ME KRENARI KULTIVOJMË JETËN FETARE DHE TRADICIONALE NË ASOLO TË ITALISË

(SHQ. МКД.)

Të dielën në mbrëmje, më 20.03.2022 pas Namazit të Jacisë, Delegacioni i Bashkësisë Fetare Islame të RMV, i kryesuar nga Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai dhe i shoqëruar nga Muftiu Mr. Salim ef. Sulejmani dhe Dr. Selver ef. Xhemaili vizituan Xhaminë në Asolo të Italisë, ku na pritën nga një numër i madh i besimtarëve me në krye Imamin H. Emro ef. Ajdarovskin dhe Kryetarin e Kryesisë Z. Mukrem Sejdiu, si dhe Z. Fejsali, Z. Jetoni dhe të tjerë. Ishte një ambient i bukur dhe masovik. Pas prezantimit nga ana e Imamit, i cili poashtu u dëshiroi mirëseardhje Reisul Ulemasë dhe shoqëruesve të tij, në Xhaminë e tyre.
Nga ana e tyre, delegacioni i BFI e përshëndetën xhematin e kësaj xhamie, e cila tashmë ishte pronë e xhematit. Me këtë rast Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai u shprehu falënderimet në emër të ti dhe të delegacionit të cilin e kryeson, sidomos për pritjen madhështore, e më pas e njoftoi xhematin për rrjedhat në BFI e RMV, si dhe u ndau këshilla për organizimin e jetës fetare në vendin ku punojnë përkohësisht.
Pritja ishte mbresëlënëse dhe do mbetet në kujtim të gjatë, sidomos respekti i këtij xhemati.
Për punën e madhe që kanë bërë në vazhdimësi, Xhamisë së Asolos – Itali, iu nda një mirënjohje, e cila iu dorëzua Kryetarit të Kryesisë së Xhamisë Z. Mukrem Sejdiut, ndërsa Imamit Emro Ajdarovskit iu nda mirënjohje për punën e palodhshme në kultivimin e vlerave fetare.
Zoti i bekoftë.
***
СО ГОРДОСТ СЕ КУЛТИВИРА ВЕРАТА И ТРАДИЦИЈАТА ВО АСОЛО, ИТАЛИЈА
Во неделата навечер, 20.03.2022 година после Јација Намаз, Делегацијата на Исламската Верска Заедница на РСМ, предводена од Реисул Улема Х. Шаќир еф. Фетаи и во придружба на муфтијата Мр. Салим еф. Сулејмани и Др. Селвер еф. Џемаили ја посетија џамијата во Асоло, Италија, каде што беа примени од голем број верници на чело со имамот Х. Емро еф. Ајдаровски и Претседателот на Одборот г-дин Мукрем Сејдиу, како и г. Фејсал, г. Јетон и други. Беше убава и масивна средина.
По презентацијата на имамот, кој исто така ги пречека Реисул Улема и неговите придружници во нивната џамија.
Делегацијата на ИВЗ од своја страна го поздрави џемаатот на оваа џамија, која веќе беше во сопственост на џеметот. Во оваа прилика Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи изрази благодарност во негово име и во името на делегацијата што ја предводи, особено за величествениот пречек, а потоа го информираше џемаатот за тековите во ИВЗ и РСМ и даде совети за организирање на верскиот живот во местото каде што тие работат привремено.
Дочекот беше впечатлив и ќе остане во долго сеќавање, особено почитта на овој џемаат.
За големата работа што ја вршат во континуитет, на џамијата на Асоло – Италија, и беше доделена благодарница, која му беше врачена на претседавачот на Претседателството на џамијата г-дин Мукрем Сејдиу, додека на имамот Емро Ајдаровски му беше доделена благодарница за неуморната работа во негување на верските вредности.
Алах да ги благослови.

Comments are closed.