Komisioni i Ramazanit vizitoi xhematët në Myftininë e Resnjës

SHQ. МКД.)

Të enjten më 14.04.2022, Komisioni i Ramazanit të Bashkësisë Fetare Islame, i kryesuar nga Sekretari Gjeneral i Bashkësisë Fetare Islame të RMV, H. Irsal ef. Jakupi i shoqëruar nga Prodekani i FSHI Doc. Dr. Muaz ef. Agushi, Prof. Dr. Abdulxhemil Nesimi dhe Prof. Dr. Muhamed Mustafa, vizituan Myftininë e BFI Resnjë, ku u pritën me zemërgjerësi nga Myftiu i Myftinisë së Prespës H. Xhunejd ef. Jashar së bashku me imamët dhe xhematët e kësaj myftinie.
Gjatë iftarit të shtruar enkas për Komisionin dhe imamët e kësaj myftinie, Kryesuesi i Delegacionit të Ramazanit, H. Irsal ef. Jakupi i përshëndeti të pranishmit në emër të Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai dhe u dëshiroi agjërim të lehtë dhe lutje të pranuara nga Allahu i Plotfuqishëm. Ai e vlerësoi lartë angazhimin e Myftiut dhe imamëve të kësaj Myftinie dhe shprehu falënderime dhe konsideratë për punën e tyre të palodhshme.
Më pas, të gjithë anëtarët e delegacionit u shpërndanë nëpër xhamitë e kësaj Myftinie duke vizituar xhematët e kësaj ane.
***
Рамазанската комисија ги посети џематите во Ресенското Муфтиство
Во четврток, 14 април 2022 година, Рамазанската Комисија на Ријасетот на Исламската Верска Заедница, која ја предводеше Генералниот Секретар на Исламската Верска Заедница на РСМ, Х. Ирсал еф. Јакупи, придружуван од Продеканот на ФИН доц. Др. Муаз еф. Агуши, проф. Др. Абдулџемил Несими и проф. Др. Мухамед Мустафа, го посетија Муфтиството на ИВЗ Ресен, каде што беа великодушно примени од Муфтијата на Муфтиството Ресен Х. Џунејд еф. Јашар заедно со имамите и џеманите на ова Муфтиство.
За време на ифтарот одржан за чест на Комисијата и имамите на ова Муфтиство, предводникот на Рамазанската Комисија, Х. Ирсал еф. Јакупи ги поздрави присутните во име на Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи и им посака лесен пост и прифатени молитви од Возвишениот Алах. Тој ја пофали посветеноста на Муфтијата и имамите на ова Муфтиство и изрази благодарност и обѕир за нивната неуморна работа.
Потоа, сите членови на делегацијата беа распоредени низ џамиите на ова муфтиство во посета на џематите од овој крај.

Comments are closed.