DELEGACIONI I DIJANETIT TË TURQISË VIZITOI BFI

(SHQ. MKD. TUR.)

Të enjten më 17 mars, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, në selinë e Rijasetit të BFI priti delegacionin nga Dijaneti i Republikës së Turqisë të përbërë nga Mehmet Bilgin, Drejtor i Përgjithshëm për Çështjet Administrative, Salih Gjur, Shef i Sektorit Euroaziatik, Zeynel Abidin Akdüman, Shef i Departamentit të Çështjeve Sociale dhe Çështjeve Fetare.
Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai si mikpritës i delegacionit, shoqërohej nga bashkëpunëtorë të ngushtë të Rijasetit të BFI bashkë me Myftiun e Shkupit Dr. Qenan ef. Ismailin.
Në një atmosferë shumë të ngrohtë, të sinqertë dhe vëllazërore, Reisul Ulema shprehu mirënjohjen e tij për vizitën e delegacionit të Dijanet-it dhe theksoi se mes këtyre dy organizatave simotra tash e shumë vite ekziston një bashkëpunim i suksesshëm, duke theksuar mbështetjen për arsimimin e gjeneratave të reja myslimane në Maqedoninë Lindore dhe në zona të tjera në vend duke punësuar zyrtarë fetarë nga Republika e Turqisë dhe Republika e Maqedonisë së Veriut. Reis Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetaio theksoi gjithashtu se ky bashkëpunim me institucione si Dijaneti, TIKA, Drejtoria e Përgjithshme e Drejtorisë së Vakëfeve dhe institucione të tjera Republikës së Turqisë është shumë i natyrshëm duke theksuar se është krejtësisht e natyrshme sepse vendi ynë dhe Turqia janë dy vende të afërta, si dhe kemi gjashtë shekuj lidhje të përbashkëta historike.
I ftuari Mehmet Bilgin, i cili foli në emër të delegacionit, tha se i mirëpret marrëdhëniet e ngushta vëllazërore mes dy institucioneve dhe projektet e realizuara dhe beson se këto marrëdhënie do të forcohen edhe më tej në të ardhmen.
Ai theksoi se është i vetëdijshëm për rolin e Bashkësisë Fetare Islame të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Botë për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e jetës fetare të myslimanëve në këtë zonë, andaj Dijaneti i Republikës së Turqisë do të jetë gjithmonë i gatshme të japë kontributin dhe mbështetjen e vet.
Pas takimit, delegacioni i shoqëruar nga Reisul Ulema dhe bashkëpunëtorët e tij, vizituan ndërtimin e xhamisë së re në lagjen e Tophanës, Komuna e Çairit, e cila financohet nga Dijaneti i R. Turqisë.
Poashtu delegacioni do të marrë pjesë në aktivitetin qendror që do të mbahet me rastin e Lejletul Beratit në Xhaminë Ali Pashë në Ohër.
***
ПОСЕТА НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ДИЈАНЕТОТ НА ТУРЦИЈА
Денеска, четврток, 17 март, Реис-ул Улема Шакир еф. Фетаи, во својата резиденција ја пречека делегацијата од Дијанетот на Република Турција која сочинуваше од Мехмет Билгин Генерален директор за Управни работи, Салих Ѓур раководител на Секторот за Евроазиски држави, Зејнел Абидин Акдуман раководител на Одделот за социјални услуги и Мустафа Местен аташе за верски прашања во Скопје. На Реис Улема како домаќини придружуваа, блиски соработници од Ријасетото на ИВЗ како и Скопксиот муфтија Ќенан Исмаили. Во оваа средба во која беше во една многу со голема искрена и братска атмосфера Реис Улема Фетаи изрази благодарност за посетата на на делегацијата на Дијанетот и и истакна дека меѓу овие две сестрински организации веќе долги години постои една многу успешна сораборка посебно нагласувајќи за поддршката на Дијанетот за едукација на младите муслимански генерации во Источна Македонија а и во другите долови во државата ангажирајќи верски службеници од Р. Турција и Р. Македонија. Реис Улема исто така истакна дека многу е природно оваа соработка со институциите како што се Дијанетот, ТИКА, Генерал Управа на Вакуфска Дирекција и други институции Р. Турција нагласувајќи дека тоа е сосема природно бидејќи нашата земја и Р. Турција се многу блиски но и имаме шест вековно заеднички историски врски. Гостинот Мехмет Билгин, кој што зборуваше во името на делегацијата истакна дека е за поздравување создадените блиски братски односи меѓу двете институции и реализираните проекти и верува дека овие односи во иднина се повеќе ќе зајакнуваат зајакнуваат.
Тој нагласи дека е свесен за улогата на Исламската Заедница на Р. Македонија во сверата за развивањето и одржувањето на верскиот живот на муслиманите во овие простори и како Дијанет на Р. Турција ќе бидат секогаш спремни да дадат свој допринос и подршка. По средбата, делегацијата придружувана од Реис Улема Фетаи и негови соработници, ја посети изградбата на новата џамија во Топаснко Поле општина Чаир а која се финансира од страна на Дијанетот на Р. Турција. Делегацијата ќе присуствува на централната манифестација која ќе се одржи по повод на Лејлетул Берат во Али Пашина џамија во Охрид.
***
T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HEYETİ ZİYARETİ
Bugün, 17 Mart Perşembe günü Reis-ul Ulema Şakir ef. Fetai, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen ve Diyanet İşleri Başkanlığı heyeti Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin, Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Salih Gör, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Zeynel Abidin Akduman ve Üsküp Din İşleri Müşaviri Mustafa Mesten’den oluşan misafir heyeti makamında kabul etti. Bu ziyaret sırasında Başkan Fetai’ye İDB Riyaseti’nden yakın çalışma arkadaşları ve Üsküp Müftüsü Kenan İsmaili rekafat etti. Çok samimi ve sıcak bir atmosferde gerçekleşen görüşmede Başkan Fetai, her şeyden önce İslam Birliği’ni ziyaret eden Diyanet heyetine şükranlarını bildirdi ve bu iki kardeş kuruluş arasında yıllardan beri değişik sahalarda çok başarılı işbirliği gerçekleştirildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özellikle Doğu Makedonya bölgesinde ve diğer bazı bölgelerde istihdam ettiği Türkiyeli ve Makedonyalı din görevlilerinin, yeni nesillerin dini açıdan eğitilmeleri konusunda ciddi başarılar elde edildiği ifade edildi. Başkan Fetai, hem uzaklık açısından Makedonya’ya yakın olması, hem de altı asırlık tarihi bağlarımız açısından Makedonya İslam Birliği’nin ve Makedonya Müslümanlarının Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere Türkiye kurum ve kurumları ile çok yakın ilişkiler içinde olmasının tabii bir durum olduğunu özellikle vurguladı. Misafir heyet adına bir konuşma yapan Mehmet Bilgin, öncelikle Başkan Fetai’ye Başkan Ali Erbaş’ın özel selamlarını iletti iki kurum arasında şimdiye kadar kurulmuş olan kardeşlik bağlarının ve hayata geçirilmiş olan projelerin takdire şayan olduğunu, bu ilişkilerin bundan böyle daha da güçlenerek devam edeceğini söyledi. Bilgin, Makedonya İslam Birliği’nin bu bölgelerde İslam dini hayatın yaşanması ve geliştirilmesi konusunda oynadığı rolün farkında olduklarını ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu hizmetlerin çok daha yüksek seviyelere çıkarılması için gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti. Görüşmeden sonra Başkan Fetai refakatinde misafir heyet, Üsküp Çayır semtinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından inşa edilen cami ziyaret edildi. Misafir heyet, İslam Birliği tarafından bu akşam Berat Kandili münasebetiyle Ohri Ali Paşa Camii’nde düzenlenecek olan merkezi dini merasime de katılacak.

Comments are closed.