Реакција на Вевчанскиот карневал

Исламска Верска Заедница во РМ, се чувствува длабоко повредена со понижувањето на Исламската вера на Вевчанскиот карневал, како и исмејувањето на возвишениот Куран, кој е подарок од Творецот на световите, за човешвото и кој претставува патоказ за сите муслимани во Светот.
dsc00751
Загрижени сме за жал, што последниве денови во Македонија, исламофобијата често пати е комбинирана со Владина пропаганда, како што е случајот со Вевчанскиот карневал, каде што Владата на Македонија секоја година за овој фестивал доделува 50 илјади евра од парите на сите граѓани, вклучувајќи ги и парите на муслиманите.
Уште повеќе состојбата се усложнува со учество на високи владини функционери, како што е министерката за Култура, пратениците од позицијата и опозицијата и претседателот на Општина Вевчани.
Државното водство го премолчи и омаложувањето на албанците и турците во Ниш и Белград, за време на Европскиот шампионат во ракомет 2012, каде што членовите на македонската репрезентација и нивните навивачи, кој што отидоа на место на настанот со пари и на албанците и на турците, извикуваа и пеаа рацистички, антиалбански и антитурски песни.
Секој закон, верската омраза и верското омаловажување ако  не претставува дел од слободно изразување, претставува во овој случај непријателство против друго лице.
Културниот фанатизам било од која страна да доаѓа, а кој излегува надвор од споменатите норми на добронамерно однесување,  придонесува за продлабочување на омразата меѓу граѓаните.
Затоа бараме, подигање на кривична пријава врз основа на Уставот и законите во Македонија, за сите оние кои ги повредија чуствата на муслиманите.  Во спротивно ке сметаме дека и државниот врв е подржувач на ваквото организирано однесување.
Во овој случај ги повикуваме муслиманите да не подпаднат под влијание на потикнувачите и провокаторите со цел да му наштетат на Исламот, да и наштетат на нашата европска иднина и на мирот во целина.
Однесувањето на муслиманите треба да биде воздржано, нашето верување не ни дозволува на оние кој не напаѓат да им возвратиме со иста мера.

Comments are closed.