[:al]Apel publik: Fillimi i një fundi[:mk]Јавно обраќање: Почетокот на еден крај[:]

[:al]

Jam i tronditur nga  ndodhitë e mbrëmshme në Parlamentin e Maqedonisë që eskaluan në një dhunë ta pa parë deri sot ndaj përfaqësuesve të popullit dhe gazetarëve. Veprimi i shfrenuar i turmës të cilën po e keqpërdor një politikë e caktuar tani e një kohë më të gjatë, ishte shkelje mbi të gjitha parimet civlizuese e demokratike dhe goditje mbi të sotmen dhe mbi ardhmërinë e shtetit tonë të përbashkët.

Imazhet tmeruese që u shpërndanë anekënd botës, gjakosja e deputetëve, urrejtja e hapur ndaj atyre me qëndrim tjetër politik si edhe ndaj atyre që i takojnë një kombi tjetër, mjerisht, e rumbullakësuan fotografinë e një politike të gabuar që një pjesë të popullit, ka kohë që po e shfrytëzojnë për të mbrojtur vehten.

Nuk duhet të jeshë ndonjë njohës i konspiracioneve për t’ia qëlluar se cili ishte synimi dhe qëllimi i inspiruesve të  protestave që zgjatën gadi dy muaj. E ashtuquajtura “platform e Tiranës” ishte një pretekst të cilin po e përdornin ata  që nuk e kishin të qartë se ora e ndryshimeve pamëshirshëm po e numëron kohën e mbetur deri te fillimi i fundit të prallës nacional-shoveniste e antike.

Pas dhunës së pa parë që e përjetoi Parlamenti i Maqedonisë, jam i bindur se të gjithë në Maqedoni e kuptuan përfundimisht se këtij vendi i nevoitet paqe, siguri, qetësi e mirëqenie, se njerëzve  të Maqedonisë ju duhet prosperiteti i përgjithshëm dhe një ardhmëri e ndritshme për gjeneratat e reja.  

Sëkëndejmi, po i drejtohem mbarë opinionit, pa dallim të përcaktimit politik e të përkatësisë kombëtare e fetare, që të qetësojmë gjakrat e të mos lejojmë të na përfshij spiralja e dhunës . Maqedonia është një vend të cilin Zoti e ka bekuar duke e bërë multinacional e multikonfesional, andaj ta shrytëzojmë të gjithë këtë begati, ta bëjmë Maqedoninë vend të denjë për jetesë.

Ardhmëria e ndritshme e këtij shteti mund të ndërtohet vetëm mbi themelet e një shoqërie demokratike me orientime evroatlantike, vetëm mbi dialogun dhe mirëkuptimin e ndërsjellë të njerëzve që jetojnë këtu. Mos të lejojmë të bëhemi viktima të politikave të shthurura, le t’ju japim krah ndryshimeve.

I bëj  thirrje të gjithë përfaqësuesve politikë dhe të gjitha institucioneve relevante në vend, në veçanti bashkësive fetare, të bëjmë të pamundurën për të ndalur eskalimin eventual të dhunës e cila mund të sjellë në pyetje ekzistimin e vetë shtetit. Të veprojmë, sot e këtu, për popullin tonë dhe për ardhmërinë e tijë. Nesër mund të bëhet vonë.

h. Sulejman ef. Rexhepi

Reisul Ulema i BFI të RM

[:mk]Вџашен сум од синоќешните случувања во Парламентот на РМ што ескалираа во невидено насилство кон  дел на избраниците на народот и новинарите. Вандалското и криминалното еднесување на толпата која што една одредена политика ја злоупотребува веќе по долго време, предеставува пред се разнебитување на демократските и цивилизацијските норми, но и многу низок удар врз денешнината и иднината на нашата заедничка држава.  

Ужасот  што владее во  Македонија и беше виден од целиот свет, раскрвавените пратеници, отворено искажаната омраза кон политичките неистомисленици и кон тие што припаѓаат на еден друг народ, за жал само ја употполнија сликата за една погрешна политика што еден дел на народот  го користи за да се спаси себеси.    

Не е потребно  да се биде познавач на конспирациите за да се погоди која беше целта на инспираторите на “ протестите“ што трајеа скоро два месец и. Таканаречената “Тиранска Платформа“ беше само претекст што го употребуваа тие на кои не им е јасно дека часовникот на неминовните промени немилосрдно го отчукува времето до почетокот на крајот на национал- шовинистичката бајка.      

По насилството што го доживеа Парламентот во кој што беше сериозно загрозен животот на повеќе политичари, уверен сум дека сите ние во Македонија дефинитивмно сфативме колку и  се потребни на оваа земја мирот, безбедноста, сигурноста, колку и се потребни општиот просперитет што ќе им гарантира по убава иднина на младите генерации.  

     Се обраќам на целата наша јавност, на сите луѓе, без оглед на политичката  ориентација и на националната и верска  припадност и апелирам да ги смириме страстите, да не дозволиме да не обземе спиралата на насилството. Македонија е земја што Бог ја благословил со мултинационалност и мултиконфесионалност, па затоа ајде да го искористиме овој Божји дар, да ја направиме Македонија земја достојна за живеење.     

Среќната иднина на оваа земја може да се изгради само на темелите на едно демократско општество со евроатлантска ориентација, само со диалог и меѓусебно разбирање на сите луѓе што живеат тука. Да не дозволиме да станеме жртви на искривени поилитики, да ги подржиме промените     

Ги повикувам сите представници на политичките партии и на сите релевантни институции во земјата , посебно верските заедници, да го сториме и невозможното за да ја спречиме евентуалната ескалација на насилството кое што би можело да го доведе сериозно во опасност опстанокот на самата држава. Да го сториме тоа денес и веднаш за иднината на нашиот народ и за неговата иднина. Утре може да биде доцна.

Реисул Улема на ИВЗ во РМ

Х. Сулејман еф. Реџепи  

 

      [:]

Comments are closed.