KRYEMUFTIU I BULLGARISË DR. MUSTAFA HAXHI VIZITOI BFI E RMV

(SHQ. МКД.)

Të Martën më 15.11.2022, Kryetari I BFI e RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai e priti në vizitë zyrtare Kryemyftiun e Bashkësisë Islame të Bullgarisë Dr. Mustafa Haxhi me stafin e tij. I
shte një takim i rëndësishëm dhe miqësor në të cilin u bisedua për dy Bashkësitë Fetare Islame të Maqedonisë së Veriut dhe atë të fqinjit tonë lindor, Bullgarisë si dhe forcimin e marrëdhënieve në sferën e bashkëpunimit reciprok në ngritjen e vetëdijes islame, organizimit të jetës fetare islame, këmbimit të përvojave të ndërsjella dhe shumë aktiviteteve në të ardhmen.
Në emër tē BFI e RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai e falënderoi homologun e tij nga Bullgaria Dr. Mustafa Haxhi, për vizitën dhe respektin e treguar në këto kohëra të dinamizmit bashkëkohor si dhe mundin që japin dy bashkësitë në kultivimin e paqes në rajon si dhe për evitimin e çdo radikalizmi që mund të ndodh në këtë nënqiell. Edhe Kryemuftiu Dr. Mustafa Haxhi shprehu mirënjohje për mikpritjen e nivelit të lartë nga BFI e RMV dhe të dy krerët e bashkësive u dakorduan për bashkëpunim konkret në sferën e kultivimit të vlerave islame në mes dy Bashkësive islame për të mirën e dy popujve fqinjë.
Në pritje të Kryemyftiut prezent ishin edhe Myftinjtë e Myftinive të BFI e RMV dhe drejtorët e Sektorëve të Rijasetit.
***
ГЛАВНИОТ МУФТИЈА НА БУГАРИЈА ДР. МУСТАФА ХАЏИ ГО ПОСЕТИ ИВЗ НА РСМ
Во вторник, 15.11.2022 година, Поглаварот на ИВЗ на РСМ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи го пречека Главниот Муфтија (Поглаварот) на Исламската Заедница на Бугарија Др. Мустафа Хаџи со својот персонал. Ова е важна и пријателска средба на која се разговараше
за двете исламски верски заедници на Северна Македонија и онаа на нашиот источен сосед Бугарија, како и за зајакнувањето на односите во сферата на меѓусебната соработка во подигањето на исламската свест, организирањето на исламскиот верски живот, размена на меѓусебни искуства и многу активности предвидени за во иднина.
Во име на ИВЗ на РСМ, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи му се заблагодари на својот колега од Бугарија Др. Мустафа Хаџи, за посетата и покажаната почит во овие времиња на современа динамика како и за напорот што двете заедници го даваат за негување на мирот во регионот како и за избегнување на каков било радикализам што може да се случи во ова подневје.
Дури и Главниот Муфтија Др. Мустафа Хаџи изрази благодарност за гостопримството на високо ниво од страна на ИВЗ на РСМ, такашто и двајцата Поглавари на заедниците договорија конкретна соработка на полето на негување на исламските вредности меѓу двете исламски заедници за доброто на двата соседни народи.
Во пречекот на Главниот муфтија беа и Муфтиите и Муфтиствата на ИВЗ на РСМ, и директорите на Секторите на Ријасетот.

Comments are closed.