MEDRESEJA – VATËR E DIJES DHE MORALIT

(SHQ. МКД.)

Të mërkurën më 09.03.2022, Kryetari i BFI Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, i shoqëruar nga Muftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef Zendelit, vizituan SHMI “Medreseja Isa Beu”- Dega e vajzave në Gostivar. Aty patën një pritje të veçantë nga Drejtori i Medresesë Prof. Ibrahim ef Idrizi dhe Administratorja e Paraleles së vajzave në Gostivar Prof. Myzeqete Hebibi, si dhe mësimdhënësve/seve dhe maturanteve të saja. Tubimi u bë me ftesë të Drejtorit dhe adminstratores si dhe maturanteve në krye me kujdestaret e tyre. Tubimit iu bashkangjitë edhe shënimi i 7 Marsit – Dita e mësuesit. Drejrori përshendeti tubimin duke shprehur mirëseardhje në Medrese dhe foli për ecurinë e procesit edukativo arsimor, në Medrese.
Në fjalën e tij, Reisul Ulemaja H. Hfz. Shaqir ef. Fetai falënderoi maturantet në krye me Kujdestaret e tyre Mr. Semire Fetahu dhe Prof. Gjylimsere Jakupi për këtë tubim, synimet e BFI në ngritjen e nivelit të Medresesë si dhe përpjekjet maksimale në procesin e akreditimit të Medresesē, si dhe për shumë angazhime tjera.
Mbresë të veçantë lanë fjalimet përshëndetëse të dy maturanteve Enisa Ebibi dhe Esra Ahmeti mbi rolin e Medresesë, rregullin dhe diturinë e madhe që marrin në këtë institucion fetar, të cilat njiherit shprehën falënderimet e tyre për vizitën që e bëri Kryeyari i BFi dhe Muftiu i Gostivarit .
Tubimin e përshëndeti edhe Muftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef Zendelit dhe profesorë tjerë.
Kreu i BFI do të vazhdojē të vizitojë tē gjitha paralelet tjera të Medresesë sonë. Zoti i bekoftë.
***
МЕДРЕСАТА – ГНЕЗДО НА ЗНАЕЊЕТО И МОРАЛОТ
На 09.03.2022 година, среда, Поглаварот на ИВЗ Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи во придружба на Гостиварскиот Муфтија Х.Сабахудин еф Зендели го посетија СИУ Медресето Иса Бег – Паралелката за девојки во Гостивар. Специјален прием имаше од страна на Директорот на Медресето проф. Ибрахим еф Идризи и администраторот на Паралелата на девојки во Гостивар проф. Mузеќете Хебиби, како и нејзините наставници и дипломци. Средбата се одржа на покана на Директорот и администраторот како и матурантите на чело со нивните класни. Собирот се организираше по повод 7 Март – Денот на учителот.
Собирот го поздрави директорот на Медресето и зборуваше за напредокот на воспитно-образовниот процес во ова исламско средно училиште.
Во својот говор Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи им се заблагодари на матурантите на чело со нивните класни Семире Фетаху и проф. Ѓулимсере Јакупи за овој собир, целите на ИВЗ за подигнување на нивото на Медресата како и максималните напори во процесот на акредитација на Медресето, како и за многу други заложби.
Посебен впечаток оставија поздравните говори на двете матуранти Ениса Ебиби и Есра Ахмети за улогата на Медресето, редот и големото знаење што го добиваат во оваа верска установа, со што изразија благодарност за посетата на Поглаварот на ИВЗ и Гостиварскиот Муфтија.
Собирот го поздрави и Гостиварскиот Муфтија Х. Сабахудин еф. Зендели и други професори.
Поглаварот на ИВЗ ќе продолжи да ги посетува сите останати паралелки на нашето медресе. Господ да ги благослови.

Comments are closed.