Komunikatë — Соопштение

 

Komunikatë

Bashkësia Islame në Maqedoni me indinjatë po i përcjellë zhvillimet e fundit lidhur me iniciativën e ndërmarë për vendosjen e një kryqi grandioz në lagjen Butel të Shkupit. Thjeshtë, jemi të habitur nga papërgjegjësia e atyre që me aq lehtësi e kanë nisur këtë provokim të radhës i cili po i shqetëson tej mase besimtarët muslimanë në tërë vendin. Aq më tepër, po na habitë fakti se pushteti qendror dhe një pjesë e mediave janë tërësisht indiferentë ndaj këtij akti që prekë thellë në raportet ndërfetare në këto kohë të një paqartësie politike që ka kapluar vendin.
Me qëllim që të mënjanojmë tensionimet e krijuara pa nevojë nga ky provokim i dikujt që nuk e dëshiron të mirën e këtij vendi e që simbolet fetare po i keqpërdorë për të destabilizuar marëdhëniet ndërfetare e ndërnacionale, po apelojmë që urgjentisht të shfuqizohet vendimi për vendosjen e kryqit në lagjen Butel.
Po përkujtojmë se në komunën Butel, gadi gjysma e banorëve i takojnë besimit Islam kurse përbërja nacionale e tyre është e shumëllojshme. Nëse dikush ka pasur për qëllim që me ndërtimin e kryqit të “revanshohet” për vendosjen e shqiponjës në komunën e Cairit, po theksojmë se shqiponja është simbol kombëtar kurse kryqi është simbol fetar, andaj nuk paraqet “kundërpërgjegje” adekuate.
Bëjmë thirrje deri te të gjithë njerëzit qëllim mirë, te Qeveria e RM, organet komunale të Butelit dhe të qytetit të Shkupit, te partitë politike të të gjitha orientimeve dhe ve=anërisht i drejtohemi korit diplomatik në vend që të bëjnë përpjekje maksimale për të parandaluar eskalimin e pakënaqësisë që ka përfshirë besimtarët muslimanë të vendit.
Mbetemi me shpresë se zëri i arsyes të cilin po e ngrit Bashkësia Islame në Maqedoni, do depërtojë deri te faktorët që mund të parandalojnë zhvillimet e pa parashikueshme që mund të lindin. Ne edhe me këtë rast shprehim respektin për të gjitha fetë dhe për simbolet e tyre fetare por jemi të bindur se ato i kanë vendet e tyre të caktuara ku mund të vendosen.

Shkup. 26.02.2016 Reis ul Ulema I BFI në RM

h. Sulejman ef. Rexhepi

Соопштение

Исламската Заедница во Македонија гневно ги следи последните збиднувања во врска со иницијативата за поставување на големиот крст во скопската населба Бутел. Едноставно, ние сме вџашени од неодговорноста на тие што со толкава леснотиа ја започнаа оваа провокација што ги вознемири муслиманските верници во целата земја. Дотолку, не чуди фактот дека централната власт и еден дел на медиумите се потполно индиферентни кон овој чин што длабоко навлегува во меѓуверските односи во овие времиња на политичка нејаснотиа од која што е зафатена земјата.
Со цел да ги надминеме непотребно створените тензии од оваа провокација на некои што не и посакуваат добро на Македонија, при што тие верските симболи ги злоупотребуваат со цел да ги дестабилизираат меѓуверските и меѓуетничките односи, апелираме под хитно да се отповика одлуката за поставување на крстот во населбата Бутел.
Подсетуваме дека во општината Бутел скоро половината на жителите се од исламска вероисповест, а нивната национална припадност е различита. Ако некој пак со поставувањето на крстот имал намера да се “реваншира“ за двоглавиот орел поставен во Чаир, напоменуваме дека орелот е национален симбол, додека пак крстот е чисто верски симбол, па така тој никако не представува “противодговор“.
Апелираме до сите луѓе со добра волја, до Владата на РМ, општинските органи на Бутел и на град Скопје, до политичките партии од сите провениенции, а посебно се обраќаме до дипломатскиот хор во земјата, да сторат максимални напори за да се спречи ескалирањето на незадоволството што ги обзеде муслиманските верници во Македонија и по широко.
Се надеваме дека гласот на разумот што го подигнува Исламската Верска Заедница во Македонија, ќе допре до факторите што можат да го спречат непредвидливиот развој на ситуацијата. Ние, и во оваа прилика ја изразуваме сета наша почит кон сите други вери и кон нивните верски симболи, но убедени сме дека местата каде што тие можат да се поставуваат се многу јасно одредени.

Скопје, 26.02.2016 Реис ул Улема на ИВЗ во РМ
Х. Сулејман еф. Реџепи

Comments are closed.