Ambasadorja e Kroacisё viziton Reisul Ulemanё (Shq / Мкд / Eng)

(Shq. Mkd, Eng)
Ambasadorja e Kroacisё viziton Reisul Ulemanё

Tё hёnёn mё 01.Shkurt.2021, Kryetari i Bashkёsisё Fetare Islame tё Republikёs sё Maqedonisё sё Veriut Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai priti nё vizitё zyrtare Ambasadoren e Republikёs sё Kroacisё tё akredituar nё vendin tonё, Ekselencёn e saj, znj. Nives Tiganj e shoqёruan nga Sekretarja e Dytё e Ambasadёs Kroate znj. Ana Vuçiç.
Nё kёtё takim Reisul Ulemanё e shoqёronte Mustafa ef. Dauti – Drejtor i sektorit pёr marrёdhёnie me jashtё (kontakte me faktorin ndёrkombёtar: OSBE, BE dhe institucionet e brendshme).
Fillimisht Ambasadorja Nives Tiganj e falёnderoi Reisul Ulemanё H. Hfz Shaqir ef. Fetai pёr mikpritjen dhe e uroi pёr zgjedhjen si Kryetar i BFI-sё dhe i dёshiroi shumё sukses nё tё ardhmen nё udhёheqjen e institucionit fetar Islam, ndёrsa mё pas foli rreth pёrshtypjeve qё ka pёr vendin tonё dhe sfidat me tё cilat ёshtё pёrballur vend i saj, Kroacia si anёtare e BE-sё dhe pёr pёrkrahjen e madhe qё ky vend ka shprehur pёr Maqedoninё e Veriut nё realizimin e aspiratave tё saja Evro-Atllantike.
Nga ana tjetёr, edhe Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai e falёnderoi Ekselencёn e saj pёr vizitёn dhe pёr urimet e sinqerta, si dhe pёr mbёshtetjen e vendit tё saj, i cili tradicionalisht e jep ndaj shtetasve dhe vendit tonё. Reisi gjithashtu i tregoi njё letёr njoftim tё shkurtёr tё BFI-sё duke e njoftuhar njёherit me proceset, zhvillimet dhe planet pёr tё ardhmen pёr organizimin sa mё tё mirё tё jetёs fetare nё vendin tonё por edhe mё gjerё nёpёr qendrat Islame nё Evropё, e sidomos nё Kroaci, ku jeton dhe vepron njё pjesё e konsiderueshme e mёrgatёs tonё.
Mё pas u bisedua edhe pёr bashkёjetesёn dhe respektin ndaj besimeve tjera pёr tё cilat Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir Fetai konstatoi se çdo fe bazohet nё tre shtylla: Besimin nё Zot, Thirrja pёr punё tё mira dhe Besimi nё botёn tjetёr e dhёnia e llogarisё.
Ekselenca e saj Ambasadorja Tiganj, shprehu respekt tё madh pёr BFI-nё dhe dha vlerёsime tё larta pёr funksionimin dhe organizimin e jetёs fetare tё ndёrlidhur me tolerancёn ndёrfetare, duke shtuar se institucioni i BFI po bёn njё punё tё mrekullueshme nё kalitjen e personalitetit tё njeriut dhe shoqёrisё.
Nё fund tё takimit Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, nё shenjё respekti dhe mirёnjohje, i dhuroi Ekselencёs sё Saj Ambasadores Nives Tiganj njё Kuran nё gjuhёn Kroate.

Амбасадорката на Хрватска во посета на Реисул Улема

Во понеделникот, 1 февруари 2021 година, Претседателот на Исламската верска заедница на Република Северна Македонија Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи во официјална посета ја прими Амбасадорката на Република Хрватска акредитирана во нашата земја, нејзината екселенција, г-ѓа. Нивес Тигањ придружуван од Вториот секретар на хрватската амбасада г-ѓа. Ана Вучич.
Амбасадорката Нивес Тигањ најпрво му се заблагодари на Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи за гостопримството и му честиташе за изборот за Претседател на ИВЗ и му посака многу успех во иднина во раководството на Исламската верска институција, а потоа зборуваше за нејзините впечатоци од нашата земја и предизвиците со кои се соочуваше Хрватска како членка на ЕУ и за големата поддршка што оваа земја ја изрази за Северна Македонија во реализацијата на нејзините евроатлантски аспирации.
Од друга страна, Reisul Ulema H. Hfz. Шаќир еф. Фетаи и се заблагодари на нејзината екселенција за посетата и за искрените честитки, како и за поддршката на нејзината земја, која традиционално им ја дава на нашите граѓани и на нашата земја. Реисот, исто така, покажа кратко резиме на ИВЗ, во кое истовремено го информираше за процесите, развојот и плановите за иднината за подобра организација на верскиот живот во нашата земја и пошироко во исламските центри во Европа, особено во Хрватска, каде што живее и работи значителен дел од нашата дијаспора.
Потоа се дискутираше за соживотот и почитувањето на другите вери за кои Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи изјави дека секоја религија се заснова на три столба: Верување во Господ, Повик кон добри дела и Верување во натамошниот свет и Отчетност.
Нејзината екселенција амбасадорка Тигањ, изрази голема почит кон ИВЗ и изрази голема благодарност за функционирањето и организацијата на верскиот живот поврзана со меѓуверската толеранција, додавајќи дека институцијата ИВЗ прави одлична работа на личните и општествените текови.
На крајот на состанокот Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи, во знак на почит и благодарност, на нејзината Екселенција, Амбасадорката Нивес Тигањ и подари Куран на хрватски јазик.

The Ambassador of Croatia visits Reisul Ulema

On Monday, February 1, 2021, the President of the Islamic Religious Community of the Republic of Northern Macedonia Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai received on an official visit the Ambassador of the Republic of Croatia accredited in our country, Her Excellency, Mrs. Nives Tiganj accompanied by the Second Secretary of the Croatian Embassy Mrs. Ana Vucic.
Ambassador Nives Tiganj first thanked Reisul Ulemanё H. Hfz Shaqir ef. Fetai for the hospitality and congratulated him on his election as President of the IRC and wished him much success in the future in the leadership of the Islamic religious institution, and then spoke about here impressions of our country and the challenges it has faced Croatia as an EU member and for the great support that this country has expressed for Northern Macedonia in the realization of its Euro-Atlantic aspirations.
Also Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai thanked Her Excellency for the visit and for the sincere congratulations, as well as for the support of her country, which traditionally gives to our citizens and our country. Reis also showed a briefing information’s of the IRC, informing here at the same time of the processes, developments and plans for the future for the best organization of religious life in our country and beyond in the Islamic centers in Europe, especially in Croatia, where a significant part of our diaspora lives and works.
It was then discussed about coexistence and respect for other faiths for which Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir Fetai stated that every religion is based on three pillars: Belief in God, Call to Good Works and Belief in the Hereafter and Accountability.
Her Excellency Ambassador Tiganj, expressed great respect for the IRC and gave high appreciation for the functioning and organization of religious life related to interfaith tolerance, adding that the institution of the Islamic Religious Community is doing a wonderful job in tempering the personality.
As a sign of respect and gratitude, in the end of the meeting, Reisul Ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai, presented to Her Excellency Ambassador Nives Tiganj a Qur’an in Croatian language.

Comments are closed.