E ARDHMJA E MARRËDHËNIEVE TRANSATLANTIKE DHE SFIDAT E REJA TË SIGURISË

E ARDHMJA E MARRËDHËNIEVE TRANSATLANTIKE DHE SFIDAT E REJA TË SIGURISË
Me 07.12.2021 Forumi Sigurisë i Sofjes, Fondacioni Konrad Adenauer dhe Qendra e Ekselencës për Menaxhimin e Krizave dhe Reagimin ndaj Fatkeqësive Organizoi Konferencë ndërkombëtare me titull “E ARDHMJA E MARRËDHËNIEVE TRANSATLANTIKE: KËRKIMI I NJË FAQE TË RE MBI BASHKËPUNIM TË RRITUR MES SFIDAVE TË REJA TË SIGURISË.
Në këtë Konferencë i pranishëm ishte Mr. Mustafa Dauti – Drejtor i sektorit për punë të jashtme pranë BFI-së.
Kjo Konferencë ishte e nivelit shumë të lartë, u biseduan shumë çështje te rëndësishme qe kanë të bëjnë me sigurinë. U bisedua për rolin e Shteteve më të fuqishme në Botë, për vendosjen e sigurisë edhe me të madhe dhe më të pranishme në ato vende të cilat ballafaqohen ende me probleme ta ndryshme, politike, socio ekonomike, etnike, religjioze etj., me te vetmin qëllim që shoqëritë pa marrë parasysh çfarë rrethana gjeostrategjike, Racore, Etnike apo grupi Religjiozë ata ndodhen, tek të njëjtit duhet të mbretërojë toleranca, mirëkuptimi, pranimi i dallimeve dhe divergjencave, e kjo nënkupton jo sfide por privilegje, duke e rrespektuar këtë parim, nga këtu buron edhe siguria, e cila pastaj shfaqet në të gjitha shtresat dhe nivelet, nga ajo politike e tutje.
Të pranishëm Ishin shumë personalitete politike të njohura ndërkombëtarisht, me funksione të larta nëpër shtete të ndryshme të Botës, që kishin edhe paraqitjet e tyre para të pranishmëve
– Yordan Bozhilov – Kryetar i Forumit të Sigurisë së Sofjes
– Thorsten Geissler – Drejtor, Zyra e Sofjes, Fondacioni Konrad Adenauer
– Kolonel Orlin Nikolov – Drejtor, NATO CMDR COE
Temat për të cilat u biseduan ne Konferencë ishin:
1. “Marrëdhëniet transatlantike në mjedisin dinamik të sigurisë”
-Vessela Tcherneva, Zëvendës Drejtoreshë, Drejtoreshë, ECFR Sofia
– Ambasadori Adam Sterling, Zëvendës Civil dhe Këshilltar për Politikë të Jashtme në EUCOM
– Z. Apruzzese, Ministria e Forcave, Francë
– Z. Sebastian Carr – Shef i Evropës dhe Kanadasë në Drejtorinë e Sigurisë Euro-Atlantike,
– Z. Andris Pelšs, Sekretar i Shtetit, Ministria e Punëve të Jashtme, Letoni
-David van Ueel, Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm për Sfidat e Sigurisë Emergjente, NATO
2. “Lidhja transatlantike dhe siguria e Detit të Zi”
– Amb. Todor Churov, Zëvendës Ministër i Punëve të Jashtme të Bullgarisë (personalisht)
– Dan Neculăescu, Sekretar i Shtetit, Ministria e Punëve të Jashtme të Rumanisë
– Amb. Sedat Önal, Zëvendës Ministër i Jashtëm i Turqisë
3. “Autonomia strategjike evropiane: çfarë implikimesh për marrëdhëniet transatlantike”.
Dr. Monika Panajotova, nënkryetare e Forumit të Sigurisë së Sofjes, ish-deputete e Parlamentit Evropian dhe deputete e Parlamentit bullgar, zëvendësministre e Ministrisë së Kryesimit Bullgar të Presidencës së Këshillit të BE-së.
➢ Bruno Tertrais, Zëvendësdrejtor, Fondacioni për Kërkime Strategjike, Francë
➢ Elena Lazarou, Ushtruese e Detyrës së Shefit të Njësisë së Politikave të Jashtme të Shërbimit Kërkimor Parlamentar Evropian (EPRS)
➢ Roland Freudenstein, Zëvendës President i GLOBSEC, Kryetar i GLOBSEC Bruksel
➢ Marie Brethous, Analiste e Asociuar përgjegjëse për Marrëdhëniet Transatlantike dhe portofolin e çështjeve BE-NATO në Institutin e BE-së për Studime të Sigurisë (EUISS)
4. “Marrëdhëniet transatlantike në pamjen e madhe të konkurrencës së fuqive të mëdha”
-Plamen Tonchev, Bashkëpunëtor i Politikës së Kinës Evropiane MERICS dhe Drejtues i Njësisë së Azisë, Instituti i Marrëdhënieve Ekonomike Ndërkombëtare (IIER), Greqi
➢ Charles Pouell, Drejtor, Elcano Royal Institute
➢ Tara VARMA, Shef i zyrës dhe anëtare e politikave, Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR)
➢ Prof. Emilian Kavalski, Kryetar i NAËA-s, Profesor, Laboratori i Sistemeve Komplekse, Qendra për Studime dhe Zhvillime Ndërkombëtare, Universiteti Jagiellonian në Krakov,Poloni.
5. “E ardhmja e marrëdhënieve transatlantike: Kthimi i një faqeje të re mbi bashkëpunimin e zgjeruar mes sfidave të reja të sigurisë”
Ambasadorja Elena Poptodorova, Zëvendës Presidente e Klubit Atlantik në Bullgari, Drejtoreshë për Çështjet Euro-Atlantike
➢ Ambasadori Cristian Diaconescu, Anëtar i Këshillit Shkencor të Qendrës së Strategjisë së Re, ish-ministër i Jashtëm i Rumanisë
➢ Ambasador Alper Coşkun, anëtar i lartë, Programi për Evropën, Carnegie Endowment for International Peace
➢ Vladimir Shopov, anëtar vizitues i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me jashtë

Comments are closed.