Koncerti i Fitër Bajramit mblodhi udhëheqësit fetarë të të gjitha qyteteve të Republikës së Maqedonisë së Veriut

(Shq. Mkd.)

Ditën e tretë të Fitër Bajramit, Myftinia e Kërçovës bashkë me këshillin e Kocertit të Bajramit, me sukses realizoi programin kulturo-artistiko fetar në Pallatin e Kulturës në Kërçovë.
Ky aktivitet, u nderua me pjesëmarrjen e kreut më të lartë fetar në RMV, Kryetarin e Bashkësisë Fetare Islame në RMV, Reisul Ulema h.hfz. Shaqir ef. Fetai, kryetarët e dy Komunave ku shtrihet Myftinia e Kërçovës, atë të Komunës së Kërçovës dhe Pllasnicës, prezent kishim të gjithë Myftinjtë e Myftinive në RMV, Dekanin dhe prodekanin e FSHI-së, drjetori i Medresesë, drejtues të institucioneve lokale në Kërçovë dhe më gjërë, mbështetësit e aktivitetit dhe opinionin e përgjithshëm Kërçovar.
Programi filloi me fjalët më të ëmbla të mundshme, me Kuranin fisnik, të lexuara nga Hafizi i mirënjohur nga Prizreni, hfz. Daut Lezi, më pas, Myftiu i Kërçovës Qamil ef. Rushiti shpalli të hapur aktivitetin duke falenderar të gjithë anëtarët e Rijasetit të BFI-së në krye me Reisul Ulemanë, pastaj, fjalë rasti kishte Reisul Ulemaja hfz. Shaqir ef. Fetai, dhe pastaj pasoi pjesa artistike me Kaside dhe ilahi, fillimisht nga Kori “Stamboll”, më pas, Armend Beqiri dhe Merita Burniku, dhe në fund Mustafa ef. Isakoviç dhe Kori “Rejjan”.
Në fund, në shenjë respekti u ndanë dekorata për mysafirët dhe për koordinatorin e Koncertit të Bajramit.
Ngelim me shpresë, që ky koncert i këtij lloji, të bëhet në të ardhmen edhe manifestim qëndror i Bashkësisë Fetare Islame në nivel Republikan.
Allahu i shpërbleftë aktivistët e palodhur, donatorët, dhe gjithsecilin që dha kontribut pëe mbarëvajtjen e këtij aktiviteti kaq madhështor.
______
Концертот за Рамазан Бајрам ги собира верските водачи од сите градови во Република Северна Македонија
Кичевското Муфтиство заедно со советот на Бајрамскиот концерт, на третиот ден од празникот Бајрам, успешно ја реализираа културно-уметничко-верската програма во Домот на Култура “Кочо Рацин” во Кичево.
Оваа активност беше почестена со учеството на највисокиот верски поглавар во РСМ, претседателот на Исламската верска заедница во РСМ, Реисул Улема х.хфз. Шаќир еф. Фетаи, градоначалниците на двете општини во кои е сместено Муфтиството на Кичево, онаа на општина Кичево и Пласница, ги имавме сите муфтии на ИВЗ во РСМ, деканот и продеканот на Факултетот за Исламски Науки, директорот на Медресата. , раководители на локални институции во Кичево и пошироко, поддржувачи на активноста и пошироката кичевска јавност.
Програмата започна со најслатките можни зборови, со Чесниот Куран, кој го читаше познатиот хафиз од Призрен, хфз. Даут Лези, подоцна, кичевскиот Муфтија Ќамил еф. Рушити ја прогласи активноста за отворена заблагодарувајќи им се на сите членови на ИВЗ и Ријасетот на чело со Реисул Улема, а потоа повод беше Реисул Улема хфз. Шаќир еф. Фетаи, а потоа следуваше уметничкиот дел со Касиди и илахи, најпрвин на хорот “Станбол“, потоа на Арменд Беќири и Мерита Бурнику и на крајот Мустафа еф. Исакович и хорот „Рејјан“ .
На крајот во знак на почит беа доделени одликувања на гостите и на координаторот на Бајрамскиот концерт.
Се надеваме дека овој концерт од ваков вид во иднина ќе стане централна манифестација на Исламската верска заедница на државно ниво.
Нека Аллах џ.ш. ги награди неуморните активисти, донатори и сите кои придонесоа за успехот на оваа голема активност.
06.05.2022
Kërçovë/ Кичево
Zyra për informim,
Myftinia e Kërçovës

Comments are closed.