HAPJA SOLEMNE E XHAMISË NË FSHATIN NIÇPUR – KOMUNA MAVROVË-ROSTUSHË

(SHQ. MKD.)

Të premten më datë 12.08.2022, u bë hapja solemne e Xhamisë së Re në fshatin Niçpur – Komuna Mavrovë-Rostushë. Në këtë solemnitet madhështor, me prezencën e tyre e nderuan banorët e fshatit Niçpur, hoxhallarë të rrethit të Gostivarit, Myftiu i Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli me stafin e tij, Myftiu i Myftinisë së Tetovës, prof.dr. Qani ef. Nesimi me bashkëpunëtorët e tij, drejtorët e sektorëve pranë Rijasetit të BFI, Kryetari i Komunës z. Medat Kurtoski me bashkëpunëtorë, Muftinjtë e Muftinive të BFI dhe me theks të veçantë Kryetari i BFI e RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai me bashkëpunëtorë, si dhe shumë mysafirë të tjerë.
Hapjen e këtij solemniteti e bëri Mr. Eljesa ef. Asani– Drejtor i Institutit të Hifzit dhe Bukurleximit të Kur’anit Famëlartë “Hfz. Hasan ef. Zendeli” në Gostivar dhe Drejtor i sektorit për kulturë pranë Myftinisë së Gostivarit, i cili me zërin e tij të bukur lexoi ajete nga Kur’ani i Madhërishëm.
Në këtë akt solemn të hapjes së këtij bejtullahi, fjalë përshëndetëse pati kryetari i Këshillit Iniciativ z. Sejdi Pajaziti i cili pasi i përshëndeti të pranishmit, tregoi raportin e ndërtimit dhe raportin financiar për aktivitetet për këtë ndërtim të Xhamisë së Re.
Në vazhdim, fjalë përshëndetëse mbajti Myftiu i Myftinisë së BFI – Gostivar, H. Sabahudin ef. Zendeli, si përgjegjës për organizimin e jetës fetare në këtë anë. Ai theksoi se kërkesat e mëhershme të banorëve të kësaj ane, kanë sjellë deri këtu, që sot e deri në fund, kështu të lumtur e të bashkuar të jemi prezent për të bërë këtë kurorëzim që e filloi Reisul Ulemaja kur ishte Myfti i Gostivarit në vitin 2019.
Por, ajo që e dalloi këtë akt solemn të inaugurimit , ishte vet prezenca e kreut më të lartë të BFI e RM, Reisul Ulema, Hfz. Shaqir ef. Fetai i cili theksoi se ky vend dhe e tërë Reka e Epërme po kompletohen me xhami dhe se asnjë vend nuk ka mbetur pa xhami. Besimtarët tonë që ndërtojnë objekte fetare nëpër vendbanime qofshin ato edhe në numër shumë të vogël të shtëpive krahasuar me atë që e kaluara e hidhur ka bërë me këto vise të Rekës së Epërme, duke pasur parasysh multietnicitetin dhe multikonfesionalitetin e tyre, tregon besimin dhe vullnetin e pashterur të tyre.
Duanë e këtij akti solemn e bëri Prof. Sherif ef. Deari, kurse hutben e xhumasë e mbajti Myftiu i Myftinisë së Tetovës, Prof. Dr. Qani ef. Nesimi.
Në namazin e xhumasë na priu vet Reisul Ulema i BFI e RMV, H. Hfz. Shaqir ef. Fetahu. Banorët për këtë rast kishin përgatitur edhe një drekë solemne për të gjithë të ftuarit.
Theksojmë edhe njëherë, se kjo xhami si pronë është vakuf në emër të BFI dhe se numëron 8750 m2 tokë. Objekti i Xhamisë së Vjetër është djegur nga okupatorët e asaj kohe në vitin 1912-13 dhe kishin ngelur vetëm gërmadhat e gurëve.
***
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА ЏАМИЈАТА ВО СЕЛО НИЧПУР – ОПШТИНА МАВРОВO-РОСТУШЕ
Во петокот на 12.08.2022 година, во село Ничпур – општина Маврово-Ростуша се одржа свеченото отворање на Новата џамија. На оваа голема свеченост, присутни беа жителите на селото Ничпур, Хоџи од Гостиварската околија, каде со свое присуство го почестија гостиварскиот муфтија Х.Сабахудин еф. Зендели кој беше присутен со својот персонал, Муфтијата на Тетовското Муфтиство, проф.д-р. Ќани еф. Несими со своите колеги, директорите на секторите на Ријасетот на ИВЗ, Градоначалникот на општината г. Медат Куртоски со соработниците, муфтиите на ИВЗ и со посебен акцент Претседателот на ИВЗ и РСМ, Реисул Улема Х. Шаќир еф. Фетаи со соработниците, како и многу други гости.
Отворањето на оваа свеченост го изврши г. Елјеса еф. Асани – Директор на Институтот за хифз и убаво читање на Светиот Куран „Хфз. Хасан еф. Зендели“ во Гостивар и Директор на секторот за култура при Муфтиството на Гостивар, кој со својот прекрасен глас читаше стихови од Величенствениот Куран.
Во овој свечен чин на отворање на овој бејтулах, Претседавачот на Иницијативниот совет, г. Сејди Пајазити, кој откако ги поздрави присутните, го покажа елаборатот за изградба и финансискиот извештај за активностите за оваа изградба на Новата џамија.
Во продолжение Муфтијата на Муфтиството на ИВЗ – Гостивар, Х.Сабахудин еф. Зендели, како одговорен за организирање на верскиот живот од оваа страна, истакна дека овде не донесоа досегашните барања на жителите од овој крај, од почетокот па се до денес – до крајот, па затоа сме среќни и сплотени што сме присутни да го направиме ова крунисување кое Реисул Улемаја го започна кога беше Муфтија на Гостивар во 2019 година.
Но, она што го одликуваше овој свечен чин на инаугурација беше самото присуство на највисокиот орган на ИВЗ на РСМ, Реисул Улема, Хфз. Шаќир еф. Фетаи кој нагласи дека ова место и цела Горна Река се дооформува со џамии и дека ниедно место не останува без џамија. Нашите верници кои градат верски објекти во населените места, иако се во многу мал број куќи во споредба со она што горкото минато им го направи на овие горнорекански села, со оглед на нивната мултиетничка и мултиконфесионална природа, ја покажува верата и нивната неисцрпна волја.
Молитвата за овој свечен чин го направи проф. Шериф еф. Деари, додека петочната проповед – хутбето, ја одржа Муфтијата на Тетовското Муфтиство, проф. Др. Ќани еф. Несими.
На петочната молитва и предводеше Реисул Улема на ИВЗ на РСМ, Х. Хфз. Шаќир еф. Фатаи.
За оваа пригода жителите на селото подготвија и свечен ручек за сите гости.
Уште еднаш нагласуваме дека оваа џамија како имот е вакаф на име на ИВЗ и дека има 8750 м2 земјиште. Објектот на Старата џамија бил запален од тогашните окупатори во 1912-1313 година и останале само камењата на урнатините.

Comments are closed.