Mediat islame dhe bojkoti i konferencës ndërfetare nga BFI

Bashkësia Fetare Islame për hirë të mosmashtrimit ndaj opinionit mysliman në vend dhe më gjërë dhe për t’i kontribuar drejt njoftimit dhe duke mos kamufluar kinse në Maqedoni ekziston bashkëpunim ndërfetar dhe ka bashkëjetesë ndëreligjioze morri qëndrim të pakthyer që të bojkotoj konferencën e III ndërkombëtare për dialog ndërfetar dhe ndërkulturor. Bota islame gjegjësisht Bashkësitë islame të botës u solidarizuan me BFI lidhur me mospjesëmarrjen e saj dhe të tyre njëherit në këtë konferencë. Bojkoti i botës islame ishte më shumë se një përkrahje ndaj myslimanëve edhe atë  jo vetën në Maqedoni por edhe më gjërë në drejtim të avansimit të statusit të tyre në shoqëri dhe institucione shtetërore. Në vazhdim po ju shpalosim gazetën  “ HAJAT”, e cila është  më e fuqishmja në botën arabe, e cila del në përkrahje të BFI lidhur me bojkotin dhe thirrjet që i bëri botës islame ky institucion i vetëm fetar në Maqedoni për mospjesëmarrje në këtë konferencë, por gjithashtu duke e  shpalos solidarizimin dhe përkrahjen e botës islame:

foto

Një konferencë ndërkombëtare për dialog ndërmjet religjioneve dhe civilizimeve në mungesë të muslimanëve

E premte 17 maj, 2013

Në Shkup të R. Maqedonisë nga 10-12 maj 2013 u organizua “Konferenca e Tretë Ndërkombëtare mbi dialogun midis feve dhe qytetërimeve” supozohej të ishte një model i bashkëjetesës etnike dhe fetare në kohë me këtë shtet të ashpër.

Sipas asaj bojkotimi i përfaqësuesve mysliman të kësaj konference paraqiste shqetësim dhe ajo hapte faqe të reja të jostabilitetit që gëzoj ky shtet dhe e cila njihet si bure baruti në fillim të shek XX. Sipas ajas që është Maqedonia me ndarjen nga Jugoslavija problemet e tyre nuk kanë përfunduar as në planin e brendësh e as në atë të jashtëm.Greqia si shtet fqinj akoma nuk e pranon me të njejtin emër të cilën e konsideron trashëgimi kombëtare, ka edhe shumë probleme të pazgjidhura edhe pse Parlamenti Evropian lejoi të jetë anëtare e saj, të cilën gjithnjë dhe për çdo çështje e stopon Greqia.

Hakmarrja e ndërsjellë

Në të kundërt, fqinjet Shqipëria dhe Kosovën janë nga vendet e para që e kanë njohur Republikën e Maqedonisë me emrin e saj kushetues, por marrëdhëniet janë tendosur për shkak të situatës së brendshme në Maqedoni, ku shqiptarët përbëjnë shumicën në vend, gjegjësisht në  Maqedoninë Perëndimore. Në këtë hapsirë jetojnë mbi 30 për qind të popullsisë, ndërkohë që një shumicë sllavo Maqedone në lindje me rreth 65 për qind të popullsisë. Për shkak të faktit se sllavët në produktet kryesisht ortodokse, dhe bulmetit në shumicën e tyre myslimanë, ajo ka qenë tensioni mes dy komponentëve.

Konferenca e I (2007) dhe e II (2010) ndërkombëtare përmes së cilave ishte promovimi i bashkëjetesës dhe vendosjes së standardeve për bashkëjetesë, megjithatë në prag të konferencës së II, BFI i bëri presion Qeverisë lidhur me rindërtimin e xhamisë së djegur në Prilep që nga viti 2001. BFI kishte prezentuar qëndrimin se do të bojkotojë konferencën e 2010, porn ë momentet e fundit me ndërmjetësimin e Ambasadës së Amerikës në këtë rast Kryeministri Nikolla Gruevski nënshkroi memorandum për rindërtimin e xhamisë, pas së cilës BFI morri pjesë në këtë konferencë, por gjithashtu e shoqëruar nga bota islame. Më 29.07.2010 memorandumi mes Ministris së Kkulturës dhe BFIlidhur me harxhimet për rindërtimin e xhamisë ishin rreth 1 milon dollar, nga të cilat BFI kishte siguruar 250 mijë, mirëpo përsëri riktheht problem me skëtyre dy istitucioneve pasi që Min. Kulturës nuk kishte dhënë shumë tjetër të mjeteve, por në të njejtën kohë bënte rezistencë plotësuese Komuna e Prilepit. Xhamia e Prilepit mbetet simbol i konferencës së III ndërkombëtare , dhe kur BFI nuk merr përgjigje për rindërtimin e saj dolën me qëndrim për bojkotim të konferencës dhe me ata u solidarizua të gjithë bashkësitë islame. Sikur të merrnin pjesë bashkësitë islame në këtë organizim ndërkombëtar do të jepte inspirim për bashkëjetesë në Maqedoni dhe më gjërë…!

 

( përkthimi i lajmit është bërë në formë të shkurtuar me të vetmin qëllim që opinion të ketë të njohuri mbi përmbajtjen e këtij lajmi)

Comments are closed.