СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

Исламска верска заедница во РМ со жалење ја информира јавноста со зачестени физички напади, на нејзиниот верски службеник во с. Доброшинци, општина Василево, Имам Асанов Ирфан од страна на група селани од истото село. Зачудувачки е фактот што мотивите на овие физички напади, (на 21.07.2013 и 15. 09. 2013 год.), врз селскиот Имам, имаат верски карактер. Напаѓачите, кои веќе се познати за надлежните органи, бараат и му се закануваат на верскиот службеник да отстапи од извршување на верските обреди во селската џамија.

По овој повод Исламската верска заедница уште еднаш бара од надлежните државни органи да преземат соодветни мерки за спречување на вакви инциденти, каде се повредуват верските чуства на граѓаните на нашата земја, каде верските права се гарантирани со Устав, во спротивно ИВЗ ќе биде приморана ваквите инциденти да ги интернационализира.

 

 

Реисул-Улема на ИВЗ во РМ

Х. Сулејман еф. Реџепи

2

Comments are closed.