Liderët fetarë takohen me Ministrin Filipçe

(Shq. Mkd)

Të hënën më 19.04.2021, Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame në RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef Fetai bashke me Kreun e Kishës Orthodokse Maqedonase Kryepeshkopata e Ohrit, Kryepeshkopin e Ohrid dhe Maqedonisë z. z. Stefani, u takuan me Ministrin e Shëndetësisë Dr. Venko Filipçe.
Gjatë takimit, Ministri Filipçe i njoftoi krerët e dy bashkësive fetare më të mëdha në vend me situatën aktuale të shëndetësisë me korona virusin. Ai tha se edhe pse numri ka filluar të shënon rënie të ulët, situata sërish është mjaft serioze dhe delikatë. Andaj ai kërkoi nga krerët fetarë që të ndikojnë deri tek besimtarëttë cilët duhet të tregojnë disciplinë dhe maturi edhe më të madhe, sidomos gjatë festave fetare, me qëllim që të mbahet siatuata nën kontroll. Meqë ndodhemi në prag të festave fetare, është me shumë rëndësi që tu shmangemi grumbullimeve në ambijente të mbyllura, sepse kjo është një nga rekomandimet për parandalimin e Virusit Korona. E sa më shpejt të ulen numrat e infektimeve, aq më shpejtë do të tërhiqen masat e restriksioneve dhe ora policore.
Pas takimit, Ministri Filipçe dha një prononcim për mediumet: “Sot u takova me kreun e Kishës Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit, z.z. Stefan, dhe kreu i Komunitetit Fetar Islam, Reisul Ulema Haxhi Shaqir Efendi Fetai. Në takim biseduam për situatën aktuale me koronavirusin dhe theksuam rreziqet që paraqet grupimi i besimtarëve brenda shtëpisë gjatë festave të ardhshme fetare. Ne ramë dakord që të gjithë palët e interesuara duhet të kontribuojnë intensivisht në mënyrë aktive në luftën kundër pandemisë. “

 

Верските лидери се сретнаа со Министерот Филипче
Претседателот на Исламската Верска Заедница во РСМ, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф Фетаи заедно со Поглаварот на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, Архиепископот Охридски и Македонски, г. г. Стефан, во понеделник на 19.04.2021 година, се сретна со Министерот за Здравство Др. Венко Филипче.
За време на состанокот, Министерот Филипче ги информираше водачите на двете најголеми верски заедници во земјата за моменталната здравствена состојба со вирусот корона. Тој рече дека иако бројот започнал да се намалува, ситуацијата е сè уште доста сериозна и деликатна. Затоа, тој ги замоли верските водачи да влијаат врз верниците кои треба да покажат уште поголема дисциплина и претпазливост, особено за време на верските празници, со цел да се одржи ситуацијата под контрола. Бидејќи сме во пресрет на верските празници, многу е важно да се избегнат собири во затворен простор, бидејќи ова е една од препораките за спречување на вирусот Корона. И колку побрзо се намали бројот на инфекции, толку побрзо ќе бидат укинати ограничувањата и полицискиот час.
По средбата, министерот Филипче даде изјава за медиумите: „ Денес се сретнав со поглаварот на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан, и поглаварот на Исламската верска заедница, Реисул Улема хаџи Шаќир ефенди Фетаи. На средбата разговаравме за актуелната состојба со коронавирусот при што им укажав на ризиците кои ги носи групирањето на верниците во затворени простории за време на претстојните верски празници. Се согласивме дека сите чинители треба активно да придонесат во битката со пандемијата и договоривме интензивна “

Comments are closed.