност на дејствување во негувањето на доброто и избегнувањето на злото.
Ова е вистинскиот пат и ова е подигање на свеста на верникот кој во вистински момент е подготвен да даде одговори на предизвиците и ситуациите кои ги носи времето во кое живееме. Најголем предизвик денес е војната, она што се движи низ светот од една земја во друга земја.
Рамазан со неговите вредности, како и овој голем ден, нас не учи дека војната е туѓа за Исламот, додека мирот е најскапоценото на човекот и неговата главна цел, и дека целиот потенцијал на верникот треба да се стави во негување на мирот. и благосостојба меѓу луѓето каде и да живеат и работат, бидејќи според исламот, да се спаси човечки живот е како да се спаси целото човештво, а да се убие човечки живот е како да се убие целото човештво.
Почитувани верници, браќа и сестри.
Денес, на овој ден на радоста на Рамазан Бајрам, со чисти срца се обраќаме кон Семилосниот Алах да ни даде сила на верата, храброст за простување и помирување, да ни даде насмевка за да со другите ги отвориме патиштата на надежта, на иднината, решителноста во нашето патување, и да негуваме уште посветла сегашност и иднина, ви дава радост и надеж во срцата на сиромашните, луѓето со физички и духови тешкотии, семејствата кои ги загубиле своите најблиски од пандемијата Ковид 19, за денес и секогаш во животот да бидеме среќни и радосни, а пред се благодарни на Алах џ.ш.
Браќа и сестри,
На крај, во име на Исламската Верска Заедница, нејзините органи, институции и верско-образовни институции и во мое име, дозволете ми да ги изразам моите срдечни честитки, молејќи го Семоќниот Алах да ги прифати со Негова милост сите наши ибадети, нашиот пост и сите наши дела направени во месец Рамазан.
Бајрам Мубарек Олсун!
Скопје, 02. 05. 2022 год. Реисул-Улема на ИВЗ во РСМ
Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи
***
TUR
REİS-UL ULEMA H. HFZ. ŞAKİR EF. FETAİ’NİN 2022 YILI RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّى وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ
Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla
“Doğrusu arınan ve Rabbinin adını anıp namaz kılan kurtuluşa ermiştir” (A’la suresi 13-14)
Değerli müminler, kardeşlerim.
Mubarek Ramazan Bayramı’nın büyük sevincini yaşamanın zirvesindeyiz. Sevgili ve müreffeh misafirimize ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Yüce Allah ile bağlarımızın daha büyük olduğuna dair yüksek şuurla şahit olduğumuz bu günlerde, büyük bir özveriyle yerine getirdiğimize inandığımız İslamın temel şartlarından biri olan oruç ibadetini eda etmenin büyük sevincini yaşıyoruz. Bu, kalplerimizde, düşüncelerimizde ve günlük hayatımızda, Rahman olan Allah’ın “takva sahibi olmak” şeklinde buyurduğu emrine uygun olarak yaşadığımız derin bir itaat şeklidir. Ramazan ayının, Allah’ın yarattıklarıyla ilgili her şeyi öğrenmeyi, yarattıklarının O’nun varlığının ve hak yolunun bir delili olduğuna dair sarsılmaz kanaatini, bizlere aşılandığına inanıyoruz. Çünkü bu ayda bulunan Kadir Gecesi’nde “Her şeyi yaratan Rabbinin adıyla oku.” şeklinde Allah’ın ilk emri nazil olmuştur.
Oruç sırasında çektiğimiz susuzluk ve açlık, insana olan ilgimizi güçlendirdi. Öyle ki bugün bu ulvi duygular içinde farklı bir dayanışma içindeyiz ve her zamankinden daha insaniyiz. Bu duygular ise teorik ve pratik olarak barış, hoşgörü, hümanizm ve dayanışma duygusunu ihtiva etmektedir. İslam’a layık bir insan olmak ve Ramazan ayını büyük bir teslimiyetle sona erdirmek, aslında niyet ve hedeflerde, ruhta ve kalpte, insanlarla ve çevremizdeki dünyayla aynı safta olmak, her türlü meydan okumalara karşı sarsılmaz bir iradeye ve imana sahip olmak demektir. Bu iman sayesinde hakiki bir müslüman sıfatıyla hayatta her türlü engellerin ve zorlukların üstesinden gelinir, insanlarla yakınlaşarak günlük hayatta doğru ve dürüst olunur, başkalarının eksikliklerini bağışlayan bireyler olarak insanların gerçek yardımcısı haline gelinir.
Bu nedenle Ramazan Bayramı, kötülüğe karşı iyiliğin, tutku ve duygulara karşı maneviyatın, ahlaksızlığa karşı ahlakın, aldatmaya karşı samimiyetin, düşüşe karşı ayağa kalkmanın, tembelliğe karşı eylemin, umutsuzluğa karşı iyimserliğin, öfkeye karşı bir sabrın, istikrarsızlığa karşı huzurun, hoşgörüsüzlüğe karşı sabrın, şeytani olana karşı ilahi olanın zaferidir. Bütün bun ameller bizleri iyiliği emreden, kötülükten de men eden müminler seviyesine yükseltmektedir.
Bu yol, doğru ve hak yoldur. Bu hak yol müminin, içinde yaşadığımız devrin getirdiği zorluklara ve durumlara karşı zamanında ve doğru cevap vermeye hazır olduğunun işaretidir. Bugün yaianan en büyük zorluk ve imtihan, dünyada bir ülkeden bir diğerine sıçrayan sıcak çatışmalar ve savaşlardır.
Ramazan ayı ve büyük gün olarak Ramazan Bayramı, ihtiva ettiği değerleriyle bize savaşın İslam’a yabancı bir mefhum olduğunu, barışın insanın en değerli meziyeti ve temel amacı olduğunu ve müminin tüm potansiyelini kullanarak barışı deteklemesi gerektiğini öğretir. Müslümanlar, yaşadıkları ve çalıştıkları her yerde insanlar arasında refah ve huzuru sağlamakla yükümlüdür. Çünkü İslam’a göre bir insan hayatını kurtarmak tüm insanlığı kurtarmak, bir insanı öldürmek ise tüm insanlığı öldürmek gibidir.
Değerli müminler, kardeşlerim,
Bugün, Ramazan Bayramı’nın bu sevinçli gününde, bize iman gücünü, bağışlama ve barışma cesaretini, başkalarıyla birlikte ümit ve geleceğin yollarını açmamız için bize bir gülümseme azmi vermesi için Rahman olan Allah’a temiz kalplerle dua ediyoruz. Büyük bir azim ve kararlılıkla çıktığımız bu yolculukta bu güçlü iman; daha parlak bir geleceği sağlamak, yoksulların, maddi ve manevi sıkıntılar içinde olanların, Covid 19 salgını ve diğer hastalıklardan dolayı sevdiklerini kaybedenlerin, acı çekenlerin kalplerine bir sevinç ve ümit bahşetmektedir. Hayatta her zaman mutlu ve neşeli olmak için bu bayram gününde her şeyden önce Yüce Allah’a sığınmamız ve şükretmemiz gerekmektedir.
Saygıdeğer kardeşlerim,
Son olarak, bu mubarek ayda yaptığımız bütün ibadetleri, hayır işlerini ve tuttuğumuz oruçlarımızı Yüce Allah’tan sonsuz rahmeti ile kabul etmesini diler, İslam Dini Birliği organları, kuruşları, dini-eğitim kurumları ve şahsım adına en samimi tebriklerimi sunuyorum.
Ramazan Bayramınız mubarek olsun.

Comments are closed.