DELEGACIONI I QENDRËS ISLAME NË AZOLO TË ITALISË NË VIZITË TË BFI

(SHQ. МКД.)

Kryetari Bashkësisë Fetare Islame të RMV, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, të mërkurën më 17.08.2022 priti delegacionin e Xhamisê “As- Culturale Most-ilPonte” në Asolo të Italisë në përbërje të Imamit Emro Ajdaroski, Kryetarit Mukrem Sejdiu, anëtarit të Kryesisë Axhija Selimi – Sekretar, Fejsal Seferit arkëtar, Nexhat Hoxha Kryetar Këshilli. Këtë pritje, Kreu i BFI ua bëri në shoqërinë e Dr. Selver Xhemaili, Drejtor i diasporës.

Gjatë takimit Reisul Ulemaja i falënderoi mysafirët për vizitën dhe për kontributin e dhënë në organizimin e jetës fetare në Itali, e në veçanti kontributin e vazhdueshëm me vite të tëra për BFI e RMV dhe institucionet e saja fetaro arsimore.

Poashtu u bisedua për aktivitetin e kësaj Qendre si dhe sukseset e mëdha të saj. Kjo qendër tashmë është prone e besimtarëve dhe me kushte të mira për kultivimin e vlerave fetare dhe tradicionale.

Kryetari i Qendrës Islame i ndau një Mirënjohje Kreut të BFI për përkrahjen ndaj besimtarëve të kësaj Qendre të njohur, ndërsa edhe Kryetari i BFI mysafirëve u ndau Mirënjohje për kontributin dhe aktivitetin e tyrenë Itali. Ai poashtu u premtoi se BFI gjithmonë do jetë pranë besimtarëve tanë kurdo që e do nevoja. Zoti i bekoftë

 

***

 

ДЕЛЕГАЦИЈА НА ИСЛАМСКИОТ ЦЕНТАР ВО АЗОЛО – ИТАЛИЈА, НА ПОСЕТА НА ИВЗ

 

Претседателот на Исламската Верска Заедница на РСМ, Реисул Улема Х.Хфз. Шаќир еф. Фетаи, во среда, 17.08.2022 година, беше домаќин на делегацијата на Џамиата „Ас-Културале Мост-илПонте“ во Асоло, Италија, во состав имамот Емро Ајдароски, Претседателот Мукрем Сејдиу, членот на Претседателството Ајхија Селими – секретар, Фејсал Сефери благајник, Неџат Хоџа Претседател на Советот.

Поглаварот на ИВЗ овој прием го направи во друштво на Др. Селвер Џемаили, Директор за дијаспора.

За време на средбата, Реисул Улема на ИВЗ им се заблагодари на гостите за посетата и за придонесот во организацијата на верскиот живот во Италија, а особено за континуираниот придонес со години, на ИВЗ на РСМ и нејзините верски образовни институции.

Се зборуваше и за активностите на овој Центар како и за неговите големи успеси. Овој центар е веќе во сопственост на верниците и има добри услови за негување на верските и традиционалните вредности.

Претседателот на Исламскиот Центар им додели Благодарница за поддршката на ИВЗ од страна на верниците од овој познат Центар, а и на гостите им беше доделен Благодарница од страна на поглаварот на ИВЗ за нивниот придонес и активност во Италија. Тој истотака им вети дека ИВЗ на РСМ секогаш ќе биде блиску до нашите верници и секогаш кога ќе има потреба за тоа. Алах да ги благослови.

 

 

Comments are closed.