Ef. Rexhepi: Dijetarët Islam veprimtarë të Lëvizjes Kombëtare

Me rastin e 100 vjetorit të pavarësisë dhe në kuadër të përkujtimit të figurave fetare për gjatë historisë që luajtën rol të jashtëzakonshëm në shpalljen e mëvetësisë dhe në formësimin e identitetit tonë kombëtar po mbahet konferencë shkencore dyditore me temë: “Kontributi i prijësve myslimanë në formësimin e vetëdijes dhe identitetit tonë kombëtar”.
Konferenca mbarëshiptare po realizohet në Tiranë nën organizimin e Bashkësive Islame të Shqipërisë, Maqedonisë, Kosovës, Malit të Zi, Luginës së Preshevës respektivisht, Komuniteti Mysliman i Shqipërisë (KMSH), Bashkësia Fetare Islame e Maqedonisë (BFIM),Bashkësia Islame e Kosovës (BIK), Bashkësia Islame e Malit të Zi, ajo e Luginës së Preshevës, si dhe përfaqësues nga komunitetet myslimane shqiptare të diasporës nga SHBA, Gjermania,  Zvicra, Belgjika, etj.
Në këtë konferencë, pjesëmarrës ishin kryetarët e bashkësive islame, H. Selim Muça, Reis ul Ulema i BFI, H. Sulejman ef. Rexhepi, Myftiu i Kosovës, Naim ef. Tërnava, ai i Malit të Zi dhe ai i Luginës së Preshevës, por gjithashtu pjesëmarrës ishte edhe Kryeministri i Shqipërisë, Dr. Sali Berisha, dhe shumë studiues, akademikë dhe pedagogë të shquar të katedrave të universiteteve më të njohura të trevave shqiptare.
kofshq1
Kreu i qeverisë shqiptare, Berisha, duke folur në këtë konferencë theksoi dhe vlerësoi kontributin e prijësve fetarë mysliman në ngritjen dhe formësimin e vetëdijes dhe identitetit kombëtar, por gjithashtu ka deklaruar se udhëheqësit shpirtërorë të kombit duhet të marrin vendin e merituar në histori.
“Roli dhe kontributi i udhëheqësve shpirtëror të kombit, të besimit mysliman, ortodoks dhe katolik në 100-vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë është injoruar dhe është harruar dhe kjo është shumë e vërtetë. Kjo e vërtetë e hidhur ka shpjegimin e vetë të qartë sepse për diktatorin në Shqipëri armiku më i egër se besimet tek zoti nuk kishte. Ndaj dhe ai ndërmorri ndaj tyre barbaritë më të pashembull në historinë moderne të njerëzimit”- tha Berisha. Gjithashtu potencoi se: “ Elita fetare e vendit ka meritat më të para nga të gjitha elitat e tjera. Në rast se vështrojmë kombet dhe historitë e tjera ju do të gjeni kombe të cilat kanë traditat mijëra vjeçare shkrimi, alfabetesh, librash dhe qytetërimi. Por kombi ynë ka një specifik që se ka asnjë komb tjetër dhe është diamant i qytetërimit të kombeve dhe kjo është toleranca fetare. S’ka dhe s’mund të ketë asnjë tregues më epror për qytetarinë e një kombi sesa toleranca fetare”, tha ai.
Reis ul Ulema i BFI, H. Sulejman ef. Rexhepi, në fjalimin e tij mes tjerash theksoi: “  I nderuar kryeministër i shtetit Shqiptar, dr. Sali Berisha, të nderuar kryetarë të Bashkësive Islame  të nderuar shkencëtarë, njerëz të denjë të së vërtetës historike, historianë, miq, kolegë dhe pjesëmarrës tjerë në këtë konferencë shkencore kushtuar 100-vjetorit të Shqipërisë së MOSVARME,  siç thuhej në aktin e shpalljes së pavarësisë, ngritjes së flamurit Kuq e Zi dhe me shqiponjën dykrenore në mes nga Ismail Qemali me një grup atdhetarësh në Vlorë.”
Ef. Rexhepi shtoi : “ 100 vite më parë shqiptarët e Maqedonisë u përfaqësuan nga një hoxhë – Myfti Vebi Dibra. 100 vite më vonë shqiptarët e këtij nënqielli që ka mbetur jashtë kufijve administrativë të shtetit Amë, sërish përfaqësohen nga një hoxhë. Kjo dëshmon qartë se njerëzit që përfaqësoj Unë në këtë konferencë shkencore kushtuar 100-vjetorit të Shqipërisë së Pavarur nuk kanë lëvizur nga dini e imani, por gjatë tërë këtij Shekulli kanë ruajtur me fanatizëm vlerat kombëtare dhe fetare, duke qenë në shërbim të Zotit, të Atdheut, të Kombit dhe të Lirisë. Kjo ngjarje me një histori të shenjtë e të shtrenjtë, kombëtare e mbarëkombëtare, na ka tubuar sot këtu që në mënyrë të denjë dhe faktografike t’i shpalosim dhe përkujtojmë meritat e të gjithë atyre që flijuan veten, shkuan shehid ose mbetën martir për tokën e shenjtë arbërore. Asnjë pikë s’guxon ta gëlltit harresa; shekuj me radhë është gdhendur në ashtin, shpirtin e zemrën e çdo shqiptari pa dallim feje. Kjo nuk ishte një dhuratë e falur, e as e zbritur nga qielli, por një rrugë e gjatë shumëshekullore dhe e mundimshme për të flakur sundimet e huaja dhe të pamëshirshme, e ndjekur me një elan dhe shpresë se një ditë do të agojë dielli edhe për popullin që ka një histori, një kulturë, ka një traditë, popull ky që kërkonte një kompaktësi territoriale, ashtu siç e kishin edhe popujt tjerë.
kofsh1
Dijetarët islamë gjithmonë kanë dëshmuar se kanë qenë sa krijues,  aq edhe veprimtarë të Lëvizjes Kombëtare, të Lëvizjes mendore, të lëvizjes iluministe. Këta ulema kanë dhënë dhe kanë sakrifikuar, kanë ndikuar dhe kanë qenë të njohur në Lëvizjen gjithëkombëtare shqiptare.”
Në këtë konferencë marrin pjesë 34 studiues, akademikë dhe pedagogë të shquar të katedrave të universiteteve më të njohura të trevave shqiptare.
Sesioni i hapjes së Konferencë është më 28 shtator 2012, pastaj do të vazhdojë me  shtatë sesione shkencore në ambientet e Universitetit Bedër më gjatë 28 dhe 29 shtator 2012.

Comments are closed.