Arriti grupi i parë i hanxhinjve në Meke

(SHQ. МКД. TR.)

Grupi i parë i hanxhinjve të cilët u nisën të dielën më 26.06.2022,nga Maqedonia e Veriut për në vendet e shenjta, kanë arritur shëndoshë e mirë. Haxhinjtë, kryesisht nga Gostivari dhe rrethina, u nisën nën mbikëqyrjen e Myftiut të Gostivarit H. Sabahudin ef. Zendeli, i cili bashkë me stafin e tij të përbërë nga imamë, udhëheqës dhe mjekë, u përkujdesën që udhëtimi të kalojë sa më mirë.
Pas aterimit të aeroplanit, i cili u nis nga Shkupi dhe ateroi në Xhedah të Mbretërsisë së Arabisë Saudite, haxhinjtë me transport të organizuar u transportuan në hotelin Snood er Rejjan, hotel me katër yjë dhe me kushte shumë të mira në një distancë të afërt me qaben e Bekuar. Haxhinjtë tanë, u pritën nga Sekretari Gjeneral i BFI H. Irsal ef. Jakupi, dhe H. Ismet ef. Ademi Përgjegjës për Marrëdhënie me botën Arabe, të cilët udhëtuan disa ditë më parë me qëllim që të përkujdesen që atyre mos tu mungojë asnjë gjë gjatë qëndrimit në Mekke dhe Medine.
“Sot arritën grupi i parë i hanxhinjve nga Maqedonia e Veriut të cilët kanë bërë nijetin për ta kryer kushtin e pestë të islamit Haxhin” tha Sekretari Gjeneral H. Irsal ef. Jakupi, i cili më tej shtoi se “Udhëtimi ka qenë mjaft i rehatshëm ndërsa kushtet në të cilat janë vendosur haxhinjtë tanë janë të mrekullueshme”.
Bashkësia Fetare Islame në orët e mëngjesit të së hënës, më 27.06.2022, në faqen e saj zyrtare në rrjetin social facebook, transmetoi drejt për drejt arritjen e hanxhinjve në hotelin e rezervuar nga BFI e RMV për haxhinjtë tanë. Edhe ditëve në vijim do të vazhdon që të informojë familjarët dhe besimtarët e vendit me informata që kanë të bëjnë me rrugëtimin e hanxhinjve tanë. Allahu ua lehtësoftë dhe ua pranoftë haxhin.
***
Првата група аџии пристигнала во Мека
Првата група аџии кои тргнаа во неделата на 26.06.2022 година од Северна Македонија кон светите места, пристигнаа здрави. Аџиите главно од Гостивар и околината заминаа под надзор на Гостиварскиот Муфтија Х.Сабахудин еф. Зендели, кој заедно со својот персонал составен од имами, водичи и лекари, се погрижи патувањето да помине што е можно подобро.
По слетувањето на авионот, кој полета од Скопје и слета во Џеда, Кралство Саудиска Арабија, аџиите со организиран транспорт беа пренесени во хотелот Snood er Rejjan, хотел со четири ѕвездички со многу добри услови на блиска оддалеченост од Мубарек Каба. Нашите аџии беа пречекани од Генералниот Секретар на ИВЗ Х.Ирсал еф. Јакупи, и Х. Исмет еф. Адеми задолжен за односи со арапскиот свет, кои пред неколку дена отпатуваа со цел да се погрижат да ништо не им недостига на нашите аџии при престојот во Мека и Медина.
„Денеска пристигна првата група аџии од Северна Македонија кои имаат нијет да го исполнат петтиот шарт на Исламот Хаџот“, изјави Генералниот Секретар Х. Ирсал еф. Јакупи, кој понатаму додаде дека „Патувањето беше доста удобно и условите во кои се сместени нашите аџии се прекрасни“.
Исламската Верска Заедница во утринските часови во понеделник, 27.06.2022 година, на својата официјална страница на социјалната мрежа Фејсбук во живо го пренесе пристигнувањето на аџиите во хотелот резервиран од ИВЗ на РСМ за нашите аџии. Во наредните денови ќе продолжи да ги информира семејствата и верниците од земјава со информации поврзани со патувањето на нашите аџии. Го молиме Севишниот Алах да им го олесни и прифати хаџот.
***
İlk hacı kafilesi Mekke’ye ulaştı
26 Haziran 2022 Pazar günü Kuzey Makedonya’dan kutsal topraklara giden ilk hacı kafilesi sağ salim Mekke’ye ulaştı. Ağırlıklı olarak Gostivar ve çevresinden gelen hacılar Gostivar Müftüsü H. Sabahudin ef. Zendeli, imamlar, rehberler ve doktorlardan oluşan kadrosuyla birlikte yolculuğun olabildiğince sorunsuz geçmesini sağladılar.
Üsküp’ten havalanan ve Suudi Arabistan Krallığı’nın Cidde kentine inen uçağa binen hacılar, organize ulaşım araçlarıyla Mubarek Kabe’ye yakın, çok iyi koşullara sahip 4 yıldızlı Snood er Rejjan Hotel’e yerleşti. Hacılarımızı İDB Genel Sekreteri H. İrsal ef. Yakupi ve Arap Ülkeleri Koordinatörü İsmet Ademi tarafından karşılandı. Hacılarımızın Mekke ve Medine’de kaldıkları süre boyunca en iyi şekilde barınmalarını sağlamak amacıyla, hacı adaylarımızdan birkaç gün önce Suudi Arabistan’a giden İslam Birliği heyetinden Genel Sekreter H. İrsal ef. Yakupi şunları ifade etti: “Bugün Kuzey Makedonya’dan İslam beşinci şartı olan Hac ibadetini eda etmek üzere kutsal topraklara ilk hacı kafilesi geldi. Seyahat oldukça rahat geçti ve hacılarımızın ağırlandığı otellerdeki koşullar çok harikadır”.
İslam Dini Birliği, 27 Haziran 2022 Pazartesi günü sabah saatlerinde sosyal ağ Facebook’taki resmi sayfasından, hacıların Suudi Arabistan’a varışını ve İDB tarafından Makedonya hacıları için rezervasyonu yapılan otele vbarışlarını canlı yayınlamıştır. İslam Birliği, önümüzdeki günlerde de hacılarımızın yolculukları ve Suudi Arabistan’daki şkametleriyle ilgili, ailelerini ve müminlerini bilgilendirmeye devam edecektir. Cenab-ı Hakk’tan hacı adaylarımızın haclarını kolaylaştırmasını ve kabul buyurmasını niyaz ederiz.

Comments are closed.