HUTBEJA E REISUL ULEMA H. HFZ. SHAQIR EF. FETAI FITËR BAJRAMI 2021/1442H

(Shq. Mkd. Tur. Bsn. Eng)

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ
﴿قَدۡ أَفۡلَحَ مَن تَزَكَّىٰ١٤ وَذَكَرَ ٱسۡمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ١٥﴾ ﴿سُورَةُ الأَعۡلَىٰ﴾
“I shpëtuar është ai që pastrohet, që e përmend emrin e Zotit të vet dhe që fal namaz!”
(E’alaa 14,15)
Besimtarë të nderuar, vëllezër e motra!
Me gëzim të madh e mirëpresim Festën e madhe të Fitër Bajramit, festë kjo e shpërblimeve më të mëdha të vitit. Kjo ditë paraqet kënaqësinë e All-llahut Fuqiplotë për përkushtimin e madh që treguam gjatë muajit të Ramazanit, gjatë të cilit me zemër e shpirt, me vetëdije të lartë dhe me gjithë trupin tonë, agjëruam ditët e Ramazanit, duke treguar në praktikë lidhshmërinë e paluhatshme me Krijuesin. Reformuam të menduarit dhe personalitetin tonë, fisnikëruam shpirtin dhe zemrat tona, duke kultivuar vetëdije të lartë mbi Zotin, njeriun dhe botën që na rrethon.
Festa e Fitër Bajramit është triumfi i besimit ndaj pabesimit, i së mirës ndaj së keqes, i bujarisë ndaj koprracisë, i solidaritetit ndaj nënçmimit, i afrimit me njëri-tjetrin ndaj izolimit dhe largimit prej tjerëve, i paqes ndaj konflikteve, i shpirtërores ndaj materiales dhe i pajtimit ndaj hakmarrjes; shkurt thënë: kjo festë e madhe është simbol i kryerjes së amanetit të besuar nga i madhi Zot.
Për këtë All-llahu i Gjithëmëshirshëm në Kur’anin Famëlartë thotë: (قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ وَذَكَرَ ٱسْمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ) “I shpëtuar është ai që pastrohet, që e përmend emrin e Zotit të vet dhe që fal namaz!” (E’alaa 14,15)
Ky Ramazan i bekuar, ishte bashkë me ne në momentet më të vështira që solli sëmundja e rrezikshme Covid-19 dhe bashkëjetoi me ne gjatë tërë ditëve të agjërimit. Kjo bëri që të jetë një vlerë edhe më e madhe për besimtarin, sepse ne bëmë një luftë të dyfishtë, ajo kundër shejtanit të mallkuar dhe tjetra në përpjekjet tona për të dhënë kontribut në zbehjen dhe evitimin e prekjes nga virusi.
Andaj, sot po i drejtohemi të Madhit Zot me lutje të pranojë agjërimin tonë, ibadetet tona, duatë tona, lëmoshat tona, të gëzojë zemrat e të gjithë njerëzve anembanë globit, t’i shpëtojë dhe t’i ngritë të dobëtit, t’i pajtojë zemrat e njerëzve me qëllim për të jetuar në paqe e harmoni, t’i shërojë zemrat dhe plagët e familjeve të viktimave që solli sëmundja e rrezikshme dhe të forcojë unitetin tonë për të mirën e familjeve tona, popullit tonë dhe gjithë gjinisë njerëzore.
Për përkushtimin që kemi treguar në muajin e shenjtë të Ramazanit, lutemi që me mëshirën e All-llahut Fuqiplotë të na kaplojë fryma e thënies së Muhammedit a.s.: (من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه) “Kush e agjëron muajin e Ramazanit me besim të paluhatshëm dhe me vetëdije të lartë do t’i falen të gjitha mëkatet e mëparshme.”
Urime dhe e gëzofshim të gjithë këtë ditë të madhe! Na qoftë e bekuar Festa e Fitër Bajramit.
_________________
Почитувани верници, браќа и сестри!
Со голема радост го очекуваме големиот празник Фитр Бајрам, празник на најголемите награди на годината. Овој ден претставува задоволство на Семоќниот Аллах за големата посветеност што ја покажавме во текот на месецот Рамазан, за време на кој со срце и душа, со висока свест и со целото битие, ги постевме деновите на Рамазан, покажувајќи ја во пракса непоколебливата врска со нашиот Створител. Ние ги реформиравме нашето размислување и личност, ги облагородувавме нашите души и срца, негувајќи ја високата свест за Господ, како и за човекот и светот околу нас.
Празникот Фитр Бајрам е триумф на верата над неверството, на доброто над злото, на великодушноста над скржавоста, на солидарноста над понижувањето, на приближувањето едни на други над изолација и одвојување од другите, на мирот над конфликтот, на духовноста до материјализам и помирување над одмаздата; накратко: овој голем празник е симбол на исполнување на аманетот доверен од страна на Возвишениот Бог.
За ова Аллах, Семилостивиот, во возвишениот Куран вели:
قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ وَذَكَرَ ٱسْمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ
„Навистина е спасен оној кој ќе се очисти, кој го споменува името на Господарот свој и кој клања!„ (Eл E’Ala 14,15)
Овој благословен Рамазан, беше со нас во најтешките моменти кои ги донесе опасната болест Ковид-19 и коегзистираше со нас во текот на сите денови во текот на постот. Ова направи да вредноста за верникот биде уште поголема затоа што водевме двојна војна, едната против проколнатиот ѓавол, а другата во нашите напори да придонесеме за исчезнување на вирусот за да се спасат животите на луѓето.
Затоа, денес се молиме на Семоќниот Аллах со молитва да го прифати нашиот пост, нашето обожување, нашите молитви, нашата милостина, да ги усреќи срцата на сите луѓе ширум светот, да ги спаси и подигне послабите, да ги помири срцата на луѓето за да живеат во мир и хармонија, да ги лекува срцата и раните на семејствата на жртвите од опасната болест и да го зајакнат нашето единство за доброто на нашите семејства, на нашиот народ и на и целиот човечки род.
За посветеноста што ја покажавме во светиот месец Рамазан, се молиме со милоста на Семоќниот Аллах да нѐ отфати духот на изреката на Пејгамберот Мухамед а.с.
من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه
„Кој ќе го испости месецот Рамазан со непоколебив иман и со висока свест ќе му бидат опростени сите поранешни гревови.„
Бајрам мубарек олсун!
________________
REİS UL ULEMA H. HFZ. ŞAKİR EF. FETAİ’NİN 2021 / 442 H. YILI RAMAZAN BAYRAM MESAJI
Sevgili mümin kardeşlerim!
Yılın en büyük mükafatlarına mazhar olduğumuz Ramazan Bayramına büyük bir sevinç ve neşeyle ulaşmış bulunuyoruz. Ramazan ayı boyunca Yaradanımız Yüce Allah’ın rızasını kazanmak için ruhumuzla ve bedenimizle gösterdiğimiz büyük fedakarlıklardan dolayı bu gün, büyük bir gönül huzuru içindeyiz. Düşüncelerimizi ve kişiliğimizi yeniden şekillendirdik, ruhlarımızı ve kalplerimizi yücelttik, Allah, insanlar ve çevremizdeki dünya hakkında yüksek bir farkındalık geliştirdik.
Ramazan Bayramı, imanın imansızlığa, iyiliğin kötülüğe, cömertliğin cimriliğe, dayanışmayanın aşağılamaya, yakınlaşmanın izolasyona, barışın çatışmaya, maneviyatın maddeciliğe, uzlaşmanın intikama karşı bir iman zaferidir. Kısacası: Bu büyük bayram, mutlak güç sahibi Yüce Allah’ın emanet ettiği vasiyetin yerine getirilmesinin bir simgesidir:
Bununla ilgili olarak sonsuz Ramet sahibi Yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:
قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ وَذَكَرَ ٱسْمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ.
“Kendisini kötülüklerden arındıran (inkârdan ve isyandan) temizlenen, Rabbinin adını anıp namazı dosdoğru kılan kurtuluşa ermiştir.” (A’la suresi 14-15)
Bu mubarek Ramazanda, oruç tuttuğumuz günlerde tehlikeli Covid-19 virüsü hep bizimle birlikteydi. Bu, imanlı insanların mücadele değerini daha da artırdı. Çünkü, birinci bela lanetlenmiş şeytana karşı yürütülen savaş, diğer bela ise virüsü ortadan kaldırmaya yönelik insanların hayatlarını kurtarma çabasıydı.
Bu nedenle bugün oruçlarımızın, ibadetlerimizin, dualarımızın ve sadakalarımızızın kabul etmesi dileğiyle, dünyadaki tüm insanların kalbini mutlu etmesi, güçsüzleri kurtarması ve güçlendirmesi, barış ve uyum içinde yaşamaları için insanların gönüllerine ilham vermesi, tehlikeli hastalıktan yakınlarını kaybetmiş ailelerinin kalp yaralarını iyileştirmesi, ailelerimizin, halkımızın ve tüm insanlığın iyiliği amacıyla birliğimizi güçlendirmesi için Yüce Allah’a dua ediyoruz.
Mubarek Ramazan ayında gösterdiğimiz fedakarlıklardan dolayı, Yüce Allah’ın rahmetine mazhar olmak için, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) şu hadisini zikretmek istiyorum:
من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه.
“İnanarak ve Allah’ın mükafatını ümit ederek Ramazan orucu tutanların, önceki günahlarının tümü affedilir.”
Bayram mubarek olsun!
_____________________
Poštovani vjernici, braćo i sestre!
Sa velikom radošću očekujemo veliki praznik Fitr Bajram, praznik najvećih nagrada u godini. Ovaj dan predstavlja zadovoljstvo Svemogućeg Allaha za veliku posvećenost koju smo pokazali tokom mjeseca Ramazana, tokom kojeg smo sa srcem i dušom i velikom sviješću i cijelim bićem postili Ramazanske dane. Time u praksi pokazali nepokoljebljivu vezu sa našim Stvoriteljem. Mi smo preporodili naše razmišljanje i ličnost, oplemenili naše duše i srca, njegujući visoku savjest o Gospodaru, kao i prema čovjeku i svijetu u okruženju.
Praznik Fitr bajram je trijumf vjere nad nevjrestvom, dobra nad zlom, velikodušnosti spram škrtarenja, solidarnosti spram poniženja, približavanjem jedne drugima spram izolacije i razjedinjenju, mira nad konfliktom, duhovnosti, zbilje i pomirenja spram odmazde; ukratko, ovaj veliki praznik je simbol ispunjenja amaneta koji nam je dat u povjerenju od Uzvišenog Boga.
O ovome Svemilosni Allah u Kur’anu veličanstvenom veli:
قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ وَذَكَرَ ٱسْمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ
„Postići će šta želi onaj koji se očisti i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi.“
(El A’la, 14-15)
Ovaj blagoslovljeni Ramazan, bijo je dio nas u najtežim momentima koje je ova opaka bolest Kovid-19 donijela, koegzistirajući sa nama tokom proteklih dana posta. Time doprinoseći da vrijednost vjernikova bude još veća, jer smo vodili dvojnu bitku, jednu protiv prokletoga vraga, a drugu da našim naporima doprinesemo iščezavanju virusa da bi se spasili ljudski životi.
Zato se danas molimo Svemogućem Allahu molitvama da nam prihvati naš post, naše obožavanje Njega, naše molbe, naše milostinje, te da usreći srca svih ljudi širom svijeta, da spase i podupre slabije, da pomiri srca ljudi kako bi živjeli u miru i harmoniji, da izliječi srca i rane porodica žrtava od ove opasne bolesti, da ojača naše jedinstvo za dobro naših porodica, nešeg naroda i cijelog ljudskog roda.
Za odanost koju smo pokazali u svetom mjesecu Ramazanu, molimo milošću Svemogućeg Allaha da nas obuhvati duh poruke Pejgambera Muhammeda, a.s.:
من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه
“Ko isposti mjesec Ramazan čvrstim imanom i visokom sviješću, biće mu oprošteni svi raniji grijesi.”
Bajram mubarek olsun!
______________
THE SERMON OF EID AL-FITR OF REISUL ULEMA H. HFZ. SHAQIR EF. FETAI
2021 / 1442H
In the name of God, the Merciful, the Compassionate
“He who purified himself shall prosper, remembering his Lord’s name and praying!” (Al-A’la, 14-15)
Dear believers, brothers and sisters!
With great joy we welcome the great Feast of Eid al-Fitr, this feast is the one with greatest rewards of the year. This day represents the pleasure of Allah Almighty for the great devotion we showed during the month of Ramadan, during which with heart and soul, with high awareness and with our whole body, we fasted the days of Ramadan, showing in practice the unshakable connection with the Creator. We reformed our thinking and personality, ennobled our souls and hearts, cultivating high awareness of God, man, and the world around us.
That is why Allah, the Most Merciful, says in the Glorious Qur’aan: “He who purified himself shall prosper, remembering his Lord’s name and praying!” (E’alaa 14,15)
This blessed Ramadan, was with us in the most difficult moments brought by the dangerous disease Covid-19 and coexisted with us throughout the days of fasting. This made it of even greater value to the believer because we waged a double war, one against the accursed Satan and the other in our efforts to contribute to fading and avoiding being affected by the virus.
Therefore, today we are turning to the Almighty God with prayer to accept our fasting, our worship, our prayers, our alms, to enjoy the hearts of all people around the globe, to save and raise the weak, reconcile the hearts of the people in order to live in peace and harmony, heal the hearts and wounds of the families of the victims brought about by the dangerous disease, and strengthen our unity for the good of our families, our people and the whole human race.
For the devotion we have shown in the holy month of Ramadan, we pray that by the mercy of Allah Almighty we will be overtaken by the spirit of the saying of Muhammad (peace and blessings of Allah be upon him): “Who fasts the month of Ramadan with unshakable faith and high awareness will be forgiven of all previous sins.”
Congratulations and let us all enjoy this great day! Blessed be the Feast of Eid al-Fitr.

Comments are closed.