MESAZHI I REIS UL ULEMASË ME RASTIN E KURBAN BAJRAMIT 2023

MESAZHI I REIS UL ULEMASË ME RASTIN E KURBAN BAJRAMIT 2023
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
Me emrin e Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!
“Ne vërtet të dhamë ty shumë të mira. Andaj, ti falu dhe pre kurban për hir të Zotit tënd! E, s’ka dyshim se urrejtësi yt është farësosur.” (El-Keuther: 1-3)
Të nderuar besimtarë e besimtare, vëllezër e motra.
Nesër është Kurban Bajrami, festë e madhe për ne muslimanët sepse kjo festë është shumë dimenzionale. Në radhë të parë kjo festë ndërlidhet me kryerjen e Kushtit të pestë të Islamit – Haxhin. Dje dhe mbrëmë, miliona haxhinjë kryen dispozitat e haxhit: qëndruan në Arefat dhe në Muzdelife. Sot, ata janë në Mina, vend dhe ditë në të cilin Ibrahimi, alejhi selam, ka prerë kurban.
Kjo festë na e përkujton se pavarësisht nga dallimet tona, të gjithë ne jemi, krijesa të një Krijuesi. Të gjithë jemi të një babe dhe një nëne. Sot edhe më tepër ne kemi nevojë për besim të sinqertë dhe të pastër në Gjithëmëshirshmin, i cili do të na bashkojë rreth një origjine dhe kuptimi të përbashkët të shoqërisë njerëzore. Kjo festë na nxit neve, që në veprimet tona, përparësi t`i japim bashkëpunimit me njëri-tjetrin dhe zgjidhjes së sfidave që i sjell koha.
Ditët e Haxhit dhe Bajramit, po ashtu na e përkujtojnë rrugën e jetës së Ibrahimit a.s. i cili është shembull i sakrificës njerëzore dhe i besimit te Allahu i Mëshirshëm. Përmes shembullit të tij, i Lartëmadhëruari na tregon vlerën e jetës njerëzore dhe kuptimin e sakrificës njerëzore. Ibrahimi na mësoi se jeta njerëzore është e vlefshme vetëm kur i përkushtohet Zotit dhe vlerave më të larta shoqërore. Rruga e jetës së Ibrahimit dhe djalit të tij Ismailit është rruga e ndjekur nga i Dërguari i fundit i Allahut, Muhamedi a.s., i cili e përtëriu dhe vazhdoi misionin e tyre.
Në këto ditë feste të Kurban Bajramit besimtarët në praktikë dëshmojnë besimin e tyre, duke ndarë nga pasuria tyre për të bërë kurban si një përkushtim ndaj Krijuesit, si një simbolikë e gatishmërisë së Ibrahimit a.s. për të flijuar birin e tij Ismailin, për të çuar në vend premtimin e dhënë Allahut Fuqiplotë, veprim ky i cili përfundoi me ndihmën e Zotit duke dërguar një kafshë për ta prer, në vend të Ismailit a.s.
Ky akt ia bëri me dije njerëzimit se ndihma e Zotit vjenë atëherë kur njeriu mobilizon të gjitha potencialet e tij fiziko – shpirtërore për të flijuar më të dashurën dhe më të shtrenjtën e jetës për Krijuesin. T`i përkushtohesh Zotit me gjithçka që ke do të thotë të kesh vetëdije të lartë mbi ndryshimin e botës drejt ngritjes së njeriut, vlerës më të madhe që krijoi Zoti.
Njeriu është krijesa më e shtrenjtë, ndërsa angazhimi në shërbim të njerëzve, e sidomos të atyre në nevojë është vlera më e madhe e njeriut dhe jetës së tij. Andaj, kjo festë është rezultat i gëzimit për formimin e një ambienti të flijimit të më të shtrenjtës nga e cila buron dashuria ndaj Zotit, për kushtimin daj solidarizimit, humanitetit, moralit, paqes dhe dinjitetit.
Të kryesh urdhrin e Zotit duke prerë kurban, do të thotë përgatitje e lartë për t’u vënë në shërbim për tjetrin për një jetë pa keqpërdorime, manipulime, korrupsion, amoralitet, destruktivitet dhe për të qenë person dinjitoz për të bartë amanetin e shenjtë në familje dhe shoqëri me përgjegjësi dhe sakrificë të mundit, dijes dhe nderit, m’u ashtu si gatishmëria e Ibrahimit a.s. për të flijuar më të dhimbshmen dhe më të dashurën, birin e tij Ismailin, e Ismaili për të flijuar jetën e tij, vetëm për një qëllim, realizimi i idealit hyjnorë që lëviz rrjedhat e të së mirës dhe mirëqenies gjatë jetës së njeriut.
Të flijosh në ditët e sodit, nënkupton që tërë kapaciteti dhe angazhimi jonë si shoqëri duhet të orientohet në gjetjen e mundësive për ndaljen e migracionit dhe parandalimin e largimit të kuadrove të reja nga të gjitha sferat e jetës. Kjo plagë e kamotshme mund të ndërpritet vetëm duke krijuar kushte dhe mundësi ku rinia ta gjejë perspektivën e vetë në këtë nënqiell. Por mbi të gjitha, mbrojtja e vlerave tradicionale familjare si në strukturë ashtu edhe në moral është bërthama e shoqërisë së shëndoshë.
Ja si na e përkujton i Madhi Zot këtë koncept emocional në mes babait, Ibrahimit a.s. dhe të birit, Ismailit a.s. :
“… يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَىٰ ۚ قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِي إِن شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ ‎. ‏
“… (Ibrahimi tha ), O biri im, unë kam parë (jam urdhëruar) në ëndërr të të pres ty. Shiko pra, çka mendon ti?” Ai tha: “O babai im, punoje atë që urdhërohesh, e ti do të më gjesh mua, nëse do All-llahu, prej të durimtarëve!” (KaptinaAssafaat, 102)
Vëllezër e motra!
Në këtë ditë të madhe të Festës së Kurban Bajramit, më lejoni që nga thellsia e zemrës dhe e shpirtit, në emër të Bashkësisë Fetare Islame të vendit tonë, në emër të organeve dhe institucioneve të saja dhe në emrin tim personal të gjithë besimtarëve në vend dhe jashtë vendit ku do që jetojnë dhe veprojnë, u shpreh urimet tona duke e lutur Allahun Fuqiplotë t’i pranojë lutjet tona, kurbanët tonë, haxhin nga haxhilerët që janë duke e kryer si dhe të gjitha ibadetet tona të bëra gjatë këtyre ditëve të bekuara.
Le të jetë kjo festë, festë e gëzimit të zemrave tona, festë e respektit ndaj njëri tjetrit, festë e afrimit me të tjerët, festë e gëzimit dhe kënaqësisë të njerëzve në nevojë, festë e faljes, festë e paqes e solidaritetit, dhe festë përmes së cilës do ta përfitojmë kënaqësinë e Allahut Fuqiplotë.
Pra, e gëzofshi Festën e Madhe të Kurban Bajramit.
Shkup, 28 qershor 2023 Reisul-Ulemai BFI-së
H. Hfz. Shaqir ef.Fetai
***
Порака на Реисот по повод Курбан Бајрам 2023
بِسْمِاللَّهِالرَّحْمَٰنِالرَّحِيمِ
إِنَّاأَعْطَيْنَاكَالْكَوْثَرفَصَلِّلِرَبِّكَوَانْحَرْإِنَّشَانِئَكَهُوَالْأَبْتَرُ
Во името на Алах, Милостивиот, Семилосниот.
Да, Ние ти дадовме добро изобилно. Па, клањај му се на Господарот твој и заколи Курбан! Несомнено, оној што те мрази ќе остане без помен! (Ел-Кевсер: 1-3)
Почитувани верници, браќа и сестри!
Утре е Курбан Бајрам, голем празник за нас муслиманите, бидејќи овој празник е повеќе димензионален. Првенствено, овој празник е поврзан со исполнување на петтиот услов на исламот – Хаџот. Вчера и синоќа, милиони аџии ги спроведоа обврските на хаџот: престојуваа во Арефат и Музделифе. Денес, тие се во Мина, местото и денот кога Ибрахим Алејхи Селам, колел Курбан.
Овој празник не потсетува дека и покрај нашите разлики, сите ние сме створенија на еден Створител. Сите сме од еден татко и една мајка. Денес имаме поголема потреба за искрено и чисто верување во Милостивиот, кој ќе не обедини околу заедничко потекло и разбирање на човечкото општество. Овој празник не охрабрува во нашето делување да дадеме приоритет на меѓусебната соработка и решавање на проблемите преку дијалог и разбирање.
Деновите на Хаџ и Курбан Бајрам, исто така, не потсетуваат на животниот пат на Ибрахим а.с, кој е пример на човековата пожртвуваност и верувањето во Милостивиот Алах. Преку неговиот пример, Возвишениот ни ја посочува вредноста на човечкиот живот и значењето на човековата пожртвуваност. Ибрахим а.с не научи дека човечкиот живот е вреден само кога е посветен на Бога и на највисоките општествени вредности. Животниот пат на Ибрахим а.с и неговиот син Исмаил а.с е патот што го следеше и последниот Алахов Пратеник, Мухаммед (с.а.в.с.), преку кој ја продолжи својата мисија.
Во овие празнични денови на Курбан Бајрам, верниците во пракса го докажуваат нивното верување, одвојувајќи од нивното богатство за колење Курбан во знак на посветеност кон Створителот, симболика на подготвеноста на Ибрахим а.с да го жртвува својот син Исмаил, само да го исполни ветувањето дадено на Семоќниот Аллах, постапка која заврши со Божја помош со испраќање на животно за колење, наместо на Исмаил а.с.
Овој чин му покажа на човештвото дека Божјата помош доаѓа кога човекот ги мобилизира сите свои физички и духовни потенцијали за да го жртвува најсаканото и најскапоценото од неговиот живот за Створителот. Да се посветиш на Бога со се што имаш, значи да имаш висока свест за промената на светот кон издигнување на човекот, најголемата вредност што ја создал Бог.
Човекот е најскапоценото суштество, а посветеноста во служба на луѓето, особено на оние кои имаат потреба, е најголемата вредност на човекот и неговиот живот. Затоа, овој празник е резултат на радоста да се создаде средина за жртвување на најскапоценото од кое извира Алаховата љубов, посветеноста кон солидарноста, хуманоста, моралот, мирот и достоинството.
Да се исполни Божјата заповед со колење Курбан, значи висока подготовеност да се ставиш во служба на другите за живот без злоупотреби, манипулации, корупција, неморал, деструктивност и да се биде достоинствен човек кој ќе го понесе Еманетот во семејството и општеството со одговорност и жртвување, знаење и чест, исто како што беше подготвеноста на Ибрахим а.с да го жртвува најсаканото, неговото чедо Исмаил, а Исмаил да го жртвува својот живот, само за една цел, остварување на божествениот идеал кој му дава насока на доброто и благосостојбата во текот на човековиот живот.
Еве како Семоќниот Алах не потсетува на овој емоционален концепт помеѓу таткото, Ибрахим (а.с.) и синот, Исмаил (а.с.) :
“… يَابُنَيَّإِنِّيأَرَىٰفِيالْمَنَامِأَنِّيأَذْبَحُكَفَانظُرْمَاذَاتَرَىٰ ۚ قَالَيَاأَبَتِافْعَلْمَاتُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِيإِنشَاءَاللَّهُمِنَالصَّابِرِينَ ‎. ‏
“… (Ибрахим) рече: „О синко мој, сонував дека те заколам тебе, па, види и размисли, што велиш на тоа?“ Рече: „Еј мој татко, направиго она што ти се наредува, а ти иншаАлах ќе видиш дека ќе чинам сабр! (Ес- Сафат 102)
Браќа и сестри!
На овој голем ден на Курбан Бајрам, дозволете ми од длабочините на моето срце и душа, во име на Исламската верска заедница, во име на нејзините органи и институции и во мое лично име, на сите верници во земјата и во странство кај и да живеат и работат, да ви честитам со искрени молитви на Семоќниот Аллах да ги прифати нашите молитви, нашите Курбани, аџилакот кој го обавуваат нашите аџии и сите наши Ибадети во овие благословени денови.
Нека биде овој празник, празник на радост на нашите срца, празник на взаемно почитување, празник на јакнење на меѓусебните врски, празник на радост и задоволство на сиромашните, празник на простување, празник на мир и солидарност и празник преку кој ќе го добиеме задоволството на Семоќниот Аллах.
Нека ви е честит големиот празник Курбан Бајрам.
Скопје, 28 јуни 2023 година Реисул-Улемаи на ИВЗ
Х. Хфз. ШаќирЕф. Фетаи
***
REİS UL ULEMA’NIN HİCRİ 1444-MİLADİ 2023 YILI KURBAN BAYRAMI MESAJI
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ‎﴿١﴾‏ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ ‎﴿٢﴾‏ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ‎﴿٣﴾
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
“Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir.”(Kevser Suresi: 1-3)
Sevgili müminler, kardeşler ve bacılar!
Biz Müslümanlar için çok büyük ve çok boyutlu bir bayram olan Kurban Bayramı arifesindeyiz. Öncelikle, bu bayram, İslam’ın beşinci şartı olan Hac ibdetinin yerine getirilmesiyle doğrudan bağlantılı bir bayramdır. Bugün ve dün gece milyonlarca hacı adayı, hac farizalarını yerine getirmek amacıyla, Arafat ve Müzdelife’de vakfeye durdu. Yarın da inşallah, İbrahim aleyhisselam’ın kurban kestiği yer ve günde Mina’da olacaklar.
Bu bayram bize, bütün farklılıklarımıza rağmen hepimizin tek bir Yaradan’ın yaratıkları olduğumuzu hatırlatıyor. Hepimiz bir baba ve bir anneden geliyoruz. Bugün, bizi ortak bir köken ve insan toplumu anlayışı etrafında birleştirecek olan Rahman’a karşı samimi ve saf bir inanca daha fazla ihtiyacımız var. Bu bayram günlri, eylemlerimizde karşılıklı işbirliğine ve sorunları diyalog ve anlayış yoluyla çözmeye öncelik verme konusunda bizi teşvik etmektedir.
Kardeşler ve bacılar!
Bu büyük Kurban Bayramı gününde, İslam Dini Birliği, kurum ve kuruluşları ve şahsım adına, nerede yaşarlarsa ve çalışırlarsa çalışsınlar, yurt içi ve yurt dışındaki tüm müminlere, samimi ve kalbi tebriklerimi sunar, bu mübarek günlerde dualarımızı, kurbanlarımızı, Haccımızı ve bütün ibadetlerimizi kabul buyurması için Yüce Allah’a en içten dualarımla niyaz ediyorum.
Bu bayram günlerinin, sonsuz kudret sahibi Yüce Allah’ın rızasını kazanmak ümidi ve arzusuyla gönüllerde neşe, karşılıklı saygı, karşılıklı bağları güçlendirme, yoksulları ve ihtiyaç sahiplerini sevindirme, mağfiret, barış ve dayanışmanın bayramı olsun diliyorm.
Kurban Bayramınız mubarek olsun!
Üsküp, 27 Haziran 2023 İDB Reis ul Uleması
H. Hfz. Şakir ef. FETAİ
***
REISUL ULEMA’S MESSAGE ON THE OCCASION OF KURBAN BAYRAM 1444 H/ 2023
In the name of Allah, the Merciful!
” Indeed, We have granted you ˹O Prophet˺ abundant goodness. So pray and sacrifice to your Lord ˹alone˺. Only the one who hates you is truly cut off ˹from any goodness˺.” (Al-Keuther: 1-3)
Dear believers, brothers and sisters
We are on the eve of Kurban Bayram (Eid al-Adha), a great holiday for us Muslims because this holiday has a multidimensional character. First of all, this holiday is connected with the performance of the fifth Khusti of Islam – Hajj. Today and tonight, millions of pilgrims performed the provisions of the Hajj: they stayed in Arafat and Muzdelife. Tomorrow, they are in Mina, the place and day in which Ibrahim, peace be upon him, made a sacrifice.
This holiday reminds us that despite our differences, we are all creatures of one Creator. We all belong to a grandmother and a mother. Today even more we need sincere and pure faith in the All-Mercifuly, who will unite us around a common origin and understanding of human society. This holiday encourages us, in our actions, to prioritize cooperation with each other and solving problems through dialogue and understanding.
Human is the most valuable creature, while commitment to the service of people, especially those in need, is the greatest value of man and his life. Therefore, this celebration is the result of joy for the formation of an environment of the sacrifice of the most precious from which the love for God originates, for the dedication to solidarity, humanity, morality, peace and dignity.
Brothers and sisters!
On this great day of Eid al-Adha, allow me from the bottom of my heart and soul, on behalf of the Islamic Religious Community of our country, on behalf of its bodies and institutions, and on my personal behalf of all believers in the country and outside the placees where they want to live and operate, we express our congratulations, asking Allah Almighty to accept our prayers, our sacrifices, the Hajj from the pilgrims who are performing it as well as all our worships performed during these blessed days .
Let this holiday be a celebration of the joy of our hearts, a celebration of respect for one another, a celebration of coming closer to others, a celebration of joy and satisfaction of people in need, a celebration of forgiveness, a celebration of peace and solidarity, and a celebration through by which we will gain the pleasure of Allah Almighty.
So, enjoy the Great Feast of Eid al-Adha.
Skopje, June 27, 2023
Reisul-Ulema of IRC
H. Hfz. Shaqiref. Fetai

Comments are closed.