DEPUTETI TURK Z. OSMAN MESTEN VIZITOI BFI E RMV

(SHQ. МКД. TUR. ENG.)

Vazhdojnë vizitat zyrtare në Bashkësinë Fetare Islame të RMV. Të premten më 11.03.2022 në Selinë e Rijasetit të BFI. Kryetari i BFI, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai priti në vizitë deputetin e Parlamentit të Turqisë Z. Osman Mesten me bashkëpunëtorët e tij.
Kreu i BFI me mysafirin nga Turqia bisedoi gjerë e gjatë duke e falënderuar për vizitën dhe e njoftoi për rrjedhat dhe aktivitetet e BFI në RMV, si dhe bashkëpunimin e ndërsjellë me institucionet fetare të Dijanetit të Turqisë dhe më gjerë. Njiherit folën edhe për sfidat me të cilat ballafaqohet BFI në organizimin e jetës fetare në vend, si dhe përpjekjet e kamotshme për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore të kohës së Perandorisë Osmane, ku me theks të veçantë biseduan për rindërtimin e Xhamisë së Prilepit, si një simbol i veçantë që sot e kësaj dite rri e djegur.
Reisul Ulemaja mbet i kënaqur me idetë e Deputetit të nderuar duke shprehur gatishmërinë për të dhënë kontribut aty ku ka nevojë. Atë e shoqëronte Atasheu për çështje fetare pranë Ambasadës së Turqisë z. Mustafa Mesten.
***
ТУРСКИОТ ПРАТЕНИК Г-дин ОСМАН МЕСТЕН ГО ПОСЕТИ ИВЗ на РСМ
Продолжуваат официјалните посети на Исламската Верска Заедница на РСМ. Во петокот, на 11.03.2022 година, во седиштето на Ријасетот на ИВЗ, Поглаварот на ИВЗ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи го прими на посета пратеникот во Турскиот Парламент г-дин Осман Местен со неговите соработници.
Првиот човек на ИВЗ опширно разговараше со гостинот од Турција, заблагодарувајќи му се за посетата и го информираше за тековите и активностите на ИВЗ во РСМ, како и за меѓусебната соработка со верските институции на Дијанетот во Турција и пошироко. Соговорниците зборуваа и за предизвиците со кои се соочува ИВЗ во организирањето на верскиот живот во државата, како и за долгогодишните напори за заштита на културното наследство од време на Отоманската Империја, каде со посебен акцент зборуваа за реконструкцијата на Прилепската џамија како симбол на градот. која за жал до ден денес останува изгорена.
Реисул Улема беше задоволен од идеите на почитуваниот пратеник, изразувајќи подготвеност да придонесе онаму каде што е потребно. Тој беше придружуван од аташето за верски прашања во Амбасадата на Турција, г. Мустафа Местен.
***
TÜRKİYE MİLLETVEKİLİ OSMAN MESTEN, İSLAM BİRLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ 11 Mart 2022 Cuma günü, İDB Başkanı Reis-ul Ulema H.Hfz. Şakir ef. Fetai, TBMM Milletvekili Sayın Osman Mesten’i ve arkadaşlarını İDB Riyaset’inin genel merkezindeki makamında kabul etti. İDB Başkanı Fetai, samimi bir atmosferde görüştüğü Türkiye’li misafire, ziyareti için teşekkür etti ve Makedonya Cumhuriyeti İslam Birliği’nin kurum ve kuruluşlarının faaliyetleri ile T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye’nin TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü vb gibi çok önemli kurumlarıyla yapılan yoğun ve başarılı işbirliği hakkında bilgi verdi. Misafirler, ayrıca İDB’nin ülkedeki dini hayatı organize etmede karşılaştığı zorluklar ve Osmanlı İdaresi döneminden kalan kültürel mirası korumak için uzun süredir devam eden çabalar hakkında bilgilendirildi. Bu bağlamda Pirlepe Çarşı Camii’nin önemli tarihi bir mabed olarak yeniden inşasına özel bir vurgu yapıldı. Şehrin sembolü olan bu cami, çıkarılan engellerden dolayı ne yazık ki bu güne kadar harabe olarak kalmıştır. Reis-ul Ulema, milletvekili Osman Mesten’in ziyaretinden ve iyi niyet temennilerinden dolayı memnun olduğunu belirterek, gerektiğinde her konuda katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti. İslam Birliği’ne bu ziyareti sırasında Osman Mesten’e, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Dinş Müşaviri Mustafa Mesten de refakat etti.
***
TURKISH MP MR. OSMAN MESTEN VISITED IRC or RNM
In continuation of official visits to the Islamic Religious Community of RNM, is also the visit of Turkish Member of Parliament, Mr. Osman Mesten with his associates, who on Friday 11.03.2022 at the Headquarters of IRC Riyaset was received by the President of IRC, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai.
The head of IRC talked extensively with the guest from Turkey, thanking him for the visit and informing him about the flows and activities of IRC in RNM, as well as the mutual cooperation with the religious institutions of Diyanet in Turkey and beyond. They also spoke about the challenges that IRC is facing in organizing religious life in the country, as well as the long-standing efforts to protect the cultural heritage of the Ottoman Empire, where they spoke with special emphasis on the reconstruction of the Prilep Mosque as a symbol, which until this day stays burnt.
Reisul Ulema remains satisfied with the ideas of the Honorable PM, expressing his readiness to contribute where needed. He was accompanied by the Attaché for Religious Affairs at the Embassy of Turkey, Mr. Mustafa Mesten.

Comments are closed.